Knjige o Džejmsu Bondu dobijaju nova izdanja iz kojih će biti uklonjene rasističke reference 1Foto: Chiswick Auctions /Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Kazino Rojal, prvi roman iz serijala Ijana Fleminga o Džejmsu Bondu, ove godine obeležava 70. godišnjicu, a tim povodom će svi romani dobiti reizdanja, ali u izmenjenim verzijama.

Ian Fleming Publications Ltd, kompanija koja drži prava na književna dela Ijana Fleminga, unajmila je posebnu vrstu kritičara da provere sve ove tekstove.

Na početku novih izdanja trebalo bi da stoje napomene: „Ova knjiga pisana je u vreme kada su izrazi i stavovi koji bi savremenim čitaocima mogli da budu uvredljivi bili uobičajeni“.

Pored toga, treba da stoji i: „U ovom izdanju načinjen je određen broj promena, uz istovremeno poštovanje originala i vremena u koji je bio smešten što je više moguće“.

To, između ostalog, podrazumeva uklanjanje pogrdnih termina koji se odnose na crnce, žene koje ne mogu da obave „muški posao“, homoseksualnost i silovanje.

Ovo se odnosi na scene posete Harlemu u knjizi Live and Let Die, kao i na opisa rasa u delima Dr No, Thunderball, Quantum of Solace i Goldfinger.

Knjige o Bondu su i ranije menjane za različita tržišta, pa su svojevremeno scene seksa ublažene za američke čitaoce, uz dozvolu samog Fleminga.

On je takođe odobrio i smanjenje broja rasnih referenci, a iz kuće Ian Fleming Publications Ltd kažu da sada samo nastavljaju u istom tonu i da žele da knjige budu prijemčive i prijatne i novim čitaocima.

Da podsetimo, nedavno su najavljene izmene dela Roalda Dala, koje su izazvale kontroverzu.

Izvor: Telegraph

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari