Književnica Mirjana Đurđević povodom književne prevare ili eksperimenta "AnaMiloš": Sumnjam da je uradio nešto utuživo ali i ne vidim da je išta dokazao 1Foto: Marija Mladjen/ATAImages

– Ja ne mislim da je to prevara nego jedan književni performans i eksperiment i da svaka umetnost ako je zaista umetnost jeste provokativna i mora da bude gruba u svojoj izvedbi, a ne vidim da sam ikog na bilo koji način ugrozio, oštetio, štaviše ljudi su od tih mojih knjiga i predstavljanja nešto dobijali – kaže za Danas Miloš K. Ilić čija je knjiga “Po zanimanju: Ana Miloš” u izdanju Platoa najavljena kao knjiga koja će obeležiti ovu godinu i zauvek promeniti naša shvatanja o izdavaštvu.

U njoj Miloš otkriva da je godinama pisao pod pseudonimom Ana Miloš, a da je u javnosti nastupala njegova drugarica. Učestvovala je na književnim večerima, davala intervjue, osvajala nagrade, a njeno pisanje kako kaže Miloš prepoznato je kao ženski glas u književnosti.

Čitava stvar našla se u žiži medijske pažnje gde jedni Miloša osuđuju za prevaru, drugi mu čestitaju, izdavači kod kojih je ranije objavljivao, a njegove potonje rukopise nisu prihvatili pišu saopštenja u kojima navode da su glavni kriterijumi za njihov izbor književni razlozi, a u celoj priči figurira i teza da se Miloš odlučio da na književnoj sceni nastupi kao Ana jer je trenutak takav da žene pisci “prolaze” i da je ovim svojim činom želeo da opipa puls književne scene.

Pucanj u prazno je – ako je namera bila da se dokaže da knjige koje pišu žene lakše prolaze kod izdavača, objavila je izdavačka kuća Buka, koja je izdala jednu zbirku izmišljene Ane Miloš.

Dodaje Buka da „gnev zbog sve većeg uspeha autorki možda treba okrenuti ka muškoj čitalačkoj publici koja nije preterano zagrejana za književnost“.

Izdavači – neki su osetili jedan društveni ili socijalni ili ideološki problem i na tome pokušavaju da zarade i smatraju da je isplativije za biznis kojim se bave da objavljuju spisateljice, dakle ženske autorke, nego muškarce. Meni je to licemerno“, rekao je Aleksandar Nikolić iz Beopolis knjižare pieše N1.

„Kvalitetni autori i autorke nemaju problem da izdaju svoje knjige i ne nailaze na zid kod izdavača i urednika. Ovi drugi – ili koriste tu argumentaciju da izdaju knjige, ili prosto žele da naprave neku vrstu marketinga za ono što su uradili“, smatra Nikolić.

Književnica Mirjana Đurđević kaže za Danas da Anu Miloš nije čitala a da Miloš K. Ilića jeste i da ga lično zna.

– Anu Miloš nisam čitala, iskreno, nisam znala ni da postoji. Pri tom domaću književnost uglavnom pratim, ali su nagrade koje je Miloš dobio ili su mu promakle (širi izbor za Andrićevu nagradu, ma idite, molim vas!) jako daleko od moje čitalačke radoznalosti. Bar za jednu od njih pouzdano znam koliko organizatori redovno kubure sa lošim tekstovima koji im pristižu na konkurs.Tako da nije ni čudo što se s tim Miloševim radovima nisam srela – konstatuje Mirjana Đurđević i dodaje da nije iznenađena piščevim eksperimentom.

– Miloša K. Ilića glavom i bradom sam i čitala i lično znam pa nisam previše iznenađena ovim njegovim „eksperimentom“ odnosno „prevarom“, kako je ko već naziva. Sumnjam da je uradio nešto utuživo ali i ne vidim da je išta dokazao. Toliko je loših pisaca oba pola diljem sveta ovenčano slavom, ogromnim tiražima, pa i nagradama da je to već opšte mesto.

Sa druge strane, neki od nevoljnih učesnika u ovoj višegodišnjoj šaradi osećaju se namagarčenim, sujete, šta li je, pa nadižu buku veću od one koju čitav događaj zaslužuje. Sa treće strane… sinoć sam sedela sa jednim našim književnim kritičarom poznatim po beskompromisnosti, koji je i sam među „prevarenima“ – i slatko smo se smejali. Ako znaš ko si i šta si tačno, u miru sa (profesionalnim) samim sobom, sve je ovo prosto smešno – zaključuje Mirjana Đurđević.

Nagrade

Miloš K. Ilić, je kao Ana Miloš, do sada objavio zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnik je, kao Ana Miloš, nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov“ (2019). Zbirka „Kraj raspusta“ našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“, navodi portal Nova. rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari