Književniku Slavku Gordiću u Zrenjaninu uručena nagrada "Todor Manojlović" 1Foto: GNB Zrenjanin

Na svečanosti u Zrenjaninu je književniku Slavku Goridću, koji je 30. laureat nagrade za moderan umetnički senzibilitet, uručeno priznanje koje nosi ime „Todor Manojlović“.

Nagradu su danas Goridću uručili članovi Upravnog odbora Fonda Todor Manojlović, kojim predsedava književni kritičar Nenad Šaponja.

„Obradovan i dirnut priznanjem kojim sam počastvovan, moram odmah reći bez ceremonijalne, lažne skromnosti, da nagradu s imenom značajnog, svestranog i u svemu samosvojnog Todora Manojlovića zacelo zaslužuju pre mene toliki valjani pregaoci. Zato bi hteo da doprinesem negovanju uspomene na Todora Manojlovića. Taj prilog, nagovoom na ponovno čitanje poezije Todora Manojlovića“, naveo je na skupu u Gradskoj kući u Zrenjaninu Slavko Gordić.

Književniku Slavku Gordiću u Zrenjaninu uručena nagrada "Todor Manojlović" 2
Foto: GNB Zrenjanin

U obraloženju nagrade Fonda „Todor Manojlović“, koju dodeljuje zrenjaninska Narodna bibliteka, navodi se da je u poslednjih nekoliko decenija, kritičarski i esejistički rad Slavka Gordića „temeljno i odgovorno zagovarao najviše modernističke vrednosti srpske književnosti, ne zananemarujući tradicionalni kontekst“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari