Ko je bila Kafkina verenica Felice Bauer i kako je izgledao njen život nakon raskida sa poznatim piscem?: Češka književnica Magdalena Placova gošća festivala „K. Kafka, sada“ 1Foto: Lara Kastner)

Knjiga „Život posle Kafke“ češke spisateljice Magdalene Placove predstavlja Kafkinu verenicu Felice Bauer i njen život nakon raskida sa poznatim piscem biće predstavljena u sklopu festivala K. Kafka, sada, koji počinje danas i traja do 18. maja.

Knjigu su u srpskom prevodu objavile izdavačka kuće Treći Trg i Srebrno drvo.

Ko je bila Felice Bauer, žena koju su generacije Kafkinih čitalaca poznavale pretežno kao ljubiteljku mesnih jela, teškog nameštaja i preciznih satova?

Knjiga o ženi, koju su literarni istoričari do sada pretežno ignorisali, dobila je u Češkoj brojna priznanja od strane književnih kritičara i 2023. godine je bila nominovana za prestižnu nagradu Magnesia litera.

Autorka, koja je mnogo godina boravila u zemljama bivše Jugoslavije sa svojim tadašnjim partnerom, filmskim montažerom Andrijom Zafranovićem, odselila se posle u Ameriku.

Tu se naravno nudi paralela koja povezuje nju i Felice Bauer.

Placova kaže, da odatle potiče deo inspiracije, ali sa druge strane i opasnost da u priču projektuje svoje iskustvo:
„Bilo mi je jako važno da njena priča bude utemeljena u vremenu, da prikažem perspektivu jedne Jevrejke iz Berlina toga doba, njene vidike, mogućnosti i probleme sa kojima su se ljudi tada suočavali.“

„Placova je sa Felice Bauer provela skoro deset godina. Temeljno je istraživala sve tragove njenog života u Americi, uspela je čak da porazgovara sa njenim sinom, koji je tada još uvek bio živ. Taj istraživački rad je prvo posmatrala samo kao hobi, način samorealizacije, nešto ‘njeno’ čime bi mogla da se bavi u novoj zemlji. Razmatrala je mogućnost da napiše pozorišnu predstavu, na kraju se ipak odlučila za knjigu. Vrlo se radujemo ulasku ovog nesvakidašnjeg dela na srpsku scenu i izuzetno nam je drago da Češki centar Beograd zajedno sa Češkim literarnim centrom može da podrži njegovu promociju“ dodaje Alžbeta Dešić Stropnicka, menadžerka programa Češkog centra Beograd.

Treći Trg i Srebrno drvo odlučili su da objave knjigu Magdalene Placove jer otkriva detalje o životu Felice Bauer, koja je ostala relativno nepoznata književnoj javnosti i čitaocima, iako je igrala važnu ulogu u Kafkinom životu.

Pored istraživanja odgovora na pitanje ko je Felice i kako je živela nakon što se njihova petogodišnja dopisna veza završila, knjiga govori i o sudbini praških, jevrejskih intelektualaca, od kojih su neki pobegli u Izrael, drugi u Italiju ili u Ameriku.

Cilj autorke nije istorijski portret, već obuhvatanje životnih okolnosti i mogućnosti emigranata nakon gubitka doma i bliskih odnosa, nakon razbijanja sveta, čije ruševine je svako od njih odneo u nekoliko kofera.
Promocija knjige  će se održati u četvrtak 16. maja od 18 časova u Kulturnom Centru Beograda.

Ko je bila Kafkina verenica Felice Bauer i kako je izgledao njen život nakon raskida sa poznatim piscem?: Češka književnica Magdalena Placova gošća festivala „K. Kafka, sada“ 2
Foto: festival K. Kafka, sada Promo

Posle tribine, na kojoj će govoriti autorka Magdalena Placova zajedno sa prevoditeljkom Tihanom Hamović, sledi potpisivanje knjige.

Moderator tribine biće Katarina Pantović, književna kritičarka, teoretičarka i pesnikinja.

Srpsko izdanje knjige moći će da se kupi na licu mestu po promotivnoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari