Ko je bila srpska Koko Šanel, zašto je jugoslovenski Karden odbio da radi kod čuvenog Diora? : Nova tribina "Beograd za početnike" 1Foto Beograd za počletnike/Promo

Nova tribina “Beograd za početnike” nastala na osnovu istoimenog TV kultnog serijala autorke Smiljane Popov biće održana večeras od 18: 30 časova u Galeriji 73 na Banovom brdu, a tema panela je “Beogradski šik kroz vekove”, odnosno, modna istorija Beograda.

Gošća tribine je Bojana Popović, istoričarka umetosti i muzejska savetnica u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu MPU.

“ Jeste li znali da je Beograd bio kolevka evropske mode u praistoriji?!

Pre skoro 7.000 godina drevna vinčanska civilizacija ovde je “šetala” u dvodelnim lanenim kompletima sa „V” izrezom, mini suknjama i dokolenicama, koje nosimo i danas, verovali ili ne. S obzirom na hiljadugodišnje, praistorijske predispozicije Beograda za teranjem mode, nova tribina “Beograda za početnike” kreće u istorijsku potragu za korenima beogradskog šika kroz vekove”, kaže Smiljana Popov povodom nove tribine „Beograd za početnike“.

Dodaje da će nam u toj potrazi pomoći Bojana Popović, muzejska savetnica Muzeja primenjene umetnosti, istoričarka umetnosti koja se beogradskom modom profesionalno bavila i istraživala.

“Sa njom ćemo zajedno da prošetamo kroz modnu istoriju srpske prestonice.

Jedna beleška iz 19. veka kaže da je “Beograd poslednji bazar Carigrada i prvi magazin Beča prema istoku”.

Kada i kako su Beograđani počeli da prihvataju evropsku, prvenstveno parisku modu… Ko im je u tome pomogao? Na koji način je ratnička i politička istorija povezana sa istorijom odevanja…

Kada i gde je otvorena prva robna kuća u Beogradu, pravo čudo koje je donelo duh modernizacije u Beograd… (I danas je to najlepši primerak secesije u srpskoj prestonici).

Kako je živela, zabavljala se i kakvu je modu terala srpska građanska elita u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20.veka… Gde su se održavale prve modne revije u Beogradu”

Zbog čega se govorilo da se „u Beogradu otvaraju kišobrani kada u Parizu pada kiša” … Kakvu je ulogu imao glamurozni Orijent ekspres u rađanju bg šika…

Ko je bila srpska Koko Šanel, zašto je jugoslovenski Karden odbio da radi kod čuvenog Diora

…Ko je bila prva beogradska trendseterka i influenserka u istoriji, koja je svoj salon u Beogradu otvorila samo tri godine nakon Koko Šanel, 1919. godine i bila toliko popularna da je o njoj pisao i čuveni srpski pisac Branislav Nušić u svojoj drami „Dr” iz 1936…” navodi Smiljana Popov uoči ovog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari