Ko je dobio pozorišne nagrade na Nišvil džez festivalu i zašto? 1Foto: Nišvil

Žiri za dodelu pozorišnih nagrada na Nišvil džez festivalu saopštio je da su nagradu za najbolju predstavu ravnopravno dobile produkcije „Kendi“ pozorišta Zlatni Jelec, iz Severne Makedonije, i „Veliki spektakl smaka sveta“ Teatra En Vol, sa Sardinije u Italiji.

Nagrada za najbolje korišćenu muziku dodeljena je predstavi „Tuđe cipele (mesto gde stanuje empatija)“, u britansko-srpskoj koprodukciji.

U takmičarkom programu Nišvil džez pozorišnog festivala učestvovalo je šest predstava.

Žiri u sastavu Franko Ungaro, Nataša Gvozdenović i Ana Tasić odluke je doneo jednoglasno.

„Žiri naročito ističe upadljivi kvalitet celine ovogodišnje selekcije, uz žaljenje što dve planirane predstave nisu odigrane. Sve produkcije su u žanrovski hibridnim oblicima, između dramskog i muzičkog izraza, teatra pokreta, savremenog plesa i video performansa, angažovano istraživale osetljive i važne društvene teme, dokazujući da letnji festivali jesu i prostori kritičkih suočavanja“, ocenjuje se u odluci.

Ko je dobio pozorišne nagrade na Nišvil džez festivalu i zašto? 2
Foto: Nišvil

U njoj se navodi da se predstava „Kendi“ izdvojila istinitošću koja daje nadu u mogućnosti savremenog pozorišta, naročito zato što su ga stvorili mladi glumci čija je energija nesvakidašnje razorna, posvećena, i zarazna.

Ova predstava se na kritički način bavi društveno važnom i osetljivom temom – „paklom zavisnosti“.

Muzika Luke Toševa izvodi se uživo i ima „delikatan intenzitet, smisao kontrasta, čuvanja bezbednog prostora, neukaljane lepote u paklu zavisnosti“.

Prema navodima žirija, predstava „Veliki spektakl smaka sveta“ daje scenski atraktivan odgovor na stanje planete Zemlje, pred kolapsom, zbog prekomernog materijalizma i pohlepe.

Ona to čini „u neobično raskošnom i magičnom obliku“.

Reč je o predstavi koja „izvire iz tradicije, iz mitološkog i folklornog, ali se istovremeno upadljivo osvrće na naše vreme instant popularnosti“.

„Izvođači su nas osvojili svojom autentičnošću, zadivljujućim pokretima tela koji zapravo predstavljaju ples, gracioznu igru postojanja, odgovor umetnosti na prinuđenost življenja na đubrištu civilizacije“, navodi žiri.

Predstavi „Tuđe cipele (mesto gde stanuje empatija)“ pripala je nagrada za najbolje korišćenu muziku zbog „virtuozne, precizne i omamljujuće muzika Nišvil benda koja je organski povezana sa celinom višeslojnog, delikatno promišljenog izraza“.

Predstava se bavi pitanjima identiteta, težnje ka slobodi, ali i samilosti, razvijanja empatije i tolerancije.

Na Nišvil džez teatru, u okviru kojeg su igrane i nagrađene predstave, publika može da vidi ukupno njih 17.

U okviru glavnog programa ovog teatra, koji je trajao od 9. do 12. avgusta, prikazano je osam predstava, iz Srbije, Velike Britanije, Italije, SAD, Severne Makedonije, Holandije i Crne Gore.

Prateći program Nišvil džez teatra traje od 15. do 18. avgusta, u cirkuskom šatoru unutar Tvrđave, kada će publika moći da vidi osam predstava, iz Srbije, Hrvatske, Francuske, Nemačke i Slovenije.

Nišvil džez festival je, inače, koncipiran kao „festival festivala“.

Osim muzičkog programa, pubici se nude pozorišni, filmski, književni, likovni, strip i dečiji program.

Svi ovi programi su besplatni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari