"Performer jedinstvenog stila": Kako je ser Elton Džon postao muzička i modna ikona? 1Foto: Beta/AP/Chris Pizzello

Muzička i modna ikona koja je od svog scenskog proboja početkom 70-ih izvršila snažan uticaj na pop industriju jedinstvenim stilom i zvukom, pijanista, kompozitor i tekstopisac, ser Elton DŽon, najavio je najverovatnije povlačenje sa lajv scene Velike Britanije.

„Ovo je veoma posebno i emotivno veče za mene, ovo je možda moj poslednji nastup u Engleskoj, u Velikoj Britaniji, tako da želim da budem dobar“, kazao je muzičar opraštajući se od britanske javnosti u nedelju uveče na stejdžu čuvenog Festivala u Glastonberiju.

No, 76-godišnja zvezda se ne odriče muzike, jer performer jedinstvenog stila planira rad na novom albumu ove jeseni.

Elton Džon je za klavir seo sa svega tri godine. Čudo od deteta ispeklo je zanat na Kraljevskoj muzičkoj akademiji, a kako i njegova pesma kaže „Rocket Man“ je lansiralo karijeru koja ga je odvela u Rokenrol dvoranu slavnih 1994. godine. U ovaj „rok muzej“ uveo ga je Eksl Rouz, pevač benda Guns n’ Roses.

Preduga je lista velikana sa kojima je Džon nastupao i sarađivao, od pomenutog frontmena Gansa, pa sve do ekscentričnog repera Kanje Vesta. Ona seže od „klasika“ u koje se ubrajaju legendarni Bitls Džon Lenon, Erik Klepton, Litl Ričard, Stivi Vonder, Rej Čarls, Džordž Majkl, Ozi Ozborn, Areta Frenklin… te Britni Spirs, Dua Lipa, pa i jedan od najvećih operskih pevača svih vremena Lučijano Pavaroti.

Ni kinematografija, kao ni teatar, ne ostaju ravnodušni kada je ser Džon u pitanju, a dovoljno je samo da pomenemo Kralj lavova ili rok operu Tomi Kena Rasela. Od Oskara, preko Gremija do MTV nagrade, ova zvezda ih ima u svojoj kolekciji.

Kvir autfit – perje, šljokice, štikle i smele naočari zaštitni su znak Eltona Džona, kao i lakoća sa kojom ih iznosi pred publikom. Za oproštajnu turneju pod nazivom „Farewell Yellow Brick Road“, autfit mu je kreirao Alesandro Mikele, donedavno kreativni direktor brenda Gucci, čiji je Džon fan. Naziv turneje se referiše na album „Goodbye Yellow Brick Road“ – magnum opus njegove karijere.

Revolucionizacija pop kulture nije jedina zasluga Eltona Džona. On je humanitarnim radom, javnim istupanjem i podizanjem svesti zadužio i LGBTQ + populaciju. Od 1992. osnivač je jedne od vodećih nezavisnih organizacija za borbu protiv AIDS-a u svetu.

– Ako možemo pronaći ljubav kao globalna zajednica, možemo i da se složimo da svaki život ima jednaku vrednost, ako možemo da prizovemo saosećanje da obezbedimo lečenje i prevenciju za sve koji žive sa HIV-om, a mislim na sve, bez obzira ko su, gde žive ili koliko su bogati ili siromašni – možemo zauvek okončati AIDS – moto je Eltona DŽona.

NJegovo pravo ime Redžinald Kenet Dvajt, u bračnom partnerstvu je sa kanadskim rediteljem Dejvidom Fernišem, sa kojim odgaja dva sina. Rođen je 25. marta 1947. i preko pet decenija njegova fabulozna pojava i emotivna klavirska muzika uveseljava i osvaja publiku i scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari