Kao što dva romska dečaka opevaju u Šijanovom kultnom filmu realnost („Voleo bih da sve ovo samo snevam“) i bolje je razumeju u odnosu na ostale putnike iz različitih socijalnih grupa, kako pojašnjava Dejan Sretenović, ovogodišnji selektor i autor koncepta 27. Memorijala Nadežde Petrović pod naslovom „Ko to tamo peva“, moglo bi se reći da to čine i umetnici koji učestvuju na ovoj bitnoj izložbi savremene vizuelne umetnosti.

Nju je svečano u subotu otvorila Milica Petronijević, direktorka Umetničke galerije Memorijala Nadežda Petrović, podsetivši na veliko angažovanje i značaj ove slikarke ne samo u polju umetnosti nego i tokom rata. Ona se zahvalila čelnicima gradskih vlasti koji su oduvek podržavali ovu manifestaciju a pre svega umetnicima. Branislav Dimitrijević, član žirija i kustos MSUB, potom je obznanio imena ovogodišnjih laureata. To su: Milica Tomić za projekat Re-assembling: Umetnost i njen odnos prema najamnom radu i Siniša Ilić za rad Strategija – raskadrirani dokument o izvesnosti današnjice. Oni su ravnopravno podelili nagradu Memorijala, a aplauzom je pozdravljen još jedan laureat manifestacije – umetnik Miloš Tomić zbog svog rada „Veče uz radio“.

Izložba Memorijala biće dostupna publici do 7. novembra, dokle će biti vremena za upoznavanje s radovima jedanaestoro umetnika: Ognjena Glavonića, Siniše Ilića, Žolta Kovača, Vladimira Miladinovića, Darinke Pop Mitić, Branislava Nikolića, Milice Ružičić, Raše Todosijevića, Milice Tomić, Miloša Tomića i Slobodana Šijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari