Ko večeras osvaja nagradu Zlatna arena? 1Foto: 71 Pula film festrival /Promo

Ko će večeras osvojiti Veliku Zlatnu arenu za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala još uvek je je neizvesno budući da uz stručni žiri i publiku, filmove iz Glavnog programa 71. Pula film procenjuje i deo akreditovanih filmskih kritičara i novinara iz kulture, i to ocenama u rasponu od 1 do 5.

Što se tiče ocena kritike dostupne su informacije za samo prva tri dana, pri čemu, kako se napominje, u trenutku zaključavanja tabele, deo ocena za treći dan nije stigao, što znači da prosečna ocena može da se promeni.
Kada je reč o hrvatskom filmu publika je zasad najviše nagradila film „Sveta obitelj“ocenom 4, 77, iza njega je ostvarenje „Frka“ sa 4, 70, dok filmovi „Naša djeca“ i „Svemu dođe kraj“ dele treće mesto sa 4, 64 .
Filmu „Šlager“ publika je dala ocenu 4, 31, ostvarenju „Božji gnjev“ 4, 31, filmu „Slatka Simona“ 4, 23, socijalnoj drami „Žena sa gumenim rukavicama“ 4, 08. a filmu „Proslava“3, 80.

Podsetimo, petočlani žiri odlučivaće o dobitnicima 20 Zlatnih arena.

U takmičarskoj konkurenciji Glavnog programa su 22 filma, od čega 11 u sekciji Hrvatski film i 11 u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije.

Stručni žiri čine dvoje prošlogodišnjih dobitnika Zlatne arene – Mirta Puhlovski i Goran Marković.

Puhlovski je s Vedranom Pribačić nagrađena za “Veće od traume”, prvi dokumentarac koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Marković je briljirao u glavnoj muškoj ulozi u “Sigurnom mjestu” i dobio Zlatnu arenu za glavnu ulogu, a znamo ga i po ulogama u nagrađivanim filmovima “Zvizdan”, “Aleksi” i “Tereza37”.

U radu žirija učestvuje i Nina Violić, proslavljena glumica koja je za svoje uloge dobila niz priznanja, među kojima i Zlatnu arenu za ulogu u filmu “Blagajnica hoće ići na more”, a pre dve godine u Puli je prikazan njen dugometražni režijski prvenac “Baci se na pod” za koji je nagrađena Brezom za najbolju debitantkinju.

Svoj ocenjivački sud daće i Nina Velnić nagrađivana montažerka koja iza sebe ima brojne televizijske dokumentarne i igrane filmove i serije, među kojima su “Mjenjačnica”, “Počivali u miru”, “Jedna od nas” i “Betonski spavači”.

U žiriju je i trenutno najistaknutiji hrvatski reditelj Nebojša Slijepčević.

On je nedavno je osvojio Zlatnu palmu u Kanu za svoj kratkometražni igrani film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, a znamo ga i po vrsnim dokumentarcima “Gangster te voli” i “Srbenka”.

Hrvatski filmovi konkurišu za 16 nagrada, a takmiče se: “Bosanski lonac” (r. Pavo Marinković), “Božji gnjev” (r. Kristijan Milić), “Frka” (r. Svebor Mihael Jelić), “Naša djeca” (r. Silvestar Kolbas), “Proslava” (r. Bruno Anković), “Slatka Simona” (r. Igor Mirković), “Svemu dođe kraj” (r. Rajko Grlić), “Sveta obitelj” (r. Vlatka Vorkapić), “Šalša” (r. Dražen Žarković), “Šlager” (r. Nevio Marasović) i “Žena s gumenim rukavicama” (r. Mario Šulina).

Hrvatske manjinske koprodukcije nadmeću se za četiri Zlatne arene, u konkurenciji su naslovi: “Domaćinstvo za početnike” (r. Goran Stolevski), “Ekskurzija” (r. Una Gunjak), “KIX” (r. Bálint Révész i Dávid Mikulán), “Lost Country” (r. Vladimir Perišić), “M” (r. Vardan Tozija), “Ne očekuj previše od kraja svijeta” (r. Radu Jude), “Posljednji heroj” (r. Žiga Virc), “Radnička klasa ide u pakao” (r. Mladen Đorđević), “Sirin” (r. Senad Šahmanović), “Sunce mamino” (r. Kosta Đorđević) i “Živi i zdravi” (r. Ivan Marinović).

U nastavku možete pogledati ocene kritike od utorka

Ko večeras osvaja nagradu Zlatna arena? 2
Foto: 71. Pula film festival

Dodeljuje im se Zlatna arena za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju i do tri Zlatne arene nekoj od ostalih kategorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari