Kod Vatikana otkriveni ostaci drevnog vrta koji je verovatno pripadao Kaliguli 1Foto:wikipedia

Arheološka iskopavanja u blizini Vatikana otkrila su ostatke drevnog vrta koji gleda na desnu obalu reke Tibra, a koji je verovatno bio posed rimskog cara Kaligule, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Italije.

Do otkrića je došlo tokom izgradnje trga koji bi za pešake povezao tvrđavu San Anđelo s bazilikom Svetog Petra i njenim bulevarom Vija della Koncilijacione, koji su među najposećenijim agtrakcijama Rima.

U doba starog Rima, tu su bile prestižne carske rezidencije s pogledom na Tibar sa spektakularnim porticima, šetalištima i baštama.

Pod zemljom su jedan travertinski zid, temelji portika sa kolonadom i jedna bašta, saopštilo je Ministarstvo.

Iskopavanja su otkrila olovnu vodovodnu cev sa pečatom imena njegovog vlasnika, a verovatno i vlsnika bašte.

Detalji upućuju na Kaligulu, sina Germanika i Agripine Starije – rimskog cara od 37. do 41. godine, saopštilo je Ministarstvo, dodavši da postoje književne reference za koje se čini da potvrđuju vezu ovog lokaliteta sa Kaligulom.

Iskopavanje je otkrilo značajnu seriju figurativnih terakota za ukrašavanje krovova, sa neobičnim mitološkim scenama.

Ta terakota je ponovo korišćena da pokrije kanalizaciju, ali je prvobitno verovatno napravljena za pokrivanje neke strukture u bašti, saopštilo je Ministarstvo.

Sadašnji projekat izgradnje je deo pripreme za „Vatikanski jubilej“ 2025. godine, kada se očekuje 32 miliona hodočasnika u Rimu.

Priprema obuhvata pokretanje desetina dugo odlaganih građevinskih projekata, uključujući trg od 79,5 miliona evra, sa tunelom ispod koji bi preusmerio saobraćaj.

Očekuje se da će projekat na Pjaca Pija biti završen do decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari