Kojo: „Stado“ je romantična komedija u odnosu na diktaturu koju živimo

Ostavite komentar


  1. „Kada čujem reč kultura mašim se za pištolj.“ – sovjetski general Ždanov, mada pojedini pominju Geringa kao autora ovih reči. Dok u Srbiji važi „Kada čujem ime Nikola Kojo …(slobodno dopuniti)“.

    1. Nisi baš najbolje informisan, pa da te prosvetlim. Autor izjave nije ni general Ždanov, ni Gering, nego Hitlerov ministar informisanja i propagande, Jozef Gebels. Time je hteo da kaže šta je lično mislio o kulturi.
      Međutim, postoji i srpska varijanta, koja je po meni, ne samo mnogo bolja i rečitija, nego i bolje opisuje suštinu stvari. Ne znam koliko je tačno, ali je navodno , naš veliki književnik i režiser, (pokojni) Živojin Žika Pavlović, imao običaj da kaže: „kad čujem reč ‘narod’, ja se hvatam za k…“
      Baš se pitam šta li je time Žika hteo da kaže šta misli o tzv.“narodu“ i da li je bio u pravu. To je rečeno prilično davno, navodno još pre nekih 25-30 godina, ali koliko vidim, od tada tzv.“narod“ ne samo da nije nimalo napredovao, nego naprotiv, žešće je nazadovao, tako da izgleda da je Žika bio u pravu. I onda, a i danas. Nažalost…

  2. Ne podseca li (starije) citaoce ova situacija na sramna vremena kada je zabranjen (doduse) vec snimljen film Plasticni Isus Lazara Stojanovica, ili na progon Dusana Makavejeva. Tada smo mogli da shvatimo da je rezim jednoumlja i jednopartizma ocenio da su filmovi ove vrste subverzivni i opasni jer mogu da uticu na javno mnjenje. Danas taj smokvin list ne postoji jer smo navodno demokratsko drustvo. Zato je veoima porazavajuce i za rezim tesko optuzujuce da naredi opozivanje vec donete odluke u sniumanju.
    Ocekujem da ce i film „Teret“ koji je snjmljen, ali govori o zlocinackom ponasalju rezima Slobodana Milosevica nepozeljan u Srbiji. Zapravo, gradjanima Srbije se i dalje drzi povez na ocima da ne vode sta se zaista dogadjalo devedesetih. Pogodite zasto je to tako!

  3. Je l misliti da je snimaanje filma onemoguceno zato sto u njemu glumi Nikola Kojo (dajte za) ili zato sto scenarijo ne odgovra akteualnoj vlasti (dajte protiv)?

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.