Koliko je koštao Šerbedžijin nastup, ko ga je finansirao i zašto?

Ostavite komentar


  1. Zasto pitate koliko kosta dezinfekcija duse ? To nema cenu drugovi komesari. Sto ne pitate koliko se placaju estradna zagadjenja ?

  2. Deri rulju kad za bolje nije. Blago truloj eliti za ovakvu rulju imaju resurse baš za još sto godina da je troše sve dok ove prostore ne popuni neka druga rulja.

  3. Licno mislim da takav umetnik + band za 2000 eura nece pogledati na karti gde je Zajecar..

  4. nije li ovo početak pada Danas-a jer je upotreba Radeta
    mnogo neukusna i mnogo bazdi…
    bolje bi bilo za danas da je ovo preneo iz
    zagrebačkih novosti_______
    Onog trenutka kad se Hrvatska kultura odrekla Rade Šerbedžije, a treba o tome govoriti, Rade Šerbedžija je vjerojatno dobio puno manje – a dobio je vjerojatno puno – nego što je hrvatska kultura izgubila, kaže Boris Dežulović, dodajući da je hrvatska kultura strašno puno izgubila bez Šerbedžije zadnjih 30 godina, ‘odnosno, bez Rade Šerbedžije koji bi bio u nekoj normalnijoj kulturi, koja bi Radi oprostila njegovo etničko porijeklo i njegove političke stavove…’ Hannah Arendt nešto je slično napisala za Brechta: ‘Pokazalo se da je Brechtov odlazak iz Njemačke bio gotovo jednaka nesreća za Njemačku kao i za samoga Brechta.’ Prema našem mišljenju, oprostila bi hrvatska kultura Šerbedžiji njegovo porijeklo, a možda i njegove stavove, ali mu neki značajni kreatori javnoga mnijenja nikada nisu oprostili njegovu veličinu i slavu. Ljubomora, zavist, to je nešto što na javnoj sceni pokreće mnoge ljude, koji niskost onda maskiraju tzv. uvjerenjima. ‘On je postao zvijezda, on je daleko najveća zvijezda iz jugoistočne Europe u Americi’, rekao je u istoj emisiji Rajko Grlić. ‘Rade je velik glumac zašto što je velik čovjek’, dodao je. ‘Ostat će na koncu konca upamćen kao naš najveći glumac ikad’, zaključit će Dežulović. ‘Ostat će upamćen u svojoj ulozi otprilike kao i Krleža po ulozi koju je imao u hrvatskoj književnosti, a to je netko tko je gotovo pa veći od kulture iz koje je proizašao. Svaki će se glumac i svaka uloga nakon Rade mjeriti Radom…’

    Šerbedžija je svojevremeno sedam puta zaredom osvajao nagradu za najpopularnijeg glumca Jugoslavije. Niti jedan današnji glumac u cijelom regionu nema i neće imati ni približno sličan status, premda je u svakoj disciplini – teatru, filmu, na estradi ili u glazbi – bilo boljih od njega. Ali Šerbedžija je bio desetobojac bez premca. ‘Ja sam Srbin koji je čisti Hrvat’, rekao je beogradskom NIN-u godinu-dvije prije rata, u stilu Tesle, i to je bila savršena istina. No bilo je premalo ljudi koji su je bili spremni razumjeti i prihvatiti. Šerbedžija je iz Hrvatske otišao prije rata, zbog ljubavi, ne zbog politike – svakako ne zbog Miloševićeve politike – ali nitko to nije htio čuti. Ova je emisija bila povratak voljenog glumca, idola naših mladosti, svojoj zemlji i svome gradu, pohvala Čeljuski.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.