ai, veštačka inteligencijaFoto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

O veštačkoj inteligenciji (AI) pričamo sve više i to u raznim kontekstima, a od sada ćemo je spominjati još više, jer je Kolinsov rečnik proglasio AI za reč 2023. godine.

Reč AI definiše se kao „korišćenje kompjuterskih programa za imitiranje ljudskih mentalnih funkcija“, a izabrana je „zato što je napredovala tako brzo i postala dominantna u razgovorima ove godine“.

Ova reč izbarana je iz liste novih termina za koje izdavač kaže da „odslikavaju naš jezik koji se stalno razvija i zabrinutost onih koji ga koriste“.

Tu je „greedflation“ (inflacija pohlepe), koja se opisuje kao „korišćenje inflacije kao izgovora za dizanje cena na veštačko visoki nivo kako bi se povećala zarada“.

Ističu se i „nepo bebe“, odnosno deca poznatih za koje se veruje da imaju uspešnu karijeru zbog roditelja, kao i „deinfluensing“, odnosno koriščenje društvenih medija za upozoravanje na određene brendove, životne izbore itd.

AI je tema diskursa već nekoliko godina unazad

Reč godine biraju leksikografi koji prate niz izvora, a u prethodnih godinama izabrane su reči „permakriza“, „NFT“ i „lokdaun“.

Među ostalim rečima koje su se pominjale bile su „ultra-procesuirano“, „semaglutid“, „kanonski događaj“, ali je AI ipak bila bez premca.

„Svi znamo da je AI bio u fokusu ove godine jer se razvio i postao toliko sveprisutan deo naših života, poput imejla, striminga ili bilo koje druge tehnologije koje je nekad bila futuristička, a danas je svakodnevna.“

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari