Kolo na Uneskovoj listi kulturne baštine 1

Na Dvanaestom zasedanju Unesko Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa koje je održano od 4. do 9. decembra na ostrvu Čedžu, Južna Koreja, doneta je odluka o upisu „Kola – tradicionalne narodne igre“ na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva.

Predlagači su Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS). Odluku o nominovanju doneli su Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a izradu nominacijskog dosijea koordinisao je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu. Podršku za nominovanje pružile su mnogobrojne lokalne samouprave, institucije, udruženja i pojedinci.

Inače, na ovu listu, kao prvi je 2014. godine upisan običaj proslavljanja porodične slave, a za narednu godinu predlog je da se na ovoj list nađe i peavanje uz gusle.

Promocija upisa tradicionalne igre – kola na Unesko reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva održaće se 15. decembra u Etnografskom muzeju u Beogradu u podne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari