Književni program Grada teatra, koji je i ove godine koncipiran s ambicijom da predstavi uzbudljive autore iz regiona i njihova nova dela, nakon Ildiko Lovaš, Slavice Perović, Vladimira Vojinovića, Boža Koprivice i Ratka Božovića, doveo je na Trg pjesnika i kulturološkinju i teoretičarku Divnu Vuksanović, inače već dobru poznanicu budvanske publike, koja je ovog puta stigla sa zbirkom kratkih priča „Okultno krvarenje“. Govoreći o „Okultnom krvarenju“, Vuksanovićeva je istakla da je model realnosti prikazan u ovoj knjizi definisan pre svega medijskom kulturom ili kulturom medija.

Dakle, kulturom koja sama po sebi posreduje i time je korak dalje u odnosu na posredovanog referenta s jedne strane, ali, s druge strane, tu je i činjenica da medijska stvarnost menja ne samo ustaljenu matricu socijalnog ponašanja, već zahvata i dublje egzistencijalne probleme, koje ovog puta pojedinca paradoksalno definišu kao jedinku sposobnu da iskaže ili ostvari sebe samo i isključivo kroz model bilo kakvog posredovanja – što je možda osnova za definisanje samog poimanja medija u ovoj knjizi.

– Nisam sigurna da mediji proizvode nešto što bi bio svet kulture u tradicionalnom smislu reči – rekla je Vuksanovićeva – Mediji danas pokušavaju da uspostave sinhronizaciju emocija na planetarnom novou, da usmeravaju ne samo našu svest, već i naše nesvesno, ali to bi bilo već opšte mesto, ako se ne bismo zakačili na priče o tome da se danas pokušava upravljati emocionalnim životom čoveka kroz medije prevashodno masovnih komunikacija. Najmoćniji od tih medija trenutno je televizija, odmah za njom internet a ne treba zaboraviti da su, zapravo, svi danas poznati mediji masovnih komunikacija, sa izuzetkom štampe, bili najpre korišćeni u vojne svrhe, kao strateška oružja. I internet i radio i televizija svoje delovanje i svoju genezu, u stvari, duguju vojnoj industriji. Pokušaj „pripitomljavanja“ medija danas vodi ka tome da oni samo iznalaze suptilnije načine kolonizacije i svesnog i nesvesnog u današnjem čoveku, naravno, tamo dokle oni dopiru i gde im je domet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari