Komedija - naš savremenik 1Foto:Nenad Petrović

Jubilarni 45. pozorišni festival Dani komedije biće održan tradicionalno od 20. do 27. marta u Jagodini. Po izboru selektorke najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Ivane Vujić, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade naći će se sedam predstava iz Beograda, Užica, Kragujevca, Šapca i Zrenjanina.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Između 32 predstave koje su pregledane tragalo se za komedijom koja je naš savremenik, za humorom, kako Isidora Sekulić kaže „koji je fina i prefina umetnička suština pri suprotnom kraju, ali na istoj osovini sa tragikom“ – ističe Vujićeva.

Na festivalu će biti izvedeni Sterijini „Rodoljupci“ u režiji Andraša Urbana i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i „Odumiranje međeda“ Branka Ćopića, po adaptacija i uz songove Olge Dimitrijević, a u režiji Nemanje Rankovića i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica. Trećeg dana glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca izvešće „Jelisavetine ljubavne jade zbog molera“ Milana Jelića, u režiji Marka Misirača.

Predstava „Prs'o“ Remi De Vo, rediteljke Olje Đorđević, i u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina na repertoaru će biti četvrtog festivalskog dana, dok će petog biti izveden komad „Kidaj iz moje kuhinje“ Reja i Majkla Kunija u režiji Andree Ade Lazić, u izvođenju Šabačkog pozorišta. Šesta predstava na festivalu je „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta (režija Igor Vuk Torbica, JDP), a poslednja izvedena u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića (režija Darko Bajić, Zvezdara teatar).

Vujićeva ističe da izabrane komedije predstavljaju ono što nam je danas preko potrebno, a to je ono „na šta nas je upućivao Jovan Sterija Popović: komedija koja spaja isceliteljsku ulogu pozorišta sa njegovom obrazovnom funkcijom“.

– I zato, vezujmo svet, ne rasparčavajmo ga, humorom se borimo za beskonačnu celovitost života, sagledajmo sebe u vremenu iskušenja i postanimo sopstveni savremenici, koji se ne boje sopstvenog stida – zaključila je selektorka.

Na 45. Festivalu priznanje „Zlatni ćuran“, koje se dodeljuje za životno delo, biće uručeno pozorišnom, televizijskom i filmskom glumcu Ivanu Bekjarevu.

Ovaj glumac ostavio je dubok trag u domenima domaće komedije, ističe za Danas umetnički direktor festivala Dobrice Milićevića. Iako je širokoj publici prepoznatljiv po svojim komičnim ulogama u popularnim TV serijama, prema njegovim rečima, Bekjarev je ostvario odlične role i u pozorištu, gde i danas redovno igra. Bekjarev, koji je prvu filmsku ulogu odigrao 1967. u filmu „Bokseri idu u raj“, na Danima komedije statuetu „Ćuran“ za glumu dobio je 1976. za ulogu Žaka u predstavi „Zvrčak“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i 1993. za ulogu Maršela Šabanona u predstavi „Ne očajavajte nikad“ istog teatra. „Zlatni ćuran“ za životno delo sastoji se od statuete, plakete i novčanog iznosa. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili naši istaknuti glumci počevši od Miodraga Petrovića Čkalje.

U okviru 45. izdanja Festivala biće održan Međunarodni simpozijum „Komedija, naš savremenik“. O komediji i komičnom i njihovom uticaju na društvenu stvarnost Zapadnog Balkana 26. marta u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka govoriće profesori fakulteta dramskih umetnosti regiona, a simpozijumom će predsedavati redovna selektorka i profesorka FDU Beograd Ivana Vujić. Organizatori simpozijuma su Laboratorija izvođačkih umetnosti FDU Beograd i Dani komedije. Deo pratećeg programa je i izložba „Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine 19. veka do 1945. godine“, koju je priredio Muzej pozorišne umetnosti Srbije, zatim promocija knjige „Teorija dramskih žanrova“, prema izboru dr Svetislava Jovanova u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine, i monografije „Poster/ Plakat“ Slobodana Štetića, autora Dragana Boškovića. U okviru pratećeg programa biće izvedeno pet predstava a tradicionalni program Portret biće posvećeni glumici Branki Pujić i ovogodišnjem laureatu Zlatnog ćurana Ivanu Bekjarevu.

Prvi Festival komedije održan je 1971. godine i imao je revijalni karakter. Već sa sledećim izdanjem manifestacija je dobila sadašnji naziv. Prikazano je sedam predstava u konkurenciji i jedna van konkurencije a takvu formu je Festival zadržao do danas. U Jagodini se takmiče najbolje komedije u izvođenju pozorišta Srbije, a na završnoj svečanosti uručuju se statuete „Jovanča Micić“ za najsmešniju predstavu po oceni publike, nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu po odluci žirija, kao i „Ćurani“ za najbolje uloge i režiju.

Ove godine žiri čine – teatrolog Raško Jovanović, predsednik, i članovi glumica Branka Pujić i književnik Živorad Đorđević. U čast nagrađenih pozorište Dadov igraće predstavu „Rucante“ po motivima komedije Vučica u režiji Slavenka Saletovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari