Komedija svakodnevne tragedije: "Kumovi" Dušana Kovačeviča večeras u Zvezdara teatru 1Foto promo Luka Zeković

Svoju jubilarnu, 40. sezonu, Zvezdara teatar obeležava i programom gostujućih hit predstava iz regiona – na Sceni „Bata Stojković“, večeras, 10. oktobra, u 19.30 časova, pred publikom će biti drama „Kumovi“ Dušana Kovačevića, u režiji Božidara Đurovića, produkcija kojom je Nikšićko pozorište pre nekoliko meseci s velikim uspehom obeležilo 140 godina postojanja.

Prema rečima Đurovića, koji je na raznim scenama najviše režirao upravo dela jednog od naših najvećih dramatičara (“Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću”, “Urnebesna tragadija“, „Balkanski špijun“, Profesionalac“), ali i brojne uspešne i nagrađivane predstave u Zvezdara teatru, ovo pozorište je jedinstveno na Balkanu, i u umetničkom i u organizacionom smislu.

– To je teatar glumačkih zvezda, koji je u svom četrdesetgodišnjem trajanju stvarao i stvorio nezaboravna i antologijska pozorišna ostvarenja. Mnogobrojnim izvođenjima i višedecenijskim trajanjem, gotovo uvek pred prepunim gledalištem na matičnoj sceni, ali i na gostovanjima u inostranstvu, predstave Zvezdara teatra ostavile su neizbrisiv trag, i imaju posebno mesto u istoriji srpskog pozorišta – smatra Đurović.

– Velika je čast učinjena Nikšićkom pozorištu, i svima koji su na bilo koji način učestvovali u novoj inscenaciji Kovačevićeve drame „Kumovi – ovom predstavom jedno od najstarijih pozorišta na ovom prostoru proslavilo je 140 godina postojanja, a sada je ona uvrštena u ostvarenja kojima se slavi značajni jubilej, četrdeset godina znamenitog Zvezdara teatra. Ne mogu, a da ne budem jako srećan zbog toga – ističe Đurović.

Kao i u „Sabirnom centru“, Kovačević i u ovoj drami „seli“ svoje junake u događaje koji počinju sa „onog sveta“: „Kumovi“, iliti “Komedija svakodnevne tragedije“, kako piše u podnaslovu teksta, govore o neuništivosti iskrenog prijateljstva, istine i ljudske duše…

– Podnaslov ove drame nedvosmisleno upućuje na tematsku i tragikomičnu žanrovsku određenost. To reditelju, autorskom timu i glumcima omogućava da na duhovit i komunikativan način scenski progovore i ukažu na tragične posledice izazvane izbezumljenom političkom nebrigom o čoveku, kome najveći deo života prolazi u višedecenijskoj tranziciji kojoj se ne nazire kraj, i u čekanju „boljeg vremena“, pa da zaista „počne da živi“ – objašnjava reditelj.

Uz Nenada Hadži Maričića u ulozi glavnog junaka, Kovačevićeve likove igraju Ana Franić, Žana Gardašević Bulatović, Nikola Vasiljevića i Pavle Bogojević. U autorskoj ekipi predstave su i scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinje Marina Medenica i Margareta Šobot, scenski pokret potpisuje Jelena Simić, izbor muzike Bojan Bojanić, a numere je otpevao Pavle Bogojević.

Komedija svakodnevne tragedije: "Kumovi" Dušana Kovačeviča večeras u Zvezdara teatru 2
Foto promo CZK Tivat

„Moji tužni monstrumi“, „Mirandolina“

U petak, 11. oktobra, na istoj sceni gostuje nagrađivana predstava „Moji tužni monstrumi“ po novom tekstu Mate Matišića, jednog od najboljih savremenih dramskih pisaca u regionu, u režiji Vita Taufera.

U ovoj produkcija Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, Matišićeve junake igraju Živko Anočić, Antonija Stanišić Šperanda, Filip Šovagović, Jelena Miholjević, Sven Šestak, Franjo Dijak, Ivica Pucar i Mada Peršić.

Predstava „Mirandolina“, po motivima Karla Goldonija i Petera Turinija, produkcija Centra za kulturu Tivat, kojom je rediteljka Tanja Mandić Rigonat postala prvi laureat novoustanovljene Nagrade „Jagoš Marković“ za najbolju režiju, biće pred publikom u subotu, 12. oktobra, na Sceni „Bata Stojković“.

„Mirandolina“ (rediteljka potpisuje i adaptaciju teksta), s velikim uspehom premijerno je izvedena ovog leta na19. međunarodnom
Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, a u glumačkoj ekipi su Katarina Marković, Vučić Perović, Lazar Dragojević, Goran Vujović, Goran Slavić, Lara Dragović i Julija Milačić Petrović Njegoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari