Komercijalizacija kulture 1

U znak protesta protiv komercijalizacije kulture i politike menadžmenta „Sava Centra“, Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) uputila je javnosti pismo podrške Festivalu „7 veličanstvenih“, jer je odlukom Sava Centra da od ove godine zahteva plaćanje komercijalne cene dovelo u pitanje održavanje ovogodišnjeg festivala.

Otvaranje Festivala „7 veličanstvenih“ u Sava centru bilo je najavljeno za juče, ali je zbog tih okolnosti otkazano, stoji u pismu podrške.

„Asocijacija NKSS oštro osuđuje proces komercijalizacije kulture koji se odvija u Beogradu i širom Srbije, prema kome se uspostvalja koncept kulturne politike koja uspeh kulturnih i umetničkih manifestacija „meri na blagajnama“, a partnerske organizacije iz sektora kulture i publiku svodi na nivo „komercijalnih klijenata“ prema kojima uspostavlja princip uslužnog poslovanja. Asocijacija osuđuje postupak JP „Sava Centar“ kojim je prekinuta trinaestogodišnja saradnju sa Festivalom „7 veličanstvenih“ i time dovedeno u pitanje organizovanje izuzetno značajanog i jedinstvenog festivala u našoj zemlji, pa i u svetu“, navodi se u saopštenju.

Organizatori festivala evropskog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ su saopštili da je razlog za odlaganje festivala „činjenica da dosadašnji domaćin festivala, „počinje da funkcioniše isključivo na komercijalnoj osnovi, što podrazumeva ukidanje suorganizacije festivala“.

„Od 2005. godine, od prvog festivala, organizatori festivala su sklopili dogovor sa Sava Centrom o suorganizaciji festivala, a povodom proslave 40 godina Sava Centra 2017. godine Festival „7 veličanstvenih“ je čak nagrađen Poveljom „za izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava Centra“, navodi se u saopštenju. Organizatori podsećaju da se u ovogodišnjem Programu poslovanja JP „Sava Centar“ navodi planirano organizovanje festivala „7 veličanstvenih“ u periodu od 31. januara do 6. februara 2018. u Velikoj dvorani „Sava Centra“, kao i da je navedeno da se „Sava Centar“ jednim delom finansira iz subvencija osnivača– budžeta Grada Beograda, u iznosu od 43 miliona dinara, kao i od Ministarstva kulture i informisanja sa 5 miliona dinara.

„Šta je dovelo do prekida saradnje sa Festivalom „7 veličanstvenih“ ako je suorganizacija ovog festivala već planirana u programu za 2018. godinu, koji je usvojen? Koji su razlozi da jedno javno preduzeće koje se dobrim delom finansira iz budžeta Grada Beograda i Republike Srbije prema svom dugogodišnjem partneru Festivalu „7 veličanstvenih“, od 2018.godine, zauzima potpuno komercijalni stav? Da li JP „Sava Centar“ ima identičan stav prema svim festivalima u čijoj organizaciju saučestvuje – kao što su FEST, BITEF, BEMUS, BELEF, Gitar Art Festival, Beogradski festival igre i drugi“, pitaju organizatori.

Festival „7 veličanstvenih“ već trinaest godina nudi jedinstven program najboljih dokumentarnih filmova aktuelne produkcije, puneći Veliku salu Sava centra i izazivajući često čuđenje i samih autora filmova tako velikim interesovanjem beogradske publike. Asocijacija NKSS pozvala je ovim pismom stručnu javnost, a posebno udruženja filmskih radnika da se zajedno sa organizatorima festivala, izbore za održavanje 14. izdanja festivala „7 veličanstvenih“.


Broj ljubitelja dokumentarnog filma veliki

„Čuveni argentinski reditelj Herman Kral čiji je film otvorio prošlogodišnji festival je jedva verujući svojim očima da se toliko ljudi pojavilo da pogleda jedan dokumentarni film, upitao Zorana Popovića organizatora – da li je on to možda podmitio publiku da se pojavi u tolikom broju. Nakon šale, Kral je podelio priču o snimanju filma koje je trajalo gotovo četiri godine sa porukom da svaka usamljena ideja može postati nešto veliko, kao što je prikazivanje na festivalu „Sedam Veličantvenih”. Za uspomenu na ovaj jako emotivni trenutak, argentinski reditelj fotografisao je dvoranu Sava Centra jer mu inače „niko ne bi verovao‟, Asocijacija NKSS opisuje anegdotu, u prilog posećenosti festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari