U prostoru Slovačke evangeličke crkve u Staroj Pazovi održan je koncert Norveškog gudačkog orkestra „Trondhajm junior solists“. Ovaj orkestar čini 20- ak mladih gudača iz cele Norveške koji se okupljaju nekoliko puta godišnje radi dodatnog usavršavanja i muziciranja na turnejama širom Evrope.

Akustika Slovačke evangeličke crkve je samo dodatno oplemenila užitak u punom zvuku, sjajnoj uvežbanosti i kvalitetu orkestra koji je u dva dela odsvirao numere kompozitora klasične muzike kao što su Bah ili Grig, kao i dela inspirisana narodnom muzikom Srbije, Norveške i Rumunije. Iako crkva nije bila ispunjena do poslednjeg mesta, opšta ocena je da je ovo jedan od najkvalitetnijih koncerata klasične muzike poslednjih godina kod nas.

Trondheim Junior Solists danas će sa orkestrom Muzičke škole „Stanković“ nastupiti u Ustanovi kulture Palilula na velikoj sceni Stamenković od 19 sati. Koncert će otvoriti ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag i direktor muzičke škole „Kornelije Stanković“ Obrad Nedeljković. Ulaz na koncert je besplatan. Norveški gudački orkestar pre beogradskog i koncerta u Staroj Pazovi održao je i koncerte u Zrenjaninu i Sremskim Karlovcima. Vođa orkestra je Sigmund Tvete Vik. Interesantno je da su čak tri člana orkestra srpskog porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari