Koncert pijanistkinje Diane Jovanović u Kragujevcu 1Foto> Promo

U okviru festivala „Kulltura” večeras, s početkom u 19 sati, u galeriji „Đura Jakšić” biće održan koncert pijanistkinje Diane Jovanović. Na repertoaru je Petar Iljič Čajkovski, „Godišnja doba”, opus 37a.

Diana Jovanović, pijanistkinja, je rođena u Ukrajini. Završila je Muzičku školu „Viljkonski” u klasi prof. Irine Stepanjenko, osvojivši brojne nagrade na regionalnim takmičenjima. Studije je započela u klasi prof. Tatjane Kan na ruskom državnom konzervatorijumu „Sobinov” u Saratovu, a nastavila je u klasi prof. Aleksandra Snegireva na ukrainskom državnom konzervatorijumu „P. I. Čajkovski” u Kijevu, gde je i diplomirala u klasi prof. Anatolija Guđko 1986. godine.

Delovala je kao profesor klavira na državnom pedagoškom univezitetu „Ševčenko”, a nakon završene specijalizacije magistrirala je 1992. u klasi Dr Galjine Patoržinske na konzervatorijumu “Čajkovski” u Kijevu, gde je kao asistent radila dve godine.

Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na nacionalnim takmičenjima i usavršavala se kod Sergeja Skrinčenko, Igorja Rjabova, Aljberta Tarakanova, Nikolaja Suka, Daniila Judeleviča, Nataliji Karevine, Irine Borovik. Snimala je za Radio-Televiziju Ukrajine. Ostvarila je brojne turneje po Rusiji i Ukrajini.

Od 1992. godine živi u Beogradu, gde je angažovana kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Josip Slavenski”. Snimala je za Radio Televiziju Srbije. Učestvovala je na brojnim međunarodnim festivalima i održala resitale u svim značajnim beogradskim salama.

Vi[e vesti iy ovog grada ;itajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari