Konkurencija sve žešća 1

Jedinstveni Susreti varoških pozorišta Srbije, 14. po redu Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“ biće održane od 23. do 28. februara.

Najavljujući manifestaciju, direktor Centra za kulturu Požarevac Dragi Ivić je predstavio učesnike festivala.

– Ove godine je konkurencija bila veoma žestoka i sve je žešća, jer se mnoga pozorišta u Srbiji upravo spremaju za ovaj festival, izjavio je Ivić. Svečanosti otvara valjevsko pozorište sa dramatizacijom predstave „Maratonci trče počasni krug“.

– Oni rade po tekstu koji je izvorno dramaturški pisan, pa će biti interesatno da uporedimo šta je Miroslav Trifunović uradio sa tim komadom. Mi smo to isto radili, igramo kao što znate, te će biti interesatno i kao iskustvo, jer ovaj festival zamišljen da razmenjujemo iskustva i sa drugim glumcima, naglasio je Ivić.

Nakon njih igra se predstava „Idem u lov“ požarevačkog pozorišta Milivoje Živanović. Treće večeri nastupa Teatar 5 iz Beograda, sa predstavom „Zatvorski bluz“. „Sjajna družina, oni do sada imaju i dva šešira, ovde osvojena, predstava je aktuelna“… Predstava koja se takođe mnogo igra jeste „Ne igraj na Engleze“, a izvešće je jagodinsko pozorište „Temple of art“. „Bio sam veoma prijatno iznenađen da je to ustvari grupa momaka koja je na svoj način shvatila ljubav prema pozorištu i to odlično rad“, rekao je Ivić.

Milanovačko pozorište predstavlja se komadom „Tvrdica“ koji postoji četiri i po veka. Ovo pozorište osvojilo je dva šešira. „Ovo što su oni uradili počevši od kostima, preko rekvizita do glume, kao da je Molijer rekao „evo, ovi treba to ovako da igraju“, kaže Ivić.

Pobednik nedavne smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“, pozorište „Kreativni haos“ iz Smedereva, predstavlja se komadom „Putujuće pozorište Šopalović“. „Jedan izuzetno vredan tekst, kao što znate ima u sebi retku dramsku situaciju „teatar u teatru“ gde je inkapsulirana radnja Šilerovih „Razbojnika“, nešto što govori o našim naravima i jednom tragičnom i nesrećnom vremenu naše istorije“.

Festival „Milivojev štap i šešir“ nastao je kao pandan glumačkim svečanostima Dani Milivoja Živanovića, koje se održavaju u Požarevcu početkom aprila u čast i slavu glumačkog poziva i trajnog sećanja na velikana srpske glumačke scene, rođenog Požarevljanina Milivoja Živanovića (1900 – 1976).

Svake večeri po dve nagrade

Na predstojećim Susretima dramskih amatera, svake festivalske večeri stručni žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu za slikovito prikazivanje lika i jednu nagradu za najboljeg glumca večeri koja se sastoji iz replike Milivojevog štapa. Iz kruga dobitnika štapa, na kraju festivala, stručni žiri proglasiće najboljeg glumca Festivala koji kao nagradu dobija šešir i tako kompletira nagradu. Cena karte za svaku predstavu je 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari