Konkurs NAF-a za mlade umetnike odložen do daljeg 1Foto: Dušan Mitić

Kompanija „Filip Moris“, koja je 12 godina finansijski podržavala prestižni nacionalni konkurs „Mladi“ u organizaciji Niš art fondacije (NAF), ove godine to neće učiniti, a fondacija nastoji da pronađe nove donatore, saznaje Danas.

„NAF obaveštava mlade umetnike da se raspisivanje 13. tradicionalnog konkursa „Mladi“ odlaže do daljeg. Obaveštenje o raspisivanju konkursa biće blagovremeno objavljeno“, navodi se u saopštenju Fondacije, dostavljenom Danasu kao odgovor na pitanje da li će i kada u toku ove godine biti raspisan konkurs „Mladi“, inače jedan od najvećih u ovom delu Evrope po broju učesnika i nagradnom fondu.

U saopštenju se podseća da je zahvaljujući podršci „Filip Morisa“, NAF realizovao 12 konkursa „Mladi“, kao i „mnoge druge svoje aktivnosti“. Konkurs „Mladi“ svake godine pratile su izložbe 60-ak najboljih pristiglih radova u Nišu, Beogradu i povremeno Novom Sadu, kao i otkupne nagrade od 10.000, 5.000 i 3.000 evra za tri najbolja rada, što je, kako su umeli da kažu u Fondaciji, izdašniji fond od onog za Pulicerovu nagradu.

Osnivač NAF-a i inicijator ovakvog konkursa je Radovan Lale Đurić, svetski poznat slikar niškog porekla koji je decenijama živeo i uspešno radio u NJujorku, gde je preminuo u aprilu 2014. godine.

„Od ove godine Niš Art Fondacija je u procesu pronalaženja novih izvora finansiranja – novih donatora za projekat „Mladi“. Aktivno tražimo donatora za finansiranje ove značajne i tradicionalne manifestacije umetnosti mladih i nadamo se da ćemo održati njen kontinuitet, odnosno da će se pravi donatori uskoro javiti i prepoznati višestruki značaj ovog projekta, kako za mlade umetnike tako i za širu društvenu zajednicu u Srbiji i regionu“, naveli su u NAF-u.

U Fondaciji podsećaju da je već prvi nacionalni konkurs „Mladi“, 2006. skrenuo pažnju javnosti na veliki broj mladih i talentovanih slikara, grafičara i skulptora u Srbiji. Redovne izložbe u Nišu i Beogradu, a povremeno i u Novom Sadu, od tada predstavljaju neku vrstu „smotre“ najboljih radova najnovije generacije umetnika, starosti od 18 do 35 godina, koji su se javljali na konkurs, kao i relevantan presek umetničke scene mladih stvaralaca Srbije.

Impozantni novčani deo nagrade je ozbiljan podstrek za dalje napredovanje mladih umetnika, jer omogućava laureatima da ga ulože u rad, materijal i prostor, te na neko vreme ne brinu ni o čemu drugom izuzev o stvaralaštvu.

„Dosadašnje iskustvo pokazuje da i posle dobijanja nagrade mladi umetnici nastavljaju da učestvuju na konkursima i izložbama NAF-a. Radovi koji stižu na konkurs su iz godine u godinu sve profesionalniji. Činjenica da se toliko mladih stvaralaca javlja na konkurs sa tako kvalitetnim radovima sama po sebi govori mnogo: od toga koliko i kakvih mladih talenata imamo, pa do toga šta za budućnost likovne scene i mladih umetnika u Srbiji znači Niš Art Fondacija“, navodi se u njenom saopštenju.

Podaci Fondacije idu u prilog ovakvim tvrdnjama. Na konkursima „Mladi“, od 2006. učestvovalo je ukupno 8.968 mladih umetnika iz Srbije, koji su aplicirali sa oko 20.000 radova u digitalnoj formi. Konkurse je pratilo 12 izložbi „Mladi“ u Nišu, isto toliko izložbi u Beogradu i šest izložbi u Novom Sadu. Konkursa i izložbi nije bilo jedino nakon smrti osnivača NAF-a Laleta Đurića. Na tim izložbama, koje su bile prodajne, mogla su se videti 633 najbolja rada pristigla na konkurse. Prema procenama fondacije, izložbe je videlo ukupno oko 55.000 posetilaca.

Prema ideji Laleta Đurića, prevashodna „misija“ NAF-a i jeste podrška mladim slikarima i drugim umetnicima, kako bi se u bliskoj budućnosti „iznedrila jedna nova generacija, koja će raditi širom sveta a ostati u Srbiji“. Uprkos raskošnom profesionalnom i životnom bekgraundu, on je upravo konkurs „Mladi“ smatrao svojim remek delom.

– Trudimo se da mlade likovne umetnike kroz konkurs, nagrade, prodajne izložbe, kataloge koji završavaju u svetu ili važne kontakte motivišemo da rade što bolje i žive od svoje umetnosti. Oni to moraju da nauče i tržište mora da ih prihvati. Ovo što na taj način radimo početak je stvaranja nove generacije slikara u Srbiji koja je počela da razmišlja drugačije, slika slobodnije i uči da živi od slikarstva… – objašnjavao je Đurić.

On je smatrao da ovakav konkurs i ostalo što NAF i kompanija „Filip Moris“ rade predstavlja „buđenje mecenstva u Srbiji, bez kojeg inače ne bi bilo ni humanizma i renesanse ili Leonarda i Mikelanđela“. Đurić je iznova ponavljao da kaže da je Srbiju već napustilo „previše mladih, obrazovanih i talentovanih ljudi“.

Uz konkurs „Mladi“, Fondacija je realizovala i niz drugih projekata u oblasti kulture, od kojih je značajan deo podržavao „Filip Moris“. Vrhunac tog „pojedinačnog“ delanja bila je, po ocenama kritičara, izložba „Leonardovi kodeksi i mašine“, održana 2008. u Nišu i Beogradu, koju je za ukupno 90 dana videlo više od 100.000 ljudi u oba grada.

Fondacija je, takođe, inicirala i učestvovala u renoviranju ili izgradnji Galerije „Srbija“ u centru Niša, reprezentativne Galerije od oko 800 kvadratnih metara u kompleksu “ Filipa Morisa“ u Nišu, Galerije „Filipa Morisa“ u Beogradu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Delimično je adaptirala nišku Univerzitetsku biblioteku „Nikola Tesla“.

Organizovala je Nacionalni konkurs za najbolju jednočinku ili kratku dramu na temu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Niša“ (2007) i Nacionalni konkurs za mlade dizajnere nameštaja (2011), sa veoma izdašnim nagradnim fondovima. Zaslužna je za vredne izložbe slika, među kojima su izložbe Olje Ivanjicki u Nišu i Beogradu (2008) i izložba Paje Jovanovića „Između estetike i života“ u Nišu (2010). Pomogla je realizaciju mjuzikla „Kosa“, u beogradskom Ateljeu 212, a u režiji Kokana Mladenovića, tako što je za njega obezbedila autorska prava (2010). Realizovala i nesvakidašnji projekat „Humanost u boji“, u okviru kojeg su mladi umetnici i njeni saradnici svojim radovima oplemenili nišku Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju (2010).

„FILIP MORIS“: NAF-u logistička podrška, donacije za nauku

„“Filip Moris“ je prisutan u Srbiji više od 15 godina i godinama unazad podržava programe i inicijative koji imaju za cilj da podstaknu ekonomski i društveni razvoj kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Ponosni smo na dosadašnju saradnju sa Niš Art Fondacijom, zahvaljujući kojoj je veliki broj mladih umetnika stekao šire priznanje i šansu za dalju afirmaciju. Naša podrška Niš Art Fondaciji će se nastaviti kroz logističku podršku, ustupanje galerijskog i magacinskog prostora i druge inicijative. Sa druge strane, kompanija je svoj fokus kada su donatorski programi u pitanju usmerila na podršku nauci i mladim naučnicima, kako bi ih podstakla da ostanu u Srbiji i svojim inovativnim projektima doprinesu progresu celokupnog privrednog okruženja u našoj zemlji“, navodi se u odgovoru „Filip Morisa“ u Srbiji na pitanje Danasa o podršci kompanije konkursu „Mladost“.

Suosnivači NAF-a

Uz Radovana Laleta Đurića osnivači Niš Art Fondacije bili su i slikarka: Olja Ivanjicki, glumica i istoričarka umetnosti Neda Arnerić, teatrolog Jovan Ćirilov, glumica Rada Đuričin, novinarka Gordana Suša, kao i Đorđe Lalošević, Dragoš Stojanović, Tihomir Trivunac, Mihailo Spasović, Borislav Gvozdenović…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari