Konstantinović - hronika svih nas 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Profesorka na Univerzitetu Kolumbija Branka Arsić izjavila je u ponedeljak uveče da je knjig Radivoja Cvetićanina „Konstantinović.Hronika“ „hronika svih nas“.

Ona je dodala da je Konstantinović smatrao „da očajavanje ne može da bude razlog za neangažovanje i za odsustvo truda da se stvari promene“ jer rekonstruiše jedan istorijski i kulturni trenutak“.

„Ova biografija o Radetu Konstantinoviću je jedan presedan gest u našoj kulturi. Nadam se da je ovo gest koji će da promeni stav o tome kada, o kome i kako se piše, i da će da uvede ideju o etičnosti pisanja i slavljenja života nekoga drugog, ne samo svog“, rekla je Arsić na tribini „Radomir Konstantinović i mi“ koja je organizovana povodom izlaska knjige „Konstantinović.Hronika“.

Ona je rekla da se „ova biografija s pravom zove hronika, jer „opisuje Radetov život na način koji je duboko istražen, ali govori i o našoj novijoj istoriji, o našoj novijoj istoriji literarne kritike, naročito pedesetih i šezdesetih godina“.

„To je hronika svih nas, jer rekonstruiše jedan istorijski i kulturni trenutak“, rekla je Arsić na tribini organizovanoj u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Arsić je, govoreći o tome kako je Konstantinović gledao na prevazilaženje ravnodušnosti, navela da je smatrao „da očajavanje ne može da bude razlog za neangažovanje i za odsustvo truda da se stvari promene“.

„Cilj je pobediti ravnodušnost koju taj očaj izaziva.Taj očaj, s jedne strane nije lepo stanje, ali je istovremeno stanje koje dozvoljava nedelovanje.Budući da dozvoljava nedelovanje za Radeta je to pozicija ravnodušnosti, indiferentnosti“, rekla je Arsić.

Autor knjige „Konstantinović.Hronika“ Radivoj Cvetićanin rekao je da je Konstantinović sa svojim prvim romanom „Daj nam danas“, koji je napisao sa 24 godine, „uskočio u veliki svet književnosti“.

„Od samih početaka Radomirovog stvaralaštva nalaze se njegove osnovne ideje, uključujući prva i druga Srbija i angažman koji je imao na izvanknjiževnom polju, ali i sa književnošću i književnim radovima s kojima je učestvovao u društvenom kretanju. To će se završiti na njegovoj svevremenoj definiciji druge Srbije, da je to ona Srbija koja se ne miri sa zločinom. Ako sve odbacimo i ako bi sve nestalo u toj rečenici bi ostala suština jednog odnosa“, rekao je Cvetićanin.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević rekla je da je danas 100 dana od izlaska Cvetićaninove knjige „Konstantinović.Hronika“ i da je povodom njenog izlaženja organizovano osam promocija na kojima je govorilo 32 ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari