"Kontakt" – Međunarodna izložba radova 72 autora, po autorskom projektu Ane Marinović 1Autor: Bred Plavec / Foto: Roman Nerud / Shutterstock.com

Izložba „Kontakt“, autorski projekat Ane Marinović, dipl. grafičara, biće otvorena u Galeriji Singidunum u Beogradu od 19. avgusta do 27. avgusta 2024. godine.

Ove godine, izložba dobija dodatnu važnost zahvaljujući podršci ULUPUDS-a, koji je prepoznao značaj teme i pružio svoju podršku ovom projektu. Izložba se organizuje u okviru udruženja Kreativna fabrika i predstavlja devetu po redu u ovom ciklusu.

Izložba „Kontakt“ okuplja 72 umetnika pretežno iz Srbije, ali I Bosne, Crne Gore i Hrvatske. Radovi obuhvataju različite tehnike likovne i primenjene umetnosti, uključujući crtež, grafiku, slike, akvarele, digitalne grafike, fotografije, skulpture i mozaik.

"Kontakt" – Međunarodna izložba radova 72 autora, po autorskom projektu Ane Marinović 2
Izvor: promo

Izložba „Kontakt“ istražuje značaj ljudskog kontakta u savremenom društvu, gde tehnologija omogućava bržu komunikaciju, ali pravi međuljudski kontakt postaje sve ređi. Na ovoj izložbi, umetnici su se bavili različitim aspektima kontakta, od stvaranja neposrednih, emocionalnih veza do istraživanja odsustva istih.

Neki umetnici su se fokusirali na prikazivanje kontakta kroz univerzalne oblike povezivanja kao što su poljubac, ples, zagrljaj i osmeh, naglašavajući njegovu važnost i lepotu. S druge strane, neki radovi ukazuju na nedostatak kontakta, prikazujući robote, ljude zagledane duboko u sebe ili introspektivne unutrašnje kontakte. Ovi kontrastni pristupi pomažu da se istakne kako savremena povezanost može biti istovremeno prisutna i nedostupna, naglašavajući univerzalnu potrebu za stvarnim, dubljim vezama i povezanošću koja je od suštinske važnosti za sva živa bića na planeti.

Na izložbi izlažu umetnici sa akademskim obrazovanjem, studenti umetničkih fakulteta, kao i desetak amatera čiji su radovi kvalitetom zaslužili svoje mesto. Na konkurs se prijavilo preko 200 kandidata, što je predstavljalo izazov u selekciji, ali su autori izložbe zadovoljni visokim kvalitetom izabranih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari