Kosmički ritmovi Milene Mijović Durutović u Bioskopu Balkan 1Foto: Promo

Izložba “#kosmičkiritmovi” vizuelne umetnice iz Crne Gore Milene Mijović Durutović biće otvorena u četvrtak, 30. septembra od 20 časova u Bioskopu Balkan, i trajaće do 21. oktobra

Umetnica će se predstaviti svojom plavom monohromatskom instalacijom i slikama u kojima propituje pojmove vremena i prostora.  Teoretičarka i istoričarka umetnosti Maša Vlaović, opisujući rad Milene Mijović Durutović kaže da ona kroz kroz instalaciju stavlja naglasak na prostor, rad sa vremenskom dimenzijom, tačnije sa sadašnjim trenutkom, aktuelnošću, prisutnošću.

– Oslanjajući se na jednu dominantnu boju u svom radu, umjetnica ukazuje na svoju smjelost i nepristajanje na nezainteresovanost, uz odbacivanje zadatih formi. Njeno korištenje intenzivne boje – izrazito plave, može se protumačiti kao pokušaj da posmatrača oslobodi od procesa mišljenja i da ga uroni u beskrajno plavo prostranstvo i kosmičke ritmove”, navodi Maša Vlaović.

Milena Mijović Durutović  vizuelna umetnica i kustoskinja rođena je 1971. godine na Cetinju gde je   završila osnovne studije na Fakultetu likovnih umjetnosti, a magistrirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnica je više nagrada i priznanja iz oblasti umetnosti, a njena dela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari