Povodom jubilarnog, devedesetog rođendana slikara Voje Stanića, večeras u 19 sati u Galeriji SANU biće otvorena njegova izložba slika, koja će trajati naredna dva meseca.

 Vojo Stanić će se predstaviti sa 47 slika po sopstvenom izboru, a kako se juče moglo videti na konferenciji za novinare, one i dalje zrače snolikim vizurama svakodnevice Herceg Novog, od kojeg ovaj autor gradi čudesan univerzum, često prožet setom, ali i dovitljivim šalama. Branko Kukić, koji potpisuje tekst za katalog izložbe, rekao je juče da je Vojo Stanić imao dve sreće – da kao umetnik bude priznat od svog bratstva, ali i od gledalaca svojih slika.

– Simbolično shvatam ovu izložbu i gledam je sa radošću i tugom – rekao je Kukić, objasnivši svoj utisak da se u slikarstvu i umetnosti dešava prekretnica. Prema njegovim rečima, umetnost je na raskršću i ne znamo kuda će krenuti osim što smo svesni da je ona u krizi. Vreme koje je dobilo oblik entropije i ljudski teror napretka neki su od faktora koji prizivaju rastanak sa slikarstvom, ukazao je Kukić. Verovatno imajući u vidu lekovitost Stanićeve umetnosti, on je još dodao kako danas u svetu većina ljudi ima svog psihijatra umesto svog umetnika.

Vojo Stanić diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu na Vajarskom odseku u klasi Alojza Dolinara. Isprva je upisao slikarski smer, ali se zatim ubrzo prebacio na vajarski. Na pitanje zašto se opredelio za vajarstvo, odgovorio je da mu se to tada učinilo „muškije“. Nastanjuje se u Herceg Novom, slikovitom mediteranskom gradu, bogatom istorijskim i svakodnevnim događajima. Taj grad u slikarstvu Voja Stanića postaje paradigma čovečanstva. Carinarnica austrougarske stanice pored železničke pruge koja je povezivala Beč i Jadransko more postaje dom njegove porodice. Kada se smestio na takozvanom Škveru, od male sobe na tavanu napravio je sebi atelje s pogledom na otvoreno more, te ima osećaj da kosmos prolazi pored njegovog prozora.

Izložba Voje Stanića u SANU obuhvata njegove nove radove, sve u posedu umetnika, a organizovana je zahvaljujući saradnji SANU i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari