Kozmaj fest od avgusta na Kosmaju: Kako su četiri devojke osnovale muzički festival? 1FOTO: Privatna arhiva/Andreja Radojević

Kozmaj fest, prvi muzički festival na Kosmaju, najavljen je za 24. avgust. Festival su osnovale četiri mlade Mladenovčanke Aleksandra Simić, Nada Stanojević, Katarina Stojić i Nevena Vujić.

Prema rečima Aleksandre Simić, diplomirane ekonomistkinje i jedne od osnivačica Kozmaj festa, ideja o osnivanju muzičkog festivala na Kosmaju nastala je kasno naveče u jednom mladenovačkom kafiću.

„Sve je ličilo na maštariju. Naš razgovor je trajao tri ili četiri sata. Zamislile smo ceo festival. Imale smo gomilu nabacanih informacija. Cela ideja bila je osmišljena te večeri“, kaže Aleksandra Simić.

Pratioce Kozmaj festa na društvenim mrežama zainteresovao je neobičan koncept muzičkog festivala u šumi. Osnivačice tvrde da sličan festival ne postoji.

„Imaćemo dve bine i dva muzička programa“, rekla je Aleksandra Simić.

„Jedna bina biće posvećena elektronskoj muzici i biće u šumi. To bi trebalo da bude potpuno novo iskustvo za ljubitelje tog muzičkog žanra. Druga bina će da bude na livadi pored glavnog puta. Tu će da bude alternativni rok. Binu će da otvori naš lokalni bend“.

Na Instagram profilu Kozmaj festa nedavno je objavljeno ime prvog izvođača. Biće to Vajt Siti Soul (White City Soul), a imena ostalih izvođača organizatorke će u narednom periodu objavljivati jedno po jedno.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KoZmaj fest (@kozmaj_fest)

Na društvenim mrežama Kozmaj festa predstavljeni su i prateći programi, koji se sastoje od psiholoških radionica, bazara i planinarenja. Cilj festivala je da posetiocima pruži priliku da provedu čitav dan u prirodi, uz muziku i druženje. Kao što glasi slogan festivala: „Upoznaj Kosmaj, dođi na Kozmaj“.

Kako je nastao Kozmaj fest?

Udruženje Kozmaj je osnovano u junu prošle godine. Osnivačice su sve do sada pokušavale da dobiju dozvolu za održavanje festivala. Nije im bilo lako jer se prostor na kom organizuju festival nalazi na međi opština Sopot i Mladenovac. Poteškoće ih nisu sputale, jer smatraju da je Kosmaj pravo mesto za novi muzički festival.

Prema rečima Nade Stanojević, jedne od osnivačica Kozmaj festa i diplomirane psihološkinje, neiskorišćeni potencijal Kosmaja učinio ga je idealnom lokacijom za održavanje Kozmaj festa.

„Pošto smo iz Mladenovca, a Kosmaj nam je najbliža planina, koja je neiskorišćena i nedostaju joj sadržaji, on nam je prvi pao na pamet“, kaže Stanojević. „Onda se Katarina, jedna od osnivačica, dosetila da bi festival mogao da se zove Kozmaj. Smejali smo se i nekako nam je bilo pamtljivo. Sama reč kaže gde se održava, a opet nije klasično“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KoZmaj fest (@kozmaj_fest)

Osnivačice Kozmaj festa su velike ljubiteljke muzičkih festivala. Prošle godine su posetile sve muzičke festivale u Srbiji. Neki od festivala koje su zajedno posetile bili su im posebna inspiracija za osnivanje sopstvenog festivala na Kosmaju.

„Naš festival će možda najviše da liči na Divčibare fest“, kaže Stanojević. „On nas je najviše inspirisao. Takođe se održava na planini, slična je ciljna grupa, imaju i dnevni program, kao mi“.

Prema rečima Aleksandre Simić, skupo je organizovati festival i to ne samo sa finansijskog aspekta.

„Da stavimo finansije na stranu, ulog vremena i energije je ogroman. Divim se organizacijama koje godinama unazad organizuju festivale i koncerte“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari