Kragujevac: Izmene projekta odlažu radove na kući Đure Jakšića 1Foto: Krgujevac.rs (arhivska fotografija)

Rok za završetak gradnje kuće Đure Jakšića, u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, odavno je već istekao, a na gradilištu već više od mesec dana, prenosi šumadijski portal Pressek, nema žive duše.

Izgradnja tog objekta počela je krajem prošle godine, a njeno otvaranje bilo je planirano već u martu 2019. godine.

Početkom godine taj rok je prolongiran, a od nedavno na gradilištu više nema ni radnika. Prema nezvaničnim informacijama, rok za završetak radova sada je odložen za jesen 2019. godine. U gradskoj upravi navode da će radovi biti nastavljeni tek kada budu stigle potrebne dozvole za izmene na projektu.

– Kasni se zbog izmene dela projekta mašinskih instalacija. Radi se doradi zbog ventilacije, te se čekaju dozvole nadležnih službi za dodatne radove, tvrde nadležni u gradskoj upravi.

Autentična kuća u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu u kojoj je, u drugoj polovini 19 veka živeo znameniti slikar i pesnik Đura Jakšić, srušena je pre godinu dana, a na tom mestu počela je gradnja novog objekta koji bi, prema zvaničnim najavama, trebalo da bude mesto okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu, te nova turistička destinacija u centru Šumadije. .

Novo zdanje imaće bruto površinu od 191 kvadratni metar, a sastojaće se od podruma i prizemlja. U podrumu će, kako je ranije najavljeno, biti napravljen vinski hab, a u prizemnom delu objekta biće izložbeni prostor, s mogućnošću da se tu održavaju muzičke i književne večeri.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari