Kragujevac počasni gost 53. Olimpus festivala u Grčkoj 1Foto: Grad Kragujevac

 

Republika Srbija i Grad Kragujevac počasni su gosti ovogodišnjeg grčkog Olimpus festivala.

U antičkom teatru Dion kod Katerinija otvoren je 53. Olimpus festival. Najveći kulturni događaj u severnoj Grčkoj, koji organizuju Turistička organizacija Grčke i Region Pierija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova Grčke, otvorila je ministarka kulture Grčke Lina Mendoni.

U ime grada Kragujevca ceremoniji otvaranja prisustvovali su Ana Petrović Jelić članica Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Milošević zadužen za investicije i upravljanje projektima.

Svako izdanje Olipmus festivala koji se od 2010. godine održava tokom jula i avgusta, predstavlja zemlju počasnog gosta, a ove godine je to Republika Srbija i grad Kragujevac. Pored promocije turizma i kulture ovog dela Grčke i kontakta sa drugim evropskim kulturama, organizatori imaju za cilj uspostavljanje kulturne diplomatije i interkulturalnog dijaloga.

Predstavnici grada Kragujevca sastali su se sa predsednikom festivala Grigorisom Papahristosom i njegovim saradnikom Rafailom Metenidisom i razgovarali o predstojećoj saradnji, njenom razvijanju i unapređenju.

Kragujevac počasni gost 53. Olimpus festivala u Grčkoj 2
Foto: Grad Kragujevac

Tokom dva meseca festivala muzike i pozorišta koji povezuje ljude i države u jedinstvenom kulturnom prostoru od 15. jula do 15. avgusta biće izložena postavka iz zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti „ARTiJA’” Spomen parka Kragujevački oktobar. Pozorište za decu i mlade 25. jula nastupaće sa predstavom „Kroki i prijatelji”, a 26. avgusta u antičkom teatru Dionu, ansambl Knjaževsko-srpskog teatra igraće brodvejski mjuzikl „Grk Zorba”.

Inače, do sada počasni gosti Olimpus festivala bile su Francuska, Španija, Rusija, Norveška, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Maroko, Rumunija, Kipar, Češka, Izrael i Indija, a partneri u realizaciji ugledne ustanove poput Muzeja Luvr, Fondacije Salvador Dali, Instituta Servantes i Ruskog kulturnog centra.

Na otvaranju je tokom četvoročasovnog programa u antičkom teatru u podnožju Olimpa, nastupilo preko petsto izvođača i umetnika severnogrčke regije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari