Kragujevac: Večeras koncert italijanskog pijaniste Đulia Bidaua 1Foto: Z.S.M.

Italijanski pijanista Đulio Bidau nastupiće večeres u Sali Prve kragujevačke gimnazije. Početak koncerta, koji organizuje Muzički centar Kragujevac je u 20 sati a na repertoaru su dela Skarlatija.

Koncert je koncipiran kao prezentacija kompakt diska sa Skarlatijevim sonatama koje je pijanista Đulio Bidau snimio za francusku diskografsku kuću „Aparté”, a koji se našao u prodaji od januara 2022. godine.

Ideja za snimanje kompakt diska potiče od umetnikove saradnje sa čembalistkinjom i muzikologom Emilijom Fadini, jednom od najvećih autoriteta za delo Domenika Skarlatija kojoj je izdavačka kuća „Rikordi” poverila redakciju urtext izdanja kompletnih sonata ovog autora.

Đulio Bidau rođen je 1985. godine u Kaljariju, gde je diplomirao klavir na Konzervatorijumu „Đ. P. da Palestrina”, u klasi Arlet Đangrandi Egman. Usavršavao se u Parizu na Školi „A. Korto”, u klasi Žan-Marka Luizade, gde je stekao diplomu koncertnog pijaniste, kao i privatno sa Aldom Čikolinijem.

Kragujevac: Večeras koncert italijanskog pijaniste Đulia Bidaua 2
Foto: Promo

Postdiplomske studije završio je u Rimu pri Akademiji S. Ćećilija, u klasi Serđa Pertikarolija, kao i na Visokoj školi za muziku „Hans Ajzler” u Berlinu, u klasi Fabija Bidinija.

Laureat je prestižnih međunarodnih takmičenja, među kojima su „Concorso Casagrande di Terni”, „Tbilisi International Piano competition”, „Iturbi Piano Competition”.

Osvajanje prve nagradu na takmičenju „Les Nuits Pianistiques” u Eks an Provansu, donelo mu je učešće na najistaknutijim francuskim muzičkim festivalima kao što su „Festival Radio France Montpellier”, „Festival Pablo Casals” i „Festival Piano en Valois”.

Održao je brojne resitale u Italiji, Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Sloveniji, Švedskoj, Argentini, Čileu, Kini i Australiji.

Nastupao je kao solista sa prestižnim simfonijskim orkestrima: LOrchestra dell Academia di Santa Cecilia, Konzerthausrchester Berlin, Brandenburgische Staatsorchester Frankfurt, Orchestre National de Montpellier, Orchestra del Teatro Lirico di Cagliari, Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestre Les Siecles.

Dobitnik je nagrade Argentinske Muzičke Kritike za najboljeg instrumentalnog solistu u 2018. godini.

O njegovom interesovanju za savremenu muziku svedoči premijerno izvođenje „The Banquet Concerto” za klavir, hor i orkestar kineskog kompozitora Tan Duna, kao i integralno izvođenje klavirskih dela Anrija Ditijea, koje su prenosili Rai Radio 3, Radio France Musique, ABC Australija i japanska televizija NHK.

Radi kao docent na katedri za klavir Konzervatorijuma u Kaljariju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari