„Kralj ničega“, animirani film Alekse Gajića prema scenariju Džonija Rackovića na 21. Evropskom festivalu animiranog filma Balkanima 1Foto: DKSG

Ovogodišnji 21. Evropski festival animiranog filma Balkanima biće održan u redukovanoj formi od 1. do 6. oktobra na tradicionalnom mestu u Domu kulture “Studentski grad”, najavili su organizatori.

Ljubitelji animacije imaće priliku da pogledaju najbolja recentna kratkometražna ostvarenja iz prethodne dve kalendarske godine.

U četiri večeri glavnog takmičarskog programa biće prikazano 29 kratkometražnih animiranih filmova, od kojih je četiri  nastalo u srpskoj produkciji.

U pitanju su filmovi autora Damira Romanova “Ja sam Akiko”, Marka Bosanca “Nova ideja”, Rastka Kukića “Iza horizonta” i “Kralj ničega” Alekse Gajića, koji je realizovan prema scenariju Nenada Džonija Rackovića, beogradskog pisca i multimedijalnog umetnika.

O najboljim filmovima u glavnoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu: Marko Đeška, animator i strip crtač iz Zagreba, Berin Tuzlić, animator i strip crtač iz Sarajeva i Jelena Angelovski, filmska producentkinja iz Beograda.

Odluke o najboljim studentskim filmovima, kojih će biti prikazano ukupno 39 (u 4 programske celine), odlučivaće tročlani međunarodni žiri u sastavu: Lea Vučko, slovenačka ilustratorka i animatorka, Igor Đurić, animator i predavač iz Banja Luke i Nikola Topalović, domaći autor kratkometražnih filmova i osnivač festivala studentskog filma Kameo u Čačku.

Biće prikazana i dva programa animiranih filmova za decu, kao i program animiranih muzičkih spotova.

U subotu, 5. oktobra u 18.00 u Maloj sali DKSG biće održana promocija knjige “Oživite crteže” autora Rastka Ćirića, koja predstavlja interaktivni vodič kroz stroboskopsku animaciju

Za selekciju glavnog takmičarskog programa bili su zaduženi Mina Sablić Papajić i Nebojša Petrović, a ostatak takmičarskih i pratećih programa i gostovanja je selektovan u saradnji sa programskim urednikom Akademskog filmskog centra DKSG, Milanom Milosavljevićem.

Za vizuelni identitet i animirani džingl ovogodišnje Balkanime, zadužen je domaći animator Mihajlo Dragaš.

Festival je i ove godine podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije, a ulaz na sve programe je besplatan.

Ovako izgleda tizer ovogodišnjeg izdanja Balkanime

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari