Kraljevo: Nagrađeni autori verifikovali svoje dosadašnje likovno obrazovanje 1Foto: Zoran Nikolić

U Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u  Kraljevu večeras je u organizaciji Likovne redakcije ustanove otvorena  tradicionalna, Godišnja izložba radova mladih likovnih stvaralaca Raškog okruga.

Ovogodišnja selekcija prispelih radova je, po rečima akademskog slikara Bobana Bosića jednog od tri člana selekcionog žirija smotre, slabija od predhodnih godina i po broju prijavljenih radova i po njihovom kvalitetu.

No i u takvom izboru žiri je, kod nekoliko radova, prepoznao ostvarene domete likovne poetike i pokazanu veštinu vladanja slikarskim tehnikama pa je za izlaganje predložio dvanaest radova.

Prvonagrađeni rad delo je Vladimira Ivanovića studenta master studija Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, odseka za primenjenu i likovnu umetnost.

On je večeras, na otvaranju izložbe, zahvalivši se žiriju rekao da je izloženi i nagrađeni rad nastao, kao jedna od prvih radova u serijalu sličnih, portreta koje on permanentno slika još od druge godine studija.

Drugi, pohvaljeni rad, delo je Viktorije Zdravković, studentkinje završne godine, Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, odseka za primenjenu i likovnu umetnost.

Oba mlada autora su iz Kraljeva i imaju sličan obrazovno razvojni put od svojih prvih kontakata sa likovnom umetnošću u Kraljevu, najpre kroz svoje prve korake u likovnom studiju „Linija“ akademske slikarke Slađane Miljković a potom i kroz srednjoškolsko obrazovanje u kraljevačkoj Školi za likovnu umetnost i dizajn, popularnoj Umetničkoj školi, osnovanoj 2004.

Ono što karakteriše ovu obrazovnu ustanovu, pored dobrih rezultata koje njeni đaci ostvaruju tokom svog kasnijeg školovanja na brojnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu, je da iz godine u godinu, beleži sve veće intersovanje učenika za upis iako se broj đaka u Srbiji i Kraljevu, koji se upisuju u srednje škole smanjuje.

U žiriju ovogodišnje  Godišnje izložbe radova mladih likovnih stvaralaca Raškog okruga pored Bobana Bosića bile su još i njegove kolege, akademski slikari Ivan Milunović i Bojan Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari