Kratka istorija duše 1

Izložbom „Petar Lazić – život i delo“ i otvaranjem murala koji je na zgradi Doma kulture napravio beogradski muralista Milan Deroks u četvrtak uveče u Kosjeriću su otvoreni Dani Petra Lazića, novinara, književnika i satiričara rođenog u ovom mestu.

Trodnevna manifestacija u četvrtak uveče je nastavljena književnom večeri na kojoj je istaknut značaj Lazićevog romana „Savršena samoubistva“ (2011) i pročitan deo neobjavljene monodrame „Manjinac“. O Lazićevom književnom delu govorili su: LJubodrag Stojadinović, Mulinika Mitrović i glumac Milan Milosavljević, za kog je napisana monodrama „Manjinac“, a delove iz obimnog Lazićevog stvaralaštva, među kojima je i knjiga „Kratka istorija duše“, čitala je glumica Saška Popov.

Vedrina duha i posvećenost svemu što je radio i planovima šta još sve treba uraditi istaknuti su kao najvažnije Lazićeve odlike, a o njegovom impresivnom delu svedoči desetine knjiga čiji je autor ili urednik, koje je prikupila i za izložbu priredila Marija Starčević iz ovdašnje biblioteke.

Večernji program nastavljen je koncertom LJube Ninkovića i grupa Teorija zavere i The Bonecarver.

Tokom dana u petak učesnici su posetili staru crkvu brvnaru u obližnjoj Sečoj Reci i zavičajnu kuću Lazića u Godljevu, gde je promovisan novi broj časopisa Razotkrivanja, koji je delom posvećen Lazićevom delu.

Uveče je održano veče publicistike „Pero, bre“ sa učešćem Saše Kovačevića, Saše Stojadinovića i Zorana Nikolića Zozona, koje je završeno koncertom Neše Zlatanovića, Magle i Fall of Youth.

U subotu će premijerno biti prikazan film „Da li veruješ: nisi sam“, za koji je ideju dao Lazić, koji je i sačinio scenario samo nekoliko dana pre smrti septembra 2017, a realizovao ga je beogradski Medija centar. Istoga dana biće predstavljena i monografija „Šljiva, bre“, dok će u muzičkom delu programa učestvovati: Bilja Krstić, Ulični psi, Baobab i Dead man’s bells.

Manifestaciju je iniciralo Udruženje građana Vodnjika, a podržali su Opština Kosjerić, Turistička organizacija ovog mesta i više sponzora iz Kosjerića i okoline. Plan je da se manifestacija održava svake godine.

Svi programi se održavaju u Domu kulture i u Brezinom sokaku.

Petar Lazić je rođen u Kosjeriću 1960, bio je novinar, književnik, profesor, ali najpoznatiji je kao satiričar i kao jedan od autora kultnog Indeksovog radio-pozorišta, za koje je počeo da piše 1983. godine, kao i satiričnih listova Naša krmača i Bre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari