NOVA SEZONA U ZEMINSKOM POZORIŠTU LUTKA „PINOKIO“Pozorište lutaka „Pinokio“ u Zemunu, otvorilo je novu sezonu učešćem na Festivalu autorske poetike Mostar (BiH), kao i na Internacionalnom lutkarskom festivalu „Lutke“ u Ljubljani (Slovenija), predstavom „Ivice“, autora i reditelja Dragoslava Todorovića. „Pinokio“ je redovni repertoar otvorio 20. septembra, istoimenom predstavom. Prva premijera, zakazana je za 11. oktobar, […]

NOVA SEZONA U ZEMINSKOM POZORIŠTU LUTKA „PINOKIO“

Pozorište lutaka „Pinokio“ u Zemunu, otvorilo je novu sezonu učešćem na Festivalu autorske poetike Mostar (BiH), kao i na Internacionalnom lutkarskom festivalu „Lutke“ u Ljubljani (Slovenija), predstavom „Ivice“, autora i reditelja Dragoslava Todorovića. „Pinokio“ je redovni repertoar otvorio 20. septembra, istoimenom predstavom. Prva premijera, zakazana je za 11. oktobar, kada će u koprodukciji sa Bemusom biti izvedena komična opera u jednom činu „Bastien i Bastiena“, na muziku V. A. Mocarta, a u režiji Nikole Zavišića. Premijera za decu biće održana 11. oktobra od 11 sati (prva repriza istog dana u 17 sati). Karte su veću prodaji. Čuvena predstava ovog pozorišta – „Max Metalik“ otvoriće, inače, Internacionalni festival Kilkis u Grčkoj, koji se održava od 3. do 7. oktobra ove godine.

S. B.

MALKOMU MEKDAUELU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Malkom Mekdauel (65), koji je glumio u klasiku „Paklena pomorandža“ iz 1971. godine, dobiće nagradu za životno delo na 11. Savana filmskom festivalu, koji će se u Njujorku održati od 25. okotbra do 1. novembra. Tada će ponovo biti prikazana „Paklena pomorandža“, uz Mekdauelov film iz 2007. godine, „Never Apologize“, dokumentarac o filmskom reditelju Lindziju Andersonu iz Velike Britaniji, koji mu je bio mentor. Pored njega, nagrade za životno delo dobiće još kompozitori Merilin i Alan Bergman i urednik u Varajetiju, Piter Bart. Među ranijim dobitnicima nagrade za životno delo na Savana festivalu bili su i Piter O’Tul, Vanesa Redgrejv, Sidni Lamet, Tomi Li Džons, Džejn Fonda i Miloš Forman.

V. T.

GUVERNER SPREMAN ZA „PREDATORA“?

Da li se Arnold Švarcenger zasitio politike? Izgleda da nije, ali nagoveštava mogućnost povratka u svet filma. Naime, producent Džon Dejvis najavio je da će serijal „Alien vs. Predator“ biti ostavljen po strani, ali da studio Foks želi da se ponovo oživi „Predator“ franšiza. Trenutno postoje indikacije da bi u tom slučaju mogao da bude angažovan i Arnold Švarceneger. „Sam guverner mi je pomenuo da kada više ne bude na toj funkciji, i ako se ne bude kandidovao za da bude izabran u Senat, onda bi voleo da uradi još par filmova. Možda bi upravo ’Predator’ mogao da bude taj početak“, rekao je Dejvis.

V. T.

INDIJSKI SUD PODRŽAO BOLIVUD U SPORU OKO „HARIJA PUTTARA“

Sud u Nju Delhiju odbacio je tužbu holivudskog studija Vorner Bros protiv tvoraca bolivudskog ostvarenja „Hari Puttar – A Comedy of Terrors“, zbog „spornog“ naslova. Vorner Bros poseduje prava na blobaster serijal o Hariju Poteru, i u tužbi je naveo da naziv indijskog filma isuviše podseća na dečaka-čarobnjaka. U sudskoj presudi kaže se da je Vorner Bros znao da će indijski film dobiti ovaj naslov još 2005, i da su čekali da dođu pred sud do poslednjeg časa. Osim toga, u odluci se naglašava da su svi oni koji su pročitali knjige o Hariju Poteru, britanske spisateljice Dž. K. Rouling, dovoljno obrazovani da znaju da je „Hari Puttar“ nešto drugo. Film „Hari Puttar – A Comedy of Terrors“ je trebao da počne da se prikazuje početkom ovog meseca, ali je debi odložen zato što neke televizijse mreže nisu želel da prikazuju trejlere za film zbog sudskog spora. Ova komedija o desetogodišnjem Indijcu, koji sa porodicom dolazi u Englesku, ima svoju premijeru u sredu.

V. T.

„ŠTA DA SE RADI?: PRELOM“ U MAGACINU DOB

Dvodnevni prezentaciono-diskusionim događaj pod nazivom „Šta da se radi?: Prelom“, u organizaciji beogradskog časopisa Prelom i petrogradsko-moskovskog časopisa Chto delat?, biće održan u Magacinu beogradskog Doma omladine, danas od 16 do 19.30 i sutra od 12 do 17.30 sati, najavio je Prelom kolektiv. Današnji program podrazumeva prezentaciju, projekciju filmova i razgovor sa članovima platforme „Chto delat?/What is to be done?“. Inicijativu „Chto delat?/What is to be done?“ pokrenula je grupa umetnika, kritičara, filozofa i pisaca u Petrogradu 2003, sa ciljem povezivanja levih političkih praksi u polju teorije, umetnosti i aktivizma. Od tada, Chto delat objavljuje 18 redovnih izdanja istoimenog žurnala i nekoliko specijalnih tematskih edicija na ruskom i engleskom jeziku. Naročiti fokus ove inicijative predstavlja pokušaj repolitizacije intelektualno-kulturne sfere u Rusiji, kao i na međunarodnom nivou. Pored uvodne prezentacije časopisa i okvira delovanja grupe „Chto delat“, u Beogradu će biti pokrenuta rasprava pod nazivom „U potrazi za proletarijatom“ i prikazana grupa filmova u produkciji Chto delat. Drugog dana biće održana panel diskusija „Perspektive levičarskog kritičkog delovanja u post-socijalizmu“. Učesnici: su Prelom, What is to be done?, TKH, slobodnakultura.org, Žene na delu, WhW i njihovi gosti iz zemlje i regiona. Panel diskusija biće održana na engleskom jeziku.

M. J.

JOŠ JEDAN DOKUMENTARAC O WIZARD-ROKU

Protekle dve godine, 23-godišnje bliznakinje Megan i Malori Šajler iz Spokejna u Vašingtonu, posvetile su svoj život beležeći jedan, makar za njih, revolucionarni pokret – wizard-rok (čarobnjački rok). Plod njihovog rada, koji je bio itekako zabavan, jeste 90-minutni dokumentarac – „The Wizard Rockumentary: A Movie About Rocking and Rowling“. U osnovi filma je istraživanje teme kako su bendovi, koji su svoju inspiraciju pronašli u književnom Hari Poter serijalu, postali poseban deo nezavisne scene, čak i subkultura. „Jedna je stvar krenuti sa snimanjem dokumentarca sa nekim rasporedom ili pokušajem da se ispriča priča. Mi nismo ni znale kakva će biti priča, dok ga nismo završile. Počele smo da snimamo u trenutku kada je objavljena knjiga ’Hari Poter i relikvije smrti’, a da nismo znale kakav će biti kraj“, kaže Megan. Kada su krenule u realizaciju svog dokumentarca, wizard-rok je bio na svom početku. Postojalo je 30-ak grupa koje su svoje pesme zasnivale na perspektivama likova iz Hari Poter serijala. Ali, dok su sestre snimale, broj grupa je narastao sa 30 na 300 za samo jednu godinu, a potom se skoro duplirao tokom druge godine. U međuvremenu, grupe su počele da snimaju albume, javno nastupaju i kreću na turneje! Grejs Kendal je ovog leta u Čikagu veselo skakala na bini i potom prodavala svoje CD i svojoj majci, dok na početku nije smela ni da joj spomene šta radi. To je bio definitivan znak da su sestre „pogodile“ pravu temu, pogotovu kada se wizard-rok fenomen pojavio na MTV. „Na stotine albuma je objavljeno, prikupljeno je na hiljade dolara u dobrotvornim akcijama. To je neverovatno. Nismo mogli da naiđemo na bolju priču“, hvale se sestre Šajler. One sada promovišu svoj DVD po Americi, uglavnom po Hari Poter konvencijama, ali će film uskoro početi da predstavljaju i na većim festivalima.

V. T.

BRADIĆOBIŠAO DOM VUKOVE ZADUŽBINE

Ministar kulture Nebojša Bradići specijalni savetnik Zoran Hamovićjuče su obišli Dom Vukove zadužbine, gde su ih predsednik UO te institucije, Miodrag Maticki i upravnica Slađana Mlađen, obavestili o stanju u kome se ova zgrada nalazi, aktivnostima koje Zadužbina sprovodi i planovima za budućnost. Kao jedan od najvažnijih projekata koji bi trebalo da obeleži budućnost ove ustanove, istaknuto je delovanje u oblasti podizanja kulture govora, kao i iznalaženje novih kreativnih načina za edukaciju u ovoj oblasti. Ministar Bradićistakao je da bi u rešavanju problema koje su mahom infrastrukturne prirode, a koje ova ustanova ima, značajno bilo ukoliko bi se uključili privatni donatori. On je predstavnicima Vukove zadužbine preneo opredeljenje Ministarstva kulture da preko projekata finansira objavljivanje publikacija od nacionalnog značaja, među kojima su i ilustrovani kalendar „Danica“ i list Zadužbina. Novi Zakon o zadužbinama i fondacijama, koji je u pripremi, dodao je Bradić, trebalo bi da unapredi rad Vukove zadužbine i doprinese oživljavanju njene literature.

K. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari