Samo par nedelja pošto je primeljena u kliniku za odvikavanje od zavisnosti uzrokovane alkoholom i drogama, i otkazala nastupe u Britaniji i Francuskoj, britanska soul pevačica Ejmi Vajnhaus (24) dobila je Mobo nagradu (nagrade za muziku crnog pokrela), kao najbolji ženski vokal u Velikoj Britaniji.

Samo par nedelja pošto je primeljena u kliniku za odvikavanje od zavisnosti uzrokovane alkoholom i drogama, i otkazala nastupe u Britaniji i Francuskoj, britanska soul pevačica Ejmi Vajnhaus (24) dobila je Mobo nagradu (nagrade za muziku crnog pokrela), kao najbolji ženski vokal u Velikoj Britaniji. Kad je izašla da primi nagradu i otpeva „Me and Mr Jones“ i „Tears Dry On Their Own“ nagrađena je stojećim ovacijama. Dizi Raskal proglašen je najboljim britanskim pevačem zbog njegovog „Maths and English“ albuma, dok je Kenji Vest dobio dve nagrade – za najbolji video („Stronger“) i kao hip-hop izvođač. Rijana, tinejdžerska senzacija sa Barbadosa, najbolji je međunarodni izvođač. Po dve nagrade dobili su Ne-Yo (najbolja pesma „Because of You“ i R’n’B izvođač), i 2FACEIDIBIA (Džez-soveto i afrički izvođač), a preostali dobitnici su N Dubz (novi britanski izvođač), Šon Kingston (rege), G-Force (gospel) i Tim Vestvud (diskdžokej).
Kenji Vest zabeležio je trostruki trijumf u odnosu na 50 Centa. Pobedio ga je na dodeli Mobo nagrada u Londonu, ali i po prodaji albuma – kako u Velikoj Britaniji, tako i u SAD. Vestov „Gradutation“ prodat je u SAD u 957.000 primeraka, dok je Centov „Curtis“ zabeležio prodaju od „samo“ 691.000. Oba albuma su objavljena istog dana, a njihovo rivalstvo je pre marketinški izum nego što je stvarno. Zahvaljujući tome, za par dana prodato je više od milion i po primeraka njihovih albuma što je za muzičku industriju SAD veliki uspeh, ali je još veći za hip-hop. Inače, prethodnih nedelja najbolje prodavani albumi u svojoj prvoj nedelji mogli su da se „pohvale“ sa oko stotinu hiljadu prodatih primeraka.
Tradicionalna manifestacija, festival „Ovo je moj grad“, ove godine se održava od 20. do 23. septembra na Tašmajdanu. Sedmi put zaredom, „Ovo je moj grad“ će na jednom mestu okupiti „krem“ beogradskih didžejeva i pružiti klupskoj ali i široj publici jedinstvenu priliku da tokom četiri dana festivala uživa u nastupima, ne samo najboljih beogradskih didžejeva, već i trenutno najaktuelnijih i najuticajnihih bendova. Ovogodišnjim programom predviđeno je da svaki festivalski dan ima dva dela. Najpre, od 20 do 22 sata – sa sadržajima koji u proteklim godinama nisu bili zastupljeni na festivalu: živi nastupi bendova, plesne grupe, performansi, modne revije i atraktivni sadržaji poput takmičenja barmena. Drugi, glavni deo programa, koji traje više sati, podrazumeva nastupe domaćih izvođača elektronske muzike uz podršku stranih renomiranih zvezda svetske klupske scene. Svaki festivalski dan, inače, predstavlja jednu tematsku celinu u muzičkom smislu. Glavani cilj ovog festivala je promocija regionalne saradnje kroz mrežu civilnog društva mladih Beograda i MTVADRIA d.o.o. Ljubljana, sa željom da se promovišu beogradski urbani trendovi kroz regionalnu TV stanicu. Program za večeras: bendovi Manu i Bad Copy + Tech-House/Electro DJ’s – Lale (Slavija), Mr. Flowers (Stari grad), Dirty Cover (70 blok), Dushan Kacharevic (Petlovo Brdo), Zmix(Čubura), Ewox (Mirijevo), Fraky (Kaluđerica), Mkdsl (70 blok), MTV head line booking Josh Wink, domaćini Dr. Una & Carlo.
Otvaranjem izložbe posvećene Astrid Lindgren (četiri panoa i tepih sa igračkama), 18. septembra u Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda „Čika Jova Zmaj“ počeo je program obeležavanja stogodišnjice rođenja ove spisateljice. Još dve izložbe postavljene su istovremeno – izložba dečjih radova nastalih u toku letnjih radionica (vajanje, pravljenje lutaka i crtanje) u Dečjem odeljenju BGB „Neven“ (Dom sindikata) i izložba plakata nastalih na temu romana Astrid Lindgren (Biblioteka „Milutin Bojić“). Danas u podne, radionica „Pipi Duga Čarapa i ja“. Radionica za decu V razreda osnovne škole u kojoj deca (svaka od pet grupa) dobijaju po jedan deo teksta iz romana „Pipi Duga Čarapa“ da pročitaju, a zatim taj skeč odglume. Svaki učesnik na papiru piše u čemu je sličan ili različit od Pipi, zatim čitaju zapise i govore glasno šta bi iz njenog života pozajmili, a šta bi joj sami dali na dar (Vodi Jasminka Petrović, dečji pisac); Projekcija dokumentarnog švedskog filma o dečjim pravima „Zemlja daleka“ (17.00) – Dečje odeljenje BGB „Čika Jova Zmaj“.
Na ovogodišnjem Velikom školskom času, 21. oktobra, kraj Spomenika streljanim đacima (V/3) u Šumaricama, biće izvedena poema „Plavi leptir“ engleskog pesnika Ričarda Brnsa. Ova poema izvedena je prošle godine u Engleskoj, a autor Brns će je šumadijskim ljubiteljima poezije predstaviti 4. oktobra, u šumaričkom Spomen muzeju „21. oktobar“. U okviru ovogodišnjih oktobarskih svečanosti i komemorativnih skupova kojima se odaje pošta i evociraju uspomene na hiljade nedužnih šumadijskih radnika, seljaka i đaka, koje su pripadnici nemačke okupatorske vojske, uz pomoć Ljotićevaca, streljali u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine, pored tradicionalnog Velikog školskog časa, biće iorganizovano i niz drugih kulturnih i prigodnih manifestacija. Među tim manifestacijama su Oktobarske muzičke svečanosti (OKTOH), pozorišni festival JOAKIMINTERFEST, likovna kolonija „Mostovi Balkana“, Salon antiratne karikature i druge. Ove godine biće, po prvi put, organizovana i revija antiratnog filma, na kojoj će biti priokazano deset filmskih ostvarenja sa antiratnom tematikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari