Prvi „FORCA fest – Bosa Noga 2007“, u kafeu Bosa Noga pored reke Rzav u Arilju, u organizaciji FORCA iz Požege, kafea Bosa Noga i prijatelja, održaće se 25. i 26. avgusta, najavili su organizatori. Namera je da se ove godine promoviše prostor, a da od sledeće bude pozicioniran na mapi kulturnih događaja u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Prvi „FORCA fest – Bosa Noga 2007“, u kafeu Bosa Noga pored reke Rzav u Arilju, u organizaciji FORCA iz Požege, kafea Bosa Noga i prijatelja, održaće se 25. i 26. avgusta, najavili su organizatori. Namera je da se ove godine promoviše prostor, a da od sledeće bude pozicioniran na mapi kulturnih događaja u Srbiji, dodaje se u saopštenju. Prateće aktivnosti Festivala su DJ žurke lokalnog karaktera kao i koncerti bendova Jarboli, Veliki prezir i Repetitor, u Prijepolju 23. i Užicu 24. avgusta. Festival će biti otvoren 25. avgusta u 17 sati, a pola sata kasnije kreće hip hop potencijal zapadne obale Srbije + gosti (Zapadna provincija 031, Požega; Krang, Kraljevo; No6 & Skinny, Užice; Ćao inspektori, Čačak; Mc Tane, Lučani; S17 Records, Sombor + brejk-dens crew). Koncert Trostrukog udara, Jarbola, Velikog prezira i Repetitora počeće u 21 sat, a nakon 23 sata publiku će zabaviti DJ Peđa iz Požege. Sledećeg dana, program počinje rok matineom u 17 sati (New power generation – EKG, Mladenovac; Neon, Kosjerić; Invkizicija, Požega i Focal Point, Požega). Mothership Orchestra nastupiće od 20.30, Kanda Kodža Nebojša od 21.30, a Partibrejkersi od 23 sata. Sat vremena iz ponoći na binu dolazi DJ Sin. Gost Festivala je beogradski rok kritičar i autor Petar Janjatović, koji će promovisati YU Rock enciklopediju i projekat „Ritam promena“.
Na ovogodišnjoj Gitarijadi „Savstok“ koja se po treći put održava u Sremskoj Mitrovici od 24. do 26. avgusta, nastupiće deset bendova u dve takmičarske kategorije, a završene treće večeri po izboru mladih Mitrovčana, kao gosti Gitarijade nastupiće poznati rok bend „Van Gog“. Organizator ove muzičke manifestacije je Centar za kulturu „Sirmiumart“ a pokrovitelj Opština Sremska Mitrovica. Kako je organizator saopštio, sve je spremno za veliku svirku, a svi učesnici će biti smešteni u kampu kraj mitrovačke plaže.
Pored dvorca Lihtenštajn, u bečkom okrugu Alsergrund koji je već muzejsko zdanje, i druga palata kneževske porodice u centru grada treba da bude pretvorena u muzej. Palata se nalazi u neposrednoj blizini Burgteatra, gde arheolozi trenutno pretražuju tragove srednjevekovnog Beča. Najveći deo opreme dvorca potiče iz 1843. godine. Za posetioce će dvorac-muzej biti otvoren tek 2011.
Niški kulturni centar u okviru Književnog programa organizuje književno veče u ciklusu „Mali Letnji Serijal“. Pod nazivom „Ah, ljubav“, književni hepening zakazan za večeras, posvećen je, ovog puta, književnošću koja se izvodi uz gitaru. Poeziju i prozu o ljubavi, ali i o ne-ljubavi, govoriće književnice: Silvija Monros Stojaković, Mirjana Marinšek Nikolić, Ana Ristović, i Maja Volk. Svaka od učesnica govoriće svoju poeziju, odnosno prozu, ali će pored toga svaka odabrati izbor iz svetske ili domaće književnosti na ovu temu. Silvija Monros Stojaković govoriće špansku poeziju, na španskom jeziku. Od Mirjane Marinšek Nikolić čitaoci ce čuti odlomke iz njenih romana: „Tri Fride“, kao i njenog najnovijeg romana „Tango za Evitu“. Ana Ristović se predstavlja svojim starim i novim pesmama, kao i izborom iz svetske poezije. Maja Volk je za tu priliku izabrala muziku koju ce izvoditi na gitari, ali i svoju poeziju. Ovaj drugi po redu hepening iz serijala „Ah, ljubav“ će se odvijati na terasi Niškog kulturnog centra. Urednica i voditeljka književnog susreta „Ah, ljubav“ je Stana Dinić Skočajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari