Humanitarni koncert za pomoć za lečenje člana beogradskog benda Flipout, Vladimira Todorovića Toše, koji je u komi posle teške saobraćajne nesreće u Dominikanskoj Republici, u kojoj je njegova devojka Una Trivanović preminula, biće održan 20. i 21. jula u bašti Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Humanitarni koncert za pomoć za lečenje člana beogradskog benda Flipout, Vladimira Todorovića Toše, koji je u komi posle teške saobraćajne nesreće u Dominikanskoj Republici, u kojoj je njegova devojka Una Trivanović preminula, biće održan 20. i 21. jula u bašti Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Una (28) je preminula na putu za bolnicu, a Toša (29) je u komi i trenutno je hospitalizovan u gradu Veron u Dominikanskoj Republici, posle operacije. Zbog ogromnih troškova lečenja i same operacije potrebno je prikupiti najmanje 15.000 do 20.000 dolara, saopštio je bend Flipout i pozvao sve da pomognu koliko god mogu. Na ime Tošinog brata Aleksandra Todorovića, otvoren je žiro-račun kod Alfa banke za uplate fizičkih i pravnih lica (svrha uplate – pomoć članu porodice, primalac – Todorović Aleksandar, šifra plaćanja – 189, račun primaoca – 180-1513900018002-20, model i poziv na broj /odobrenje/ – 99). Humanitarni koncert 20. i 21. jula počeće u 19 sati u bašti SKC, koji je izašao u susret dajući prostor i razglas, a ulaz je 400 dinara.
Ovogodišnji program Šabačkog letnjeg festivala zbijen je u 12 dana, a osnovni razlog su sredstva. Iz opštinskog budžeta za ovu manifestaciju izdvojeno je 4.5 miliona dinara, a ulaz je besplatan. Svi sadržaji vezani su za staru tvrĆavu na obali Save, a Festival zvanično počinje 24. jula i trajaće do 4. avgusta. Na muzičkoj sceni pojaviće se Masimo Savić, Kal, Van Gog, Rambo Amadeus, Intruder, Vasil Hadžimanov, Marta Sebestyen. Šapčani će biti u prilici da gledaju predstave Ateljea 212, Zvezdara teatra, Beogradskog dramskog pozorišta, Pan teatra i Šabačkog pozorišta, a po tradiciji biće i atraktivni bioskop na otvorenom. Potparol ŠLF, Ana Lazić ističe da je festival pokrenut sa namerom da pruži osveženje tokom leta i da popuni kulturni život grada van sezone. Ona podseća da je Šapcu potrebna strategija kulturnog razvoja, i da postoji dobar ambijent za razvoj kulture. Počev od tradicije, ali i sadašnjih ekonomskih parametara, gde Šabac prednjači po dnevnom obrtu novca, broju banaka, novoizgradjenim objektima… Kultura treba da bude oblast kroz koju će se formirati i oblikovati vrednosni standardi graĆana Šapca. I zato nije dovoljan samo jedan festival godišnje, ali on na svoj način daje pečat i otvara neke druge mogućnosti za neko drugo vreme, kaže Ana Lazić. Inače, proteklih nekoliko godina Šabački letnji festival označio je krupan iskorak na obalu Save, započeta je resturacija stare tvrĆave kao najstarijeg i naznačajnijeg obeležja grada, kada gostuju poznatije grupe ovde dolaze i mladi iz okolnih opština. Ukupna poseta kreće se i do 40.000 gledalaca.
Ukrajinska nacionalna opera i balet otvorili su sinoć, predstavom „Spartak“ Adama Hačaturijana, 47, ovogodišnje Ohridsko leto, tradicionalni festival na kojem će do 20. avgusta gostovati brojne domaće i zvezde iz regiona i sveta, među kojima je i američka operska diva Barbara Hendriks. Uoči nastupa ukrajinskih umetnika, otvorena je izložba bugarskog umetnika Božidara Hadžistojanova u centru „Grigor Prličev“. Barbara Hendriks nastupiće 19. jula sa Lindgren kvartetom iz Švedske, a izvešće kompozicije Bili Holidej, Djuka Elingtona, Džordža Geršvina, Kolina Potera… Dan kasnije u crkvi Svete Sofije nastupiće poznati flautista iz Srbije Ljubiša Jovanović i pijanista Aleksandar Serdar. Među učesnicima Ohridskog leta su i izraelska klarinetistkinja Šaron Kam i pijanista Itamar Golan, Kamerni orkestar „Mendelson“ iz Mađarske, čelista David Geringas i pijanistkinja Tatjana iz Litvanije, japanska violinistkinja Tamaki Kavakubo, kao i pobednici ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Čajkovski, koji gostuju i na Dubrovačkim letnjim igrama. Između ostalog, Dramski teatar Skoplje premijerno će izvesti 14. jula predstavu „Komšiluk naopako“ Nine Mitrović, u režiji Neni Delmestre iz Hrvatske, a 31. jula Makedonski narodni teatar iz Skoplja premijerno će izvesti predstavu „Solaris“ Zlatka Slavenskog. Narodno pozorište iz Sarajeva gostovaće 10. avgusta predstavom Miroslava Krleže „Kraljevo“ u režiji Gradimira Gojera, a 16. avgusta biće izvedena i predstava „Tesla Electric Company“ ljubljanskog Pandur teatra i teatra Ulysses, u koprodukciji sa Mittelfesom i Ljubljanskim festivalom. Na zatvaranju Ohridskog leta, 20. avgusta nastupiće ruski kamerni orkestar „Musica Viva“, pod vođstvom dirigenta Aleksandra Rudina.
Međunarodna filozofska škola – Felix Romuliana, u poslednjih nekoliko decenija najbrojnija i najveća intelektualna manifestacija u Srbiji, juče je otvorena u carskoj palati Felix Romuliana u Gamzigradu (od nedavno na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine). U radu Škole, do 14. jula, učestvovaće više od 40 teoretičara iz zemlje i sveta, više od 30 profesora filozofije u srednjim školama Srbije i više od 100 studenata filozofije sa Beogradskog, Novosadskog, Niškog, Kraguijevačkog i Kosovomitrovačkog fakulteta, kao i iz Banjaluke i Nikšića. Tema ovogodišnje Škole je „Identitet Evrope“, što će biti osvetljeno iz više uglova i na različitim nivoima apstraktnosti i konkretnosti. Jedan, za nas izuzetno važan segment, naznačena problematika, tiče se odnosa Srbije prema evropskim integracijama: Međunarodna filozofska škola – Felix Romuliana, nastavlja se danas od 10 do 14 sati: Živan Lazović „Kako živeti pironovski skepticizam“, Mašan Bogdanovski „Skeptik može da živi svoj skepticizam“, Drago Đurić „Ideja slobodne volje – grčko-evropsko poreklo i današnje stanje“, moderator je Milorad Stupar: Od 16 do 17.30 sati – stručni seminar za profesore filozofije u srednjim školama (Olga Vučić „Zadatak nastave filosofije danas“); Od 19 do 21 sat – Carska palata Felix Romuliana, prezentacija knjige godine („Aleksandrijski svetionik“, prof. dr S. Grubačić) & zatvaranje FŠ Felix Romuliana, kao i dodela sertifikata polaznicima (studentima), moderator je Milorad Stupar.
ArtLink – umetnička asocijacija iz Beograda, već treću godinu organizuje Letnju umetničku školu, čiji bogat program ove godine nudi beogradskoj publici niz koncerata sa vrhunskim umetnicima, koji će se u ulozi mentora sresti sa mladim umetnicima i kroz formu majstorskih kurseva preneti im svoja znanja i iskustva. Ove godine Letnja umetnička škola svečano je otvorena na Svetski dan muzike 21. juna u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (trajaće do 16. jula), promocijom i dodelom godišnje nagrade za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2007, pod pokroviteljstvom kompanije Audi. Publici su se predstavili finalisti za ovogodišnju nagradu Iva Mrvoš, mecosopran i Nemanja Stanković, čelo za koje je publika glasala za nagradu publike kao i dobitnici nagrade za 2005. i 2006. godinu Mirjana Rajić i Stanko Madić, a nagradu je dobio Nemanja Stanković. Ove godine, među gostima Letnje umetničke škole ArtLinka je i Francuski kvartet Leonis, koji će se beogradskoj publici predstaviti večerašnjim koncertom u Sali Skupštine grada, a u ulozi mentora raditi sa svojim mlađim kolegama i prenositi im svoja znanja i iskustva. Gostovanje kvarteta Leonis je realizovano u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom.
Kolegijum Nacionalnog centra za fotografiju doneo je odluke o priznanjima koja NCF dodeljuje stvaraocima, ličnostima i institucijama u oblasti srpske fotografije za delovanje u razdoblju 2004-2006. godine. Pored nagrada i priznanja koje su članovi žirija dodelili stvaraocima i ličnostima u oblasti srpske fotografije u navedenom periodu, beogradska Galerija O3one dobila je priznanje za instituciju – Priznanje za uspešno sproveden program oživljavanja savremenih tendencija u fotografiji. Članovi žirija bili su Kosta Vasiljković – istoričar umetnosti, likovni kritičar AICA, Stevan Ristić – samostalni istraživač fotografije, Jasna Marković – kustos Muzeja grada Beograda i Goran Malić – istoričar fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari