Loud & Clear promotivne žurke Tuborg Green i novosadskog Exit festivala, predstavljaju „zagrevanje“ pred ovogodišnji Exit festival, koji će na Petrovaradinu biti održan od 12. do 15. jula. Pet planiranih žurki predstavlja poznate svetske didžejeve, ulaznice su besplatne, ali će se one deliti posredtsvom kampanje i svih vrsta medija (jer su neophodne za ulazak), a promo timovi će određen broj karata takođe deliti po kafićima i klubovima.

Loud & Clear promotivne žurke Tuborg Green i novosadskog Exit festivala, predstavljaju „zagrevanje“ pred ovogodišnji Exit festival, koji će na Petrovaradinu biti održan od 12. do 15. jula. Pet planiranih žurki predstavlja poznate svetske didžejeve, ulaznice su besplatne, ali će se one deliti posredtsvom kampanje i svih vrsta medija (jer su neophodne za ulazak), a promo timovi će određen broj karata takođe deliti po kafićima i klubovima. Četvrta u nizu promotivnih žurki zakazana je za 6. jul u beogradskom klubu Sound od 22 sata. Tuborg Green predstaviće ovom prilikom DJ Aksvela (Axswell), čija će domaća podrška biti DJ’s Eye i Oysha. RE:load žurka, peta i završna, biće održana u subotu, 7. jula u Novom Sadu, na platou ispred filozofskog fakulteta, gde će nastupiti Infusion i DJ Filti Rič (Filthy Rich), uz domaću podršku didžejeva Aćima i Pukija (Pookie). Aksvel je mladi švedski producent, poznat ljubiteljima haus muzike. Infusion je australijski trio (Džejmi Stivens, Manuel Šarad i Frenk Ksavijer). Sa svoje 24 godine, DJ i producent Filti Rič je na vrhu svoje igre. Grupa njegovih fanova raste svakim trenutkom i prati svaki njegov korak.
Nakon zapaženog prolećnog koncertnog ciklusa „Scena uživo!“, web magazin Popboks će, u saradnji sa beogradskim SKC, a uz podršku koncertne agencije Odličan Hrčak – predstojećeg vikenda (6. i 7. jula) u Bašti SKC organizovati dva velika grupna koncerta pod nazivom „Scena uživo! Letnji specijal“. U novom ciklusu publici će se predstaviti još jedan talas tzv. nove srpske scene, koji će ovog puta imati podršku dve etablirane grupe. Prvog dana, večeras nastupaju bendovi Slaptrap (Novi Sad), Pop-Ups (Sombor) i Veliki Prezir. Sutradan, 7. jula sviraju Sajsi (Beograd – na fotografiji), Stuttgart Online (Beograd) i Lira Vega. Zvuk mladih grupa, koje će se predstaviti na ova dva koncerta, kreće se u širem žanrovskom rasponu: od čvršćeg nju vejva i krosover repa preko gitarskog pop-roka i novog čitanja fanka. Cena karte za jedan dan iznosi 350, dok će komplet ulaznica za oba događaja koštati 500 dinara. Koncerti oba dana počinju u 20.30 sati.
Izložba beogradskog konceptualnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića u 1st Floor galeriji u Antverpenu uvrštena je među 30 najboljih samostalnih izložbi u Belgiji u 2006. godini. Svake godine žiri Fondation pour les Arts (Maison de la Radio Flagey) odabira najuspešnije izložbe u toj godini i potom svakog novembra izdaje knjigu na oko 300 stranica, saopštio je Todosijević za Portal SEECULT.org. U žiriju su najistaknutiji direktori belgijskih muzeja i ta knjiga služi kao vodič i propagandna publikazija za kulturu i umetnost u Belgiji. Todosijević će, inače, učestvovati na međunarodnoj izložbi „Attitute 2007“ u Muzeju savremene umetnosti u Kumamotou u Japanu, na poziv direktora tog muzeja Hirošija Minamišime koji je tim povodom i posetio Beograd pre par meseci. Todosijević je najavio da će u Kumamotou napraviti instalaciju velikih dimenzija „Balkanski Banket – Gott liebt die Serben“ iz 2006, a osim toga, dogovoreno je i da bude predstavljen uvid u njegov rad početkom 70-ih, neka vrsta sažete retrospektive ranih radova. Za izložbu „Attitude 2007“, koja će biti svojevrsna paralela između aktuelnih umetničkih kretanja u Japanu, Evropi i SAD, Minamišima je izabrao i Todosijevićev rad „Was ist Kunst“ iz 1976. godine. Ta velika izložba trebalo bi da bude otvorena 21. jula.
Bitef teatar nastupio je sa predstavom „Moja domovina – sedam snova“ (režija i tekst Nikita Milivojević), na Prvom pozorišnom festivalu jugoistočne Evrope u Solunu, koji se održava od 14. juna do 13. jula, saopšteno je iz BT. Predstava je postigla izuzetan uspeh kod grčke publike i stručne javnosti. Tema festivala je „Novi aspekti antičke drame“, a nastupa osam pozorišta iz osam različitih balkanskih zemalja (Turska, Slovenija, Grčka, Albanija, Rumunija, Mađarska, Kipar, Srbija). Predstava „Moja domovina – sedam snova“ je koprodukcija Evropskog centra za kulturu u Delfima, Belefa i Bitefa. Premijera predstave održana je u junu prošle godine u Delfima, dok je beogradska publika premijerno mogla da pogleda predstavu u okviru prošlogodišnjeg Belef festivala.
Međunarodni festival humora i satire – „Satira fest“ biće prvi put održan u Beogradu, tokom oktobra ove godine, najavljeno je iz Fonda „Radoje Domanović“, čiji je jedan od osnivača Udruženje književnika Srbije. Festival će okupiti najbolje domaće satiričare, književne kritičare kao i učesnike i goste iz SAD, Rusije, Crne Gore, BIH, Bugarske i Makedonije, najavljeno je. Organizacioni odbor „Satire festa“ čine, predsednik Sekcije satiričara UKS Aleksandar Baljak, predsednik Sekcije satiričara Društva književnika Vojvodine Ninus Nestorović i poznati satiričari Vitomir Teofilović, Aleksandar Čotrić i Slobodan Simić. Skupština Fonda „Radoje Domanović“, raspisala je, u saradnji sa UKS, konkurs za nagrade „Radoje Domanović“, koje će biti dodeljene u novembru ove godine u Beogradu. Konkurs će biti otvoren do 31. avgusta, a pojedinici, organizacije i institucije mogu da predlože kandidate za priznanja u pet kategorija – za izuzetan doprinos razvoju srpske satire, za najbolju satiričnu knjigu objavljenu u 2006, za multimedijalni doprinos satiri, za najboljeg satiričara u dijaspori i za nagradu „Ekselencija satire“, za međunarodni doprinos svetskoj satiri. O dobitnicima će odlučivati žiri koji čine Srba Ignjatović, Ljubivoje Ršumović, Predrag Bogdanović Ci, Aleksandar Čotrić i Radoslav Tilger. Nagrade su plakete i novčani iznos od četrdeset hiljada dinara. Predlozi se dostavljaju na adresu – Udruženje književnika Srbije, Francuska 7, Beograd.
„Dani francusko-srpskog prijateljstva“ organizuju se prvi put ove godine u Lazarevcu, od 28. juna do 6. jula, sa ambicijom da prerastu u tradicionalnu manifestaciju koja bi vratila, donekle poljuljano, poverenje i obnovila istorijske veze dva naroda. Francuski kulturni centar u Beogradu aktivno je doprineo organizaciji ove manifestacije, a Centar za kulturu Lazarevac obećava ambiciozan kulturni program. Manifestacija se završava večeras od 20 sati u Velikoj sali Centra za kulturu, kada će biti priređen koncert Velika sala Centra za kulturu – Koncert: „Pesme za čoveka iz Overnje, evropski omaž Žoržu Brasansu (Georges Brassens)“. U vreme predsedavanja Srbije Savetom Evrope, grupa umetnika, članova Saveta, iskazaće ovom prilikom evropsku višejezičku počast ovom besmrtnom pesniku izvodeći neke od njegovih mnogobrojnih šansona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari