Jedan od najčuvenijih gudačkih kvarteta na svetu, britanski Brodski kvartet nastupa u Beogradu, u Sali Beogradske filharmonije večeras od 20 sati. Gost Brodski kvarteta, ovom prilikom, biće slavni španski klarinetista Hoan Enrik Ljuna. Reč je o klarinetisti sa reputacijom renomiranog soliste i kamernog muzičara, a beogradskoj publici poznat je kao dobitnik prve nagrade na takmičenju Muzičke omladine 1987.

Jedan od najčuvenijih gudačkih kvarteta na svetu, britanski Brodski kvartet nastupa u Beogradu, u Sali Beogradske filharmonije večeras od 20 sati. Gost Brodski kvarteta, ovom prilikom, biće slavni španski klarinetista Hoan Enrik Ljuna. Reč je o klarinetisti sa reputacijom renomiranog soliste i kamernog muzičara, a beogradskoj publici poznat je kao dobitnik prve nagrade na takmičenju Muzičke omladine 1987. Večerašnji koncert biće poseban zbog još jedne zanimljivosti, na programu koncerta, naime, pored dela Šostakoviča, Stravinskog i Pola Barkera, nalazi se i kompozicija „Pesma putnika u noći“ Isidore Žebeljan. Tokom prošlogodišnje turneje po Španiji i Velikoj Britaniji, Brodski kvartet i Ljuna sa velikim uspehom izvodili su ovu kompoziciju Isidore Žebeljan, pa nastavljaju su njenim izvođenjem na svojim koncertima ove godine. „Pesma putnika u noći“ za klarinet i gudački kvartet, pisana je za Academy of Saint Martin in the Fields, jedan od najeminentnijih muzičkih ansambala na svetu, povodom otvaranja izložbe „The Passions“, vrhunskog video-umetnika Bila Vajole u Nacionalnoj galeriji u Lonodnu, 2003. godine, kad je premijerno i izvedena. Brodski kvartet su Danijel Roulend (violina), Ijan Belton (violina), Pol Kesidi (viola) i Džeklin Tomas (violončelo). Majstorstvo s kojim ovaj ansambl neguje tradicionalni repertoar za gudački kvartet je očigledno kad se imaju u vidu njihove visoko ocenjene interpretacije kompozicija Hajdna, Betovena, Šuberta, Čajkovskog, ali i Šostakoviča, Bartoka, Britna i Respigija, kao i bogata i nagrađivana diskografija. U isto vreme, Kvartet je poznat i po svojoj pionirskoj saradnji sa različitim izvođačkim umetnicima u rasponu od pevača Elvisa Kostela, An Sofi fon Oter i Bjork do Complicite Theatre Company i islandskog pesnika Sjona. Takođe su u karijeri sarađivali sa mnogim uglednim kompozitorima kao što su Džon Tavener, Lutoslavski, Peter Skaltorp, Đango Bejts, Sali Bimiš, Dejv Brubek i Džulijan Not.
„Dani francusko-srpskog prijateljstva“ organizuju se prvi put ove godine u Lazarevcu, od 28. juna do 6. jula, sa ambicijom da prerastu u tradicionalnu manifestaciju koja bi vratila, donekle poljuljano, poverenje i obnovila istorijske veze dva naroda. Francuski kulturni centar u Beogradu aktivno je doprineo organizaciji ove manifestacije, a Centar za kulturu Lazarevac obećava ambiziozan kulturni program. Manifestacija se zvanično otvara danas u 11 sati, u Galeriji „Simonida“, gde će prisutni moći da vide izložbu fotografija „Nastavak paradigme“ (realizacija Kolubara Metal, Vreoci), dok će sat kasnije, na Platou ispred SO Lazarevac, biti inaugurisana skulptura Paradigma dr Milije Belića, multimedijalnog umetnika, doktora umetnosti i nauka o umetnosti pariskog Univerziteta Panteon-Sorbona). Petogodišnjice Moderne galerije (jedna od najreprezentativnijih zbirki savremene srpske umetnosti, od Lubarde, preko Radovića, Milosavljevića, Konjovića, Milunovića, Omčikusa, do M. Popovića), biće obeležena u 13 sati, kada će biti predstavljena i monografija o toj galeriji i otvorena izložba skulptura i slika dr Milije Belića. Program za 28. jun završava se večeras od 21 sat, na terasi Centra za kulturu, projekcijom filma „Kroz Francusku“.
Na trosatnoj ceremoniji dodeli BET nagrada, najviše pažnje imale su pevačica Bijonsi (na fotografiji) i njena koleginica iz filma „Devojke iz snova“, Dženifer Hadson. Bijonsi je imala šest nominacija i osvojila dva trofeja (R&B pevačica i video-spot godine za „Irreplaceable), a toliko nagrada je, na kraju, pripalo i Hadsonovoj (novi umetnik i najbolja glumica). Među ostalim dobitnicima iz sveta filma, muzike i sporta (BET nagrade se dodelju najuspešnijim Afroamerikancima) su i Forest Vitaker (glumac), Ni-Jo (R&B pevač), Gnarls Barkley (grupa), Kirk Frenklin (gospel izvođač), T.I. (hip-hop izvođač), Lebron Džejms (košarka) i Serena Vilijams (tenis).
Pol Makartni, Džordž Harison i pesme Džona Lenona, mogu se naći među prvih 15 albuma na listi najprodavanijih pop izdanja u SAD, što je najbolji rezultat za bivše Bitlse u poslednje vreme. Makartni je proslavio svoj 65. rođendan (18. juna) na trećem mestu sa solo albumom „Memory Almost Full“, pokojni Džordž Harison je na devetom mestu sa boks-setom (dva albuma i DVD) grupe Traveling Wilburys (uz Harisona zajedno su svirali Džef Lin, Tom Peti, Bob Dilan i Roj Orbison), dok je album snimljen u dobrotvorne svrhe „Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur“, sa pesmama Džona Lenona (pesme izvode U2, Green Day i drugi) debitovao na 15. mestu. S druge strane Atlantika, u Velikoj Britaniji, bivši Bitlsi takođe beleže dobar rezultat – „The Traveling Wilburys Collection“ debitovao je na prvom mestu, Makartnijev album je na desetom, a Lenonov album „Lennon Legend – The Very Best Of“, debitovao je na 30. poziciji.
Ambasador Federativne Republike Brazila u Srbiji Dante Koeljo de Lima, večeras u 18 sati, otvoriće u somborskom Gradskom muzeju, izložbu „Brazilska bajka – minerali Brazila“. Autor izložbe je Biljana Radojević, koordinator srpsko-brazilske saradnje. U pozivu za izložbu navedeno je da će ovom izložbom brazilskih minerala (dolomita, kalcita, ametista, amaozonita i drugog poludragog i dragog kamenja) Gradski muzej u Somboru, u saradnji sa Ambasadom FR Brazila i Biljanom Radojević, posetiocima približiti ritam, lepotu, kolorit i energiju Brazila na potpuno nov način. Posle otvaranja izložbe, u dvoruštu muzeja, biće priređeno veče brazilske muzike, uz zvuke gitare Vlade Popovića iz Sombora. U naredna dva dana, 28. i 29. juna, od 19 i 21 sat, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru, biće prikazana četiri brazilska filma – „Školjka i vetar“, drama u režiji Valtera Lime Jr, „Gospođa Cveta i njena dva muža“, komedija u režiji Bruna Bareta, „Bog je Brazilac“, komedija u režiji Karlosa Dieguesa i „Četvorka“, drama u režiji Fabia Bareta. Ulaz je slobodan.
Njujorški Trajbeka filmski festival, čiji je jedan od osnivača holivudska legenda Robert de Niro, stiže sledećeg meseca u Kinu. Predviđeno je da, 10. i 11. jula u Pekingu, budu prikazani filmovi u cilju promovisanja nezavisnih američkih i kineskih filmova. Od 2002, kad je Trajbeka osnovan, do danas je na njemu prikazano 18 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz Kine, koji su dobili nekoliko priznanja. Pekinško izdanje Trajbeka festivala otvoriće „Planet B-Boy“, dokumentarac korejsko-američkog reditelja Bensona Lija, o nastanku brejkdens igre na američkim ulicama.
Popularna beogradska knjižara Beopolis, koja se nalazi u Domu omladine Beograda, ponovo je počela sa radom. Zbog početka radova na renoviranju zgrade DOB, Beopolis nije radio par nedelja, a sada je premešten u mali hol, odmah pored prijavnice, a ispred Galerije DOB – ulaz iz Makedonske. Ovo je privremeno izmeštanje knjižare, koje će najverovatnije trajati do kraja renoviranja zgrade – prema sadašnjim najavama do marta 2008. godine. Iako je u novom prostoru knjižara Beopolis dobila znatno manje prostora, ipak je posetiocima omogućeno da dođu do svih knjiga (što nema u izlogu biće naručeno, pa doneto iz magacina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari