Dvodnevni muzički festival pod nazivom „Zemlja za nas“, počinje 16. juna na ostrvu Vajt na Rzavu kod Arilja. Naziv festivala inspirisan je pesmom benda Ekatarina velika, a svi učesnici odsviraće po jednu pesmu-obradu ovog benda. Festival počinje u subotu u 17 sati, a završava u nedelju u pet sati posle ponoći.

Dvodnevni muzički festival pod nazivom „Zemlja za nas“, počinje 16. juna na ostrvu Vajt na Rzavu kod Arilja. Naziv festivala inspirisan je pesmom benda Ekatarina velika, a svi učesnici odsviraće po jednu pesmu-obradu ovog benda. Festival počinje u subotu u 17 sati, a završava u nedelju u pet sati posle ponoći. Kao specijalni gosti najavljeni su Darko Rundek & Cargo orkestar, Deca loših muzičara, Block Out, Vroom, Supernaut i Krug. Kao demobendovi nastupiće ariljske grupe FAMA, Aetar, Chumajers, Traputu…c i Nesvrstani. Pojedinačne ulaznice koštaju 500, a ulaznice za dvoje 800 dinara. Detaljnije o festivalu na www.infuzija.org.
Ovogodišnji Sarajevski filmski festival (SFF) biće otvoren 17. avgusta igranim filmom „Teško je biti fin“ scenariste i reditelja Srđana Vuletića iz BIH, koji je snimljen u koprodukciji sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Srbijom i Slovenijom. Reč je o Vuletićevom drugom dugometražnom igranom filmu koji, prema navodima organizatora 13. SFF, predstavlja još jednu potvrdu vitalnosti i kontinuiteta BIH filmske produkcije, za koju je uz domaće autore zaslužna i kontinuirana podrška koju pružaju Fondacija za kinematografiju FBIH i Federalno ministarstvo kulture i sporta. SFF time nastavlja promociju domaćih ostvarenja, posle filmova „Gori vatra“, „Leto u zlatnoj dolini“, „Kod Amidže Idriza“, „Dobro uštimani mrtvaci“, „Go West“, „Sasvim lično“, „Nafaka“, „Grbavica“ i brojnih kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Vuletićev film je treći projekat Refresh Production, što potvđuje stabilnost, ali i kvalitet te producentske kuće, istakli su organizatori festivala, koji će biti održan do 25. avgusta. „Teško je biti fin“ je i jedan od projekata CINELINKA i jedan je od tri dobitnika CINELINK nagrada 2005. SEECULT.org
Iako je ranije najavljeno da će „Beovulf“ biti prikazan na Venecijanskom festivalu, do toga neće doći. Film Roberta Zemekisa, koji je zapravo interpretacija epske engleske poeme, neće biti spreman do festivala na Lidu, koji se održava od 29. avgusta do 8. septembra. Priča o sukobu heroja Beovulfa sa čudovištem Grendelom, biće spremna za novembar. Zasad nema nagoveštaja gde će ovaj film prvi put biti prikazan, pošto preskače Veneciju. U „Beovulfu“ će se naći izuzetna glumačka postava – Antoni Hopkins (kralj Hrotgar), Krispin Glover (Grendel), Džon Malkovič (Unfert), Rej Vinston (Beovulf) i glas Anđeline Džoli (kao Grendelova majka).
Akademija filmskih nauka i umetnosti SAD objavila je promenu pravila, prema kojoj je sada dozvoljeno da delo koje pobedi u trci za najbolji film ima više od troje producenata. Ovo pravilo je ustanovljeno 2000, i dovelo je čak i do sudskih tužbi od ljudi koji su tvrdili da im je na taj način uskraćeno pravo da dobiju Oskara. Bob Jari podneo je, tako, tužbu zato što nije dobio Oskara za „Sudar“ 2006, a bez producentskih nagrada ostali su i Bred Grej, sada predsednik Paramaunta, i glumac Bred Pit za ovogodišnjeg pobednika „Dvostruku igru“ Doduše, novo pravilo odobrava da se Oskar dodeli još nekom producentu koji to zaslužuje prema mišljenju Izvršnog komiteta producenata. Tako da, zapravo, ograničenje i dalje postoji, ali će moći da se fleksibilinije primenjuje „od slučaja do slučaja“. Druga promena pravila se odnosi na animirane filmove. Pod pojmom animirani film, u trci za Oskara, smatraće se delo koje traje najmanje 70 minuta i gde je korišćena tehnika „slika-za-sliku“ kako bi se kreirao pokret likova.
Film „Umri muški“, sa Brusom Vilisom koji se bori protiv terorista, proglašen je najboljim akcionim ostvarenjem svih vremena u časopisu Entertainment Weekly. To će, svakako, biti dobra dodatna reklama pošto za par nedelja u bioskope ulazi četvrti deo ovog serijala „Živi slobodno ili umri muški“, u kome će policajac Džon Meklejn spasavati svet od ludog genija koji planira digitalni napad na kompjutersku mrežu. Prvi deo serijala snimljen je 1988. godine (zaradio je 138 miliona dolara), a drugi i treći deo su u bioskope stigli 1990. i 1995. Na listi 25 najboljih akcionih filmova, drugo mesto pripalo je svemirskoj avanturi „Aliens“, treći je „Otimači izgubljenog kovčega“, četvrti „Drumski ratnik“, a peti „Matriks“. Među ostalim filmovima koj su na listi su i „Avanture Robina Huda“, iz 1938. godine, „Sedam Samuraja“ (1954) Akira Kurosave, „Spajdermen 2“, „Kil Bil 1“, kompjutersko-animirano ostvarenje „Neviđeni“, Džejms Bond ostvarenje „Goldfinger“ (1964), ali i „U zmajevom gnezdu“ (1973) sa Brusom Lijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari