Šesti Blues and Rock festival pod nazivom „IN Wires 2007“, počinje danas u Užicu i trajaće do 26.maja. Organizator festivala je Udruženje ljubitelja Ritam-blues i Rock Vox Experience. Večeras, od 20 sati, u hotelu Palas nastupiće beogradska Zona B, Joshua Blue iz Londona, Sancho and Double Decker band iz Loznice, Fokal Point iz Požege i Horizont iz Užica.

Šesti Blues and Rock festival pod nazivom „IN Wires 2007“, počinje danas u Užicu i trajaće do 26.maja. Organizator festivala je Udruženje ljubitelja Ritam-blues i Rock Vox Experience. Večeras, od 20 sati, u hotelu Palas nastupiće beogradska Zona B, Joshua Blue iz Londona, Sancho and Double Decker band iz Loznice, Fokal Point iz Požege i Horizont iz Užica. U subotu, festival će početi jedan sat ranije i to u klubu Mojo, u Nemanjinoj ulici na Carini, kad su najavljene multumedijalne prezentacije o četrdeset godina Montrej pop festivala i „Leta ljubavi 1967-2007“. Gost festivala biće rok-novinar Milan Ćurčić, a biće priređena i izložba na kojoj će se predstaviti slikari Sreten Tanasković, Radovan Marinković Šjor, Vojislav Stanojčić i Miloš Lišanin Pivki. U klubu Mojo biće priređen koncert užičkog benda Rare Blues, a cena ulaznice je 200 dinara.
Pozorišna trupa „Duplo dno“ izvela je svoju poznatu predstavu „Zločin i kazna“ pod vedrim nebom, čime je premijerno otvorena nova pozorišna scena u Novom Sadu. Idealno mesto za sve alternativne pozorišne trupe da prikažu široj publici svoje stvaralaštvo upravo je Katolička porta. Na juče održanoj konferenciji za novinare, „na mestu događaja“, gradski ministar za kulturu Radovan Jokić najavio je da će grad, uz neposrednu realizaciju Kulturnog centra grada biti zadužen za promociju pozorišta na ovoj novoj sceni koja je svakako nedostajala gradu kao što je Novi Sad. „U protekle dve i po godine Ministarstvu za kulturu su se obraćale brojne alternativne pozorišne grupe iz grada koje nemaju gde da prikažu ono što rade, a rade puno i vrlo uspešno, o čemu svedoče brojna priznanja. Imali smo apsurdnu situaciju da te grupe, kao i studenti Akademije umetnosti, nemaju prostor u kojem bi publici predstavljali svoj umetnički i stvaralački rad. Kada bi i dobili sale zvaničnih pozorišnih institucija one su bile premale da prime publiku. Otvaranjem ove scene, koja će raditi celo leto, brojne trupe će imati priliku da nastupaju, a publika da uživa na otvorenom prostoru u umetnosti“, istakao je Jokić, napominjući da će „Scena pod zvezdama“ biti i određeni putokaz Ministarstvu da planira aktivnosti u narednoj godini. Život „Scene pod zvezdama“ nastavlja se već večeras u 22 sata, kada će trupa „Duplo dno“ odigrati „Šest lica traže pisca“ Luiđija Pirandela. Zdravko Vulin napomenuo je da će večerašnja predstava početi odmah nakon nastupa grupe Balkanika, koji se u okviru manifestacije „Novom Sadu s ljubavlju“ organizuje na Trgu slobode. Vulin je, takođe, istakao da se ova scena namerno otvara nekoliko dana pred Sterijino pozorje i Infant, kako bi bila i svojevrsni uvod u pozorišni život Novog Sada, koji će u narednim danima svakako biti bogat. G.
Bivša fabrika papira u Rijeci, poznatija kao „hartera“, postaće kulturni centar namenjen pre svega mladima, prenose hrvatski mediji. Bitku za prenamenu prostora dobio je riječki Klub ljubitelja buke, koji već tri godine organizuje rok festival u jednoj od hala bivše fabrike, koja će postati kulturni centar. Klub ljubitelja buke između ostalih čine muzičari Damir Martinović Mrle i Ivan Šarar iz grupe Let3, kao i arhitekte Saša Randić i Idis Turato, autori idejnog projekta oživljavanja prostora bivše fabrike papira. Po njihovoj ideji, deo fabričkog kompleksa biće pretvoren u sportsko-rekreativnu, a deo u preduzetničku zonu, dok bi na ulaznom prostoru bili komercijalni sadržaji i garaža. Sam kulturni centar u severnom delu fabričkog kompleksa, svoje središte bi imao u velikoj dvorani, u kojoj je nekada skladištena kudelja kao sirovina za izradu papira. Dvorana bi se koristila višenamenski, kao koncertni prostor, mesto za održavanje pozorišnih predstava ili slično. Prostor može primiti oko 3.000 ljudi na muzičkim koncertima, ili oko 1.000 na priredbama sa sedećim mestima. Kulturni centar bi uz dvoranu imao i klupski prostor s ugostiteljskim sadržajem, kao i prostor za umetničke eksperimente. Detaljan plan za ovo područje očekuje se do kraja godine, kako bi se sa rekonstrukcijom počelo već 2008. godine.
U okviru Majskih dana knjige u Pančevu, danas od 13.30 sati u Centru za kulturu Pančevo, biće održana konferencija posvećena bibliotečkim servisima za osobe sa hendikepom „Biblioteke za sve – (ne)moguća misija“. Organizatori su Sekcija za javne biblioteke Bibliotekarskog društva Srbije (BDS), Podružnica BDS Južnobanatskog okruga i Gradska biblioteka Pančevo. Učesnici Suzana Jovanović – član Opštinskog veća opštine Pančevo, Darko Ivić – Savet za rešavanje pitanja osoba sa invaliditetom, gradska opština Vračar (Beograd), Vesna Bogdanović – Centar za razvoj inkluzivnog društva (Beograd), Srđan Čikara – Udruženje distrofičara Beograda, mr Dragana Milunović – autor knjige „Biblioteke za hendikepirane“, Vladimir Pešić – autor knjige „Evropska unija i osobe sa invaliditom“, Ivan Balšić – Udruženje studenata sa hendikepom (Beograd) i predstavnici Inicijative za inkluziju VELIKIMALI (Pančevo). U radu konferencije učestvovaće i bibliotekari iz javnih i drugih tipova biblioteka u Srbiji, predstavnici udruženja i nevladinih organizacija vezanih za osobe sa posebnim potrebama, pojedinci i korisnici bibliotečkih usluga, medijator je Vera Udicki – predsednik Sekcije za javne biblioteke BDS.
Dečja predstava „Ivica i Marica“ smederevskog Centra za kulturu, u ovoj kategoriji najgledanija je u tom gradu. Tekst su dramatizovali Dragica Rankovic Veselinović i Miljan Guberinić, koji je predstavu i režirao i tumači ulogu Naratora. Muziku je komponovao Dragoljub Braca Martić, songove je napisala Vera Horvat, a koreograf je Jelena Dobrić. Scenografiju je osmislila i oslikala Anđelka Milovanović, a Nenad Đorđević je izradio dekor. Frizure je kreirala Nataša Vujanović, a šminku Ksenija Dimitrijević. Najvažniji su bili oni koji tumače glavne uloge u ovoj predstavi – devetogodišnji Miloš Todorović kao Ivica i desetogodišnja Dunja Pajić kao Marica. Njihovi, malo stariji, drugari igraju Tatu – Nikola Jovanović, Maćehu – Maja Nikolić i Vešticu – Biljana Pešić. Od februarske premijere dosad, predstavu je videlo više od 5.000 smederevskih mališana, dece iz Predškolske ustanove „Naša radost“, osnovnih škola „Dr Jovan Cvijić“, „Dimitrije Davidović“ i „Dositej Obradović“ i drugih ustanova. Predstava se i dalje igra u punoj dvorani, a u Centru za kulturu u Smederevu, ističu sa ponosom da je ovo najgledanija dečja predstava. Predstava „Ivica i Marica“ igra se u Velikoj dvorani Centra, večeras od 18 sati. Cena ulaznice u slobodnoj prodaji je 100 dinara, a za grupne posete odobrava se popust od 20 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari