Popkomm, jedan od najvećih sajmova muzičke industrije u Evropi koji se, uz skoro dve decenije uspešne tradicije, održava svake godine u Berlinu, stiže i u Srbiju. Večeras od 17 satu u Galeriji O3one će, naime, predstavnici Popkomm održati javnu prezentaciju ove manifestacije. Izdavačke i publishing kuće, promoteri i menadžeri, agencije za organizaciju koncerata, booking agencije najpoznatijih svetskih didžejeva, kompanije koje pružaju najrazličitije vrste usluga u muzičkom poslovanju, mediji, agenti i naravno izvođači – svi se okupljaju na Popkomm, kako bi na najvišem nivou ugovarali poslove, razmenjivali iskustva, sticali nove kontakte i otkrivali aktuelne tendencije u svetu muzike.

Popkomm, jedan od najvećih sajmova muzičke industrije u Evropi koji se, uz skoro dve decenije uspešne tradicije, održava svake godine u Berlinu, stiže i u Srbiju. Večeras od 17 satu u Galeriji O3one će, naime, predstavnici Popkomm održati javnu prezentaciju ove manifestacije. Izdavačke i publishing kuće, promoteri i menadžeri, agencije za organizaciju koncerata, booking agencije najpoznatijih svetskih didžejeva, kompanije koje pružaju najrazličitije vrste usluga u muzičkom poslovanju, mediji, agenti i naravno izvođači – svi se okupljaju na Popkomm, kako bi na najvišem nivou ugovarali poslove, razmenjivali iskustva, sticali nove kontakte i otkrivali aktuelne tendencije u svetu muzike. Kako na prošlogodišnjem Popkomm sajmu nije bilo predstavnika srpske muzičke industrije, organizatori su rešeni da 2007. i Srbija zauzme svoje mesto u Berlinu. Popkomm, tim povodom, u okviru svoje turneje, dolazi u Beograd kako bi raširio duh i uticaj najvećeg muzičkog sajma u Evropi. U Beograd donosi specijalnu ponudu koja važi samo za Srbiju: privilegovana cena za sve posetioce Sajma i popust na cenu za sve zainteresovane izlagače. Ovogodišnji Popkomm održava se, inače, od 19. do 21. septembra.
Narodni muzej u Zrenjaninu proglašen je za najbolji muzej u 2006. na centralnoj proslavi Međunarodnog dana muzeja, u Leskovcu. Nagradu „Mihailo Valtrović“, Muzejsko društvo Srbije uručilo je i Veri Krstić, višem kustosu Narodnog muzeja u Beogradu i prof. dr Aleksandru Palavestri za Projekat godine „Magija ćilibara“. Nagradu za izdavački poduhvat godine NK IKOM dodelio je autorima monografije „Magija ćilibara“ Veri Krstić i prof. dr Aleksandru Palavestri. Nagrada „Mihailo Valtrović“ dodeljuje se muzejskim radnicima, muzejima i muzejskim ustanovama za poseban doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, kao i za zapažene rezultate u stručnom radu tokom jedne godine. Ustanovljena je u spomen na Mihaila Valtrovića (1839-1915), arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije i profesora na Velikoj školi, koji je bio upravnik Narodnog muzeja i osnivač Srpskog arheološkog društva. Bio je prvi srpski muzeolog koji je postavio temelje sistematskom sakupljanju kulturnih dobara sa teritorije Srbije.
Predstava „Cirkus istorija“. od 21. do 24. maja gostuje na međunarodnom festivalu Wiener Festwochen 2007, koji se održava u Beču od 11. maja do 19. juna. Wiener Festwochen 2007. je međunarodni muzičko-scenski festival na kome će evropsku premijeru doživeti brojne predstave iz cele Evrope, najrazličitijih žanrova (opere, lutka predstave, performansi, video-radovi…) Predstava „Cirkus istorija“ biće izvedena u okviru progama posvećenog Šekspirovim delima. Predstavu je na Festivalu pozvala direktorka pozorišnog programa, Mari Cimerman.
Art direktor medijske kuće B92, Igor Oršolic osvojio je „Silver Bra“ nagradu za dizajn špice emisije „Štiklom u vrata“, na upravo završenom festivalu „Magdalena“ u Sloveniji. U izradi nagrađenog rada učestvovali su i Marko Milanković, koji je bio zadužen za 3D animaciju, Marko Todorović koji je napravio fotografije, kao i Božidar Podunavac koji je osmislio zvučnu podlogu špice. Festival Magdalena osnovan je 1999. kao reakcija na klasične advertajzing festivale u Sloveniji i Evropi. Ubrzo je postao najveći međunarodni festival za mlade kreativce koji nagrađuje mlade i kreativne dizajnere, kopirajtere, ilustratore koji rade u svetu komunikacija. Za osam godina postojanja, „Magdalena“ se etablirala kao festival koji ceni kreativnu komunikaciju, sveže ideje, nove strategije i medijske forme.
Predstava „Obala Utopije“ proglašena je za najbolji komad njujorške pozorišne sezone, dok je „Buđenje proleća“ najbolji mjuzikl po oceni udruženja pozorišnih novinara Drama desk. „Utopija“, epska priča Toma Stoparda o ruskim intelektualcima iz 19. veka, dobila je sedam nagrada, a „Buđenje proleća“, rok mjuzikl o seksualnim žudnjama nemačkih tinejdžera iz 19. veka, četiri priznanja. Frenk Langela dobio je nagradu za najboljeg glumca, za ulogu Ričarda M. Niksona u dokumentarnoj drami „Frost/Nikson“ Pitera Morgana. Za glumu u mjuziklima nagrađeni su Raul Esparsa, za rimejk „Company“, i Dona Marfi, za „LOVEMUSIK“, i Odra Makdonald za „110 in the Shade“. „Company“ je proglašen i za najbolji muzički rimejk, dok je nagrada za najbolji dramski rimejk pripala komadu „Journey’s End“. Vanesa Redgrejv nagrađena je u kategoriji solo nastup za ulogu Džoan Didion u adaptaciji memoara te autorke „The Year of Magical Thinking“.
Predstava „Jezik zidova“ Baleta Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada osvojila je dve nagrade na upravo završenom „Teatarfestu“ u Sarajevu, saopštilo je juče to pozorište. U skladu s nekonvencionalnim imidžom samog festivala, dodeljene su „Nagrada ansamblu predstave za raznolikost ispoljene energije i suptilnu preciznost kolektivnog plesnog izraza“ i „Pohvala za klaustrofobičnu potentnost ormara“, navodi se u saopštenju. Pored ostalih nagrada, balet „Jezik zidova“ osvojio je i nagradu publike na 40. Bitefu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari