Film „Ko čuva čuvare“ Gorana Stankovića, rađen u koprodukciji Akademskog kino kluba Doma kulture Studentski grad i BK Akademije, nagrađen na 54. beogradskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma 2007, za najbolji snimateljski rad (Dragan Vildović) i za najbolju montažu (Marija Jaćimović), osvojio je i Platinium Remi Award priznanje na ovogodišnjem, 40.

Film „Ko čuva čuvare“ Gorana Stankovića, rađen u koprodukciji Akademskog kino kluba Doma kulture Studentski grad i BK Akademije, nagrađen na 54. beogradskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma 2007, za najbolji snimateljski rad (Dragan Vildović) i za najbolju montažu (Marija Jaćimović), osvojio je i Platinium Remi Award priznanje na ovogodišnjem, 40. međunarodnom filmskom festivalu u Hjustonu (SAD).
Festival Ring Ring 2007, od 13. do 17. maja, u beogradskim dvoranama Kulturnog centra Rex i Doma omladine, uz već tradicionalnu ponudu miksa beskompromisne avangarde, sumanutog džeza, svežih vorld mjuzik prestupa i novih pogleda na rok. Festival je otvoren 13. maja nastupom dueta Saadet Turkoz/Nils Wogram i benda Schnee u Rexu, nastavljen je sinoć u Pogonu Doma omladine, nastupom Exploding Customer & Pere Ubu. Rex će večeras od 20 sati ponovo biti domaćin, ovog puta srpskonorveškom nastupu Belgradeyard Sound Systema & MZN3. Tokom trajanja festivala i malo više od toga, izložba fotografija Stanislava Milojkovića „Ring Ring u akciji“ u Rexu, od 13. do 21. maja.
Ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće večeras Gogoljevu komediju „Ženidba“ na Internacionalnom pozorišnom festivalu u Sankt Peterburgu. Reditelj predstave je Slavenko Saletović, a u glavnim ulogama pojavljuju se Nada Šargin, Mihailo Lađevac, Nada Blam, Sonja Knežević, Gojko Baletić, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Dejana Miladinović… „Baltička kuća“ (Baltic House), pozorište-festival svoj nastanak vezuje za 1936. kad je spajanjem dva pozorišta Crvenog teatra (Red Theatre) i Teatra radne omladine (Theatre of the Working Youth) nastalo Lenjingradsko državno pozorište, čije je ime tek 1991. promenjeno u Sankt Peterzbuško državno pozorište „Baltička kuća“. Iste godine, održan je i Prvi internacionalni pozorišni festival, što je uslovilo da nakon devet uspešnih godina festivalskog života, ovo zdanje i konačno dobije status Pozorišta-festivala. Sem dva najznačajnija festivala, Internacionalni pozorišni festival „Baltička kuća“ i „Susreti u Rusiji“, koji se održavaju svake godine, pozorište-festival „Baltička kuća“ organizator je, odnosno, domaćin i mnogih drugih festivala kao što su „Monokl“ (Festival monodrame koji se održava svake druge godine), Francuski komadi na scenama Sankt Peterburga, Internacionalni festival dečjih predstava „Srećan rođendan Astrid Lindgren“, Evropski festival modernog plesa „Tanz Teatar“…
Deveti međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ počeo je preksinoć u Kragujevcu, performansom sa lutkama pozorišta „Cveće“ iz Sofije. Festival je iste večeri, na sceni ovdašnjeg Pozorišta za decu, u zgradi Doma sindikata, otvorilo Prestoničko pozorište iz Sofije predstavom „Sama u kući“, koja je pobedila na prošlogodišnjoj „Zlatnoj iskri“. Na festivalu lutkarstva u Kragujevcu, koji, prema oceni stručne javnosti, slovi za jednu od najznačajnijih umetničkih manifestacija te vrste u Evropi, ove godine, pored Prestoničkog pozorišta i Teatra „Cveće“ iz Sofije, učestvuju lutkarska i dečja pozorišta iz Šangaja, Moskve, Brna, Bratislave, Bjalsko-Bjala (Poljska), Trgovišta (Bugarska), Mostara, Niša, Zemuna, Subotice i Kragujevca. Sva ova pozorišta nadmetaće se do 18. maja za ovogodišnji Gran pri „Zlatne iskre“. U takmičarskom delu festivala, juče i sinoć, najpre su nastupila lutkarska pozorišta iz Mostara i Brna. Mostarci su se predstavili komadom „Karius i Baktus“, a gosti iz Brna predstavom „Zverke i lupeži“. O najboljim predstavama ovogodišnjeg lutkarskog festivala u Kragujevcu odlučivaće žiri u sastavu Miroljub Aranđelović Rasinski – kompozitor, Slobodan Pavićević – književnik, Zoran Popović – dekan beogradskog FDU, Kirjakos Metodis Agrilopulos – reditelj iz Sofije i Zvonko Festini – reditelj iz Zagreba.
Predstava beogradskog Bitef teatra u režiji Nenada Prokića „Razgovarajmo o životu i smrti“ biće izvedena 18. maja u Boru, što će označiti i jubilarno, 50 gostovanje ovog pozorišta. Borska publika imaće prilike da prvi put u svom gradu vidi neku od predstava Bitef teatra, a tekst Kšištofa Bizja, na pozorišnim daskama, kao glavni protagonisti, oživeće Danica Maksimović, Feđa Stojanović, Žarko Lazić i Olga Olćan. Ovo gostovanje omogućila je kanadska firma „Dandi – plemeniti metali“, koja je koncesionar rudnih ležišta na Crnom vrhu.
Nagrada „Đura Jakšić“, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u toku prethodne godine, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje, u okviru manifestacije „46. Đurini dani“, koja će se održati od 1. do 7. juna u Srpskoj Crnji, biće dodeljena dvadeset drugi put. Na jučerašnjoj sednici, žiri (Jovan Zivlak – predsednik, Milan Micić i Milenko Stašević), nakon razmatranja oko sto prispelih naslova za konkurs, sačinio je uži izbor od četiri knjige poezije: Momčilo Bakrač „Samoogledalo“ (Orfeus, Novi Sad), Milan Nenadić „Kamen sa imenom“ (Stilos, Novi Sad), Ana Ristović „Oko nule“ (Povelja, Kraljevo) i Vujica Rešin Tucić „Gnezdo paranoje“ (Kairos, Sremski Karlovci). Dobitniku nagrade, 1. juna na svečanom otvaranju, biće uručena diploma i novčani iznos u visini od 1.000 evra. „Žiri se opredelio za autore koji su, u najvećoj meri, u razmerama modernog pevanja, artikulisali sliku našeg kontroverznog doba, od likova i prizora tamne istoričnosti do unutarnjeg razgovora i senzacija kulture i jezika. Kroz rukopis ovih pesnika ne evociraju se samo slike vremena, stvarane u razmerama melanholije i ironije, jezičke igre i patosa, narativnosti ili umirene zvukovnosti, nego i glasovi kulture, našeg i svetskog pesničkog nasleđa, što govori o širini pesničke imaginacije i njenim moćima u razumevanju sveta“, napominje se u saopštenju o užem izboru za nagradu. Žiri će konačnu odluku o dobitniku nagrade „Đura Jakšić“ saopštiti do 20. maja ove godine. G.
U okviru predavanja „Sredom o Evropskoj uniji“, 16. maja od 18.30, u Francuskom kulturnom centru u Beogradu govoriće Žak Rupnik, profesor na Visokoj školi političkih nauka u Parizu (Sciences Po) i Jelica Minić iz Evropskog pokreta Srbije. Profesor Rupnik studirao je istoriju na Sorboni i na političkim naukama u Parizu. Magistrirao je (1974) na Harvardu na temu „Sovjetska istorija“, a doktorirao je na Sorboni (Univerzitet Pariz I) na Međunarodnim odnosima. Radio je kao istraživač u Centru za ruske studije na Harvardu, bio je savetnik češkog predsednika Vaclava Havela (1990/92), član nezavisne Komisije za Kosovo i Metohiju (1999/2000), gostujući je profesor na Evropskom koledžu u Brižu… Autor je više knjiga, među kojima, „Balkanski pejsaži posle bitke“, „Čehoslovačko proleće“, „Cepanje nacija“… Predavanje na francuskom biće simultano prevođeno na srpski.
Povodom 250 godina od rođenje Vilijama Blejka, Biblioteka grada Beograda organizuje ciklus predavanja – „Venčanje neba i pakla – Vilijam Blejk (1757 – 1827)“. Prvo od tri najavljena predavanja biće održano večeras od 19 sati u Rimskoj dvorani BGB. Programom je predviđen muzički uvod u Blejka „Poison Tree, The Fly“ (izvođači Nebojša Ignjatović – klavir i Aleksandra Damnjanović – flauta); Predavanje „Spektakl otpora – Blejk u svom i predstojećem vremenu“ (govori Nikola Šuica) i projekcija filma „Odavno mrtav“ u režiji Džima Džarmuša. Narednog utorka, 22. maja (Rimska dvorana, 19.00), Nikola Bubanja baviće se „Blejkovom poetikom suprotnosti“, a potom će biti prikazana dokumentarna emisija „Pioneers of the Spirit: William Blake“. Konačno, 29. maja (Rimska, 19.00), Vesna Lopičić govori „Without Contraries is no Progression – Zbog čega Blejk?“ Cilj ciklusa je da se ponudi savremeni osvrt na Blejkovo pesničko i likovno stvaralaštvo, prikažu jezičke i likovne senzacije Blejkove umetnosti i ponudi komentar o svojevrsnoj poetici suprotnosti ovog autora. Autor ciklusa je Marjan Marinković.
Poslednja pojačanja za koncert kojim će se obeležiti desetogodišnjica smrti princeze Dajane su Tom Džons i P. Didi. Njima će se, 1. jula, prema poslednjim najavama pridružiti kanadska pevačica Neli Furtado, Vil Jang i Rodežer Hodžson iz grupe Supertramp. Ranije je još objavljeno da će na Vembli stadionu nastupiti Elton Džon, Duran Duran, Brajan Feri, Džoš Stoun, Lili Alen, Kenji Vest, Džejms Morison i Take That. Koncert, jedan od prvih događaja na novoizgrađenom stadionu, biće prenošen uživo u više od 140 zemalja širom sveta. Tog dana bio bi 46. rođendan princeze Dajane koja je poginula u automobilskoj nesreći 31. avgusta 1997.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari