Društveno preduzeće za prikazivanje filmova „Ekran“ iz Sombora, uz podršku lokalne samouprave zatražilo je da se bioskop izuzme iz privatizacionog procesa. Stevan Vasiljević, direktor „Ekrana“ kaže da se odgovor Agencije za privatizciju očekuje do kraja meseca i naglašava da dve zgrade „Ekrana“, bioskopi „Zvezda“ i „Narodni“, ukupne površine 1.

Društveno preduzeće za prikazivanje filmova „Ekran“ iz Sombora, uz podršku lokalne samouprave zatražilo je da se bioskop izuzme iz privatizacionog procesa. Stevan Vasiljević, direktor „Ekrana“ kaže da se odgovor Agencije za privatizciju očekuje do kraja meseca i naglašava da dve zgrade „Ekrana“, bioskopi „Zvezda“ i „Narodni“, ukupne površine 1.200 kvadratnih metara, predstavljaju arhitektonsko i kulturno dobro Sombora. Zgrada na glavnoj ulici, bioskop „Narodni“, legat znamenitog somborca Imre Fraja, 1969. proglašena je za spomenik kulture. U Somboru očekuju da će pravo korišćenja zgrada „Ekrana“ biti preneto na opštinu, čime bi se sačuvala delatnost prikazivanja filmova.
Rimejk filma „Intervju“ ubijenog holandskog reditelja Tea Van Goga pojaviće se u julu, u okviru trilogije koja uključuje i njegova ostvarenja „Blind Date“ i „06“, poznatije u SAD kao „1-900“. „Intervju“ je priča o političkom novinaru koji završava u neočekivanoj vezi sa popularnom glumicom, a igra je Siena Miler, preneli su holivudski mediji. Nova verzija „Intervjua“ deo je projekta kompanije Soni, koji podrazumeva početak snimanja rimejka „Blind Date“ u maju u Holandiji. Van Goga je brutalno ubio 2004. na ulici radikalni islamista, ostavivši poruku na njegovom mrtvom telu. Ubistvo se dogodilo usred dana na ulici u Amsterdamu, gde je Van Gog, koji je imao 47 godina, vozio bicikl. Ubistvo se dogodilo posle prikazivanja Van Gogovog filma „Submission“ na holandskoj televiziji, koji prikazuje nasilje prema ženama u islamskim zajednicama. Mohamed Bojeri, holandski državljanin poreklom iz Maroka, osuđen je zbog ubistva Van Goga na doživotnu zatvorsku kaznu u julu 2005. Na sudu je rekao da je tako postupio iz verskih ubeđenja.
Japanska muzička legenda Seiđi Ozava (71) ponovo je uzeo dirigentsku palicu i vratio se na opersku scenu – dirigovao je izvođenjem Vagnerovog „Tanhauzera“ u Tokiju. To je bio njegov prvi nastup posle više od godinu dana odmora, zbog narušenog zdravlja. Ovo je bila svetska premijere opere koja je rađena u saradnji sa Pariskom nacionalnom operom, a koju je režirao Kanađanin Robert Karsen. „Tanhauzer“ će biti na programu do 24. marta u Tokiju i Jokosaki. Evropska premijera biće u Parizu tokom novembra.
Međunarodni festival „Sarajevska zima“ zatvoriće 21. marta u tamošnjem Narodnom pozorištu Beogradska filharmonija, koja će u Sarajevu gostovati prvi put posle 1979. godine. Orkestar predvodi šef-dirigent Dorijan Vilson, a na programu će biti Šostakovičeva Simfonija br. 6, Enigma varijacije Edvarda Elgara i Balkanski bolero Jonela Petroia, najavila je Beogradska filharmonija. U završnici ovog festivala nastupiće i Barbara Hendriks. Međunarodni festival „Sarajevska zima“, otvoren 7. februara, tradiocionalni je susret umetnika i građana sveta, od 1984. i za 22 godine neprekidnog održavanja postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama sveta. Gostovanje BF u Sarajevu pomogli su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda, u produkcijskoj saradnji kreativnih timova BF i Jugokoncerta.
Drama na srpskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta izvela je u petak premijeru još jednog Šekspirovog komada – komedije „Mnogo vike ni oko čega“, inače, prvi put postavljene u ovom pozorištu, u režiji Olivere Đorđević. Rediteljica, koja je istovremeno i umetnički direktor Drame, radnju ove renesansne komedije premestila je u četrdesete godine XX veka, a tekst pretočila u prozni. U predstavi je angažovan gotovo celokupni ansambl Drame na srpskom jeziku, koji je na pripremi komedije radio mesec dana. Jedna od glavnih uloga poverena je Milošu Stankoviću, koji igra Don Pedra, a uz njega su još Ljubiša Ristović, Jovan Ristovski, Zoran Bučevac, Vladimir Grbić, Srđan Sekulić, Nebojša Čolić, Đorđe Simić, Svetislav Đorđević, Suzana Vuković, Ivana Fotez, Jelena Mihajlović… Scenografiju za predstavu je uradila Diana Radosavljević Milović, a kostime Milica Grbić Komazec. U ekipi koja je realizovala ovu Šekspirovu komediju veruju da će predstava postići zapažen uspeh, a nadaju se i festivalskim nagradama.
Festival nacionalne kulture „Zlatni venac“ grada Šapca, održava se u tom gradu od večeras do 27. marta. Reč je o srednjoškolskoj smotri, a cilj takmičenja je negovanje i jačanje svesti o kulturnom poreklu, jeziku i vrednostima. Festival otvara Tehnička škola predstavom „Autobiografija“ Branislava Nušića, sutra učenici Muzičke škole imaju muzičko-poetsko veče „Pesme na dar“, u sredu nastupaju učenici Hemijsko-tekstilne škole sa kolažom dramskih tekstova. Medicinska škola predstaviće „Sterijine igrarije“, dok će učenici Poljoprivredne škole učestvovati sa „Sećanjem na srpsku budućnost kroz pesmu, igru i kazivanje“. Gost festivala je beogradska grupa So Sabi, a 26. marta Škola za umetničke zanate izvešće baladu „Omer i Merima“. Završne večeri biće predstavljena Francuska, a najboljima će biti uručene nagrade – pojedincu „Zlatni venac“, dok će plaketu dobiti najbolje režirana predstava. Ovo je prvi ovakav projekat koji je pripremila profesorka Jovanka Kovačević, a koji je dobio i odobrenje Ministarstva prosvete. U Šapcu ima osam srednjih škola sa više od pet hiljada učenika, koji dosad nisu imali priliku da pokažu svoje stvaralaštvo u gradskim okvirima.
Novi album Nevernih beba, u izdanju PGP-RTS, pojaviće se u prodaji početkom aprila ove godine, saopštila je ova produkcijska kuća. Kao najava, emituje se spot za pesmu „Boje duge“ u kome se pojavljuje pevač grupe Parni valjak – Aki Rahimovski. Na novom izdanju „Iza oblaka“, nalazi se 12 pesama, a autor muzike i tekstova je Milan Đurđević. Interesantno je da je u tri pesme na albumu svirao Sajmon Filips, bubnjar grupe Toto. Na albumu se nalazi i pesma „Da ima nas“, koja je na nedavno održanom festivalu Beovizija dobila nagradu za najbolji singl 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari