Roman Saše Stojanovića (1965), „Manchester City Blues“, u izdanju IK „Filip Višnjić“ (2006), biće predstavljen večeras od 19 sati u beogradskoj Galeriji Artget KCB. Učestvuju Pera Džo Blues Band, urednik Nikola Vujčić, kritičar Mladen Vesković i autor. Leskovčanin Saša Stojanović svojim prvim romanom „Krvoslednici“, nagovestio je, a kasnije svojim pričama i esejima objavljivanim u književnoj periodici i potvrdio, da je višestruko talentovan pisac.

Roman Saše Stojanovića (1965), „Manchester City Blues“, u izdanju IK „Filip Višnjić“ (2006), biće predstavljen večeras od 19 sati u beogradskoj Galeriji Artget KCB. Učestvuju Pera Džo Blues Band, urednik Nikola Vujčić, kritičar Mladen Vesković i autor. Leskovčanin Saša Stojanović svojim prvim romanom „Krvoslednici“, nagovestio je, a kasnije svojim pričama i esejima objavljivanim u književnoj periodici i potvrdio, da je višestruko talentovan pisac. Novi roman ovog autora već je izazvao pažnju i kritike i javnosti. Karakteristične opaske su – Snažna provokacija! Uzbudljiva avantura! Pobuna protiv malograđanske malodušnosti! Zainteresovanost za ovaj roman prešla je granice Srbije, tako da predstoje ugovorene promocije u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu… Dario Grgić, kolumnista časopisa Zarez iz Zagreba svojim čitaocima preporučuje „Manchester City Blues“ rečima: „Jedan od temeljnih motiva Stojanovićeva pisanja jeste cinizam prvog lica jednine znanja: ono ‘ja kažem da je…’ u njegovim prozama izvrće se na leđa i niječe samo sebe pukom činjenicom kompletnosti. Svijet lišen nevinosti nije bezopasan kao što bi se moglo pomisliti, jer nevinost nije nadomještena iskustvom: Sokrat će kod njega stradati jer je kriv, a Puškin je pretamnoput za čovjeka koji bi mogao dobiti dvoboj. Ovde se dakle stradava od viška realnosti, od kancerogenog bujanja životonosnog tkiva. Čitati takvu literaturu stoga znači nadnositi se na Alisino ogledalo koje umanjuje i uvećava stoga jer je realnost sama, bez intervencija, najkraće rečeno nepravedna. Ovaj njen ozbiljni nedostatak Saša ispravlja svakim svojim retkom“.
„Jutro će promeniti sve?“ (PGP RTS), kompilacija je na kojoj se nalazi 17 pesama 16 bendova iz različitih krajeva Srbije, koju su sastavili radio emisija Pop depresija, nedavno ugašena radio stanica DJ Radio 949 i web sajt Popboks, biće predstavljena danas u 14 sati u Living Room beogradskog SKC. Izdanje će se u prodaji naći od 23. februara, a tog dana će se SAMO u beogradskoj prodavnici PGP prodavati po promotivnoj ceni od 300 dinara, saopšteno je iz PGP RTS. Ovaj album predstavlja jedan subjektivan pogled na aktuelnu muzičku scenu u Srbiji i više je dokument trenutne situacije, nego „the best of“ izbor bendova i pesama koje još nisu zvanično objavljene. Zastupljeno je sedam grupa i solista iz Beograda, tri iz Pančeva, dva benda su iz Subotice i po jedan iz Bečeja, Bora, Vranja i Požege. Devet pesama je na srpskom jeziku, pet na engleskom, po jedna na francuskom i grčkom.
Dan zaštite spomenika kulture biće obeležen danas od 13 sati, u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu. Tim povodom biće uručene nagrade Društva konzervatora Srbije. Nagrade DKS „Radomir Stanić“ DOBILI SU Dr Miroslav Timotijević – istoričar umetnosti, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, za „predan rad na istraživanju, proučavanju, publikovanju i popularizaciji kulturnog nasleđa, kao i za doprinos obrazovanju konzervatora“; Zoran Simić – arheolog, konzervator savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, za „ukupan rad na proučavanju, terenskim istraživanjima i iskopavanjima arheoloških nalazišta i spomenika kulture, posebno na teritoriji grada Beograda, njihovom evidentiranju, dokumentovanju, zaštiti i publikovanju i Zoran Pekić – tehnolog, konzervator savetnik u NBS, za „ukupan rad na istraživanju, zaštiti i konzervaciji najznačajnijih rukopisnih knjiga i inkunabula, povelja, grafika i akvarela“. Nagrade DKS „Radomir Stanić“ sastoje se od diplome i kopije freske akademskog slikara Stanislava Čavića. Godišnja nagrada DKS dodeljena je Marinu Brmboliću – arheologu, za „uspešno i profesionalno obavljena arheološka istraživanja naosa crkve manastira Manasije i otkriće groba despota Stefana Lazarevića“, dok su zahvalnice DKS dodeljene Sonji Malavrazić – novinaru Radio Beograda, za „predan rad na objektivnom informisanju i popularizaciji kulturnog nasleđa, a posebno za doprinos promovisanju delatnosti konzervatora“, mr Tomislavu Bogunoviću – predsedniku SO Bač, Dariji Šajin – načelnici Opšte uprave SO Bač i Zoranu Badivuku – direktoru Direkcije za izgradnju iz Bača, za „prepoznavanje kulturnog nasleđa kao razvojnog činioca lokalne zajednice i nesebičnu pomoć konzervatorima u radu na terenu“, kao i Gorici Mojović – pomoćniku gradonačelnika Beograda, za „Podršku konzervatorima u zaštiti graditeljskog nasleđa Beograda, a posebno u obnovi Beogradske tvrđave“.
Nakon uspešnog prikazivanja kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz ciklusa Nordijske panorame, koje je videlo više od hiljadu posetilaca, Kulturni centar Beograda i distributerska kuća Tuck pripremili su trodnevnu filmsku reviju – U susret Oskaru. Od danas, 20. februara, na tri dnevne projekcije biće prikazano devet američkih filmova koji su nominovani za nagradu Američke akademije za film, a čiji je distributer Tuck. S obzirom da posle ove manifestacije dolaze Fest, a s njim i premijere ostalih kandiadata za Oskara, a posle Festa i potpuno nov bioskopski repertoar, U susret Oskaru je poslednja prilika da neke od nominovanih filmova vidimo tamo gde su i najlepši i najbolji – na velikom platnu Dvorane Kulturnog centra Beograda, poručuju organizatori. Večerašnji program čine „Posejdon“ (17.00); „Đavo nodi Pradu“ (19.00) i „Prestiž“ (21.00).
Festival „Kontrapunkt“ održava se ove godine od 19. do 26. februara, u Galeriji Međunarodnog kulturnog centra – YUBIN u Beogradu. Predavanja, performansi, prezentacije iz različitih oblasti, već tradicionalno se održavaju u postavci likovne izložbe, koja nosi tematiku festivala. Ovog puta reč je o izložbi fotografija grupe autora, pod nazivom „Svetovi“. Umetnički direktor festivala je Milica Krković, a organizacija i realizacija su rezultat saradnje NVO „Kontrapukt“ iz Beograda i MKC YUBIN. Program za četvrtak predviđa: „Svet Ajur Vede u 21. veku“ od 19 sati – govore Branko Čičić, rukovodilac Ajurvedskog centra u Beogradu i gosti.
Muzičko otkriće godine u Evropi – Toni Kitanovski i Čerkezi orkestar (Makedonija), započeće svoju evropsku turneju večeras od 22 sata u beogradskom Klubu Plastic. Album „Borderlands“ u izdanju Enja records (Nemačka) proglašen je 2006. za najbolji world music album u Evropi. Toni Kitanovski, diplomac sa Berklija, idejni je vođa i umetnički direktor benda. On je u svojoj karijeri nastupao sa džez avangardistima kao što je Vini Golia, sa muzičkim sastavom predvođenim vodećim balkanskim džez-izvođačem Teodosi Spasovim, da bi se sada pojavio sa balkanskim romskim orkestrom. Muzički kritičari su ovu muziku nazvali jednim od najneobičnijih muzičkih eksperimenata sa Balkana, sinergijom grozničave i neuobičajene kombinacije vrhunskog džez stila i balkanskog Orijenta. Kao specijalni gost koncerta nastupice Vasil Hadžimanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari