Predstavu o licemerju – „Lice na metar“, 17. februara u novosadskoj ART klinici LED Arta odigrala je trupa Kamernog pozorišta muzike Ogledalo – Olga Simić, Tanja Šovanj, Jelena Zdravković, Jelica Mladenović, Bojan Krivokapić, Zoltan Varga i Saša Đukić, a režirala Ivana Inđin. Nakon predstave vodio se razgovor o licemerju, kome su prisustvovali gosti – učenici MŠ „Isidor Bajić“, što će postati tradicija u ovom prostoru.

Predstavu o licemerju – „Lice na metar“, 17. februara u novosadskoj ART klinici LED Arta odigrala je trupa Kamernog pozorišta muzike Ogledalo – Olga Simić, Tanja Šovanj, Jelena Zdravković, Jelica Mladenović, Bojan Krivokapić, Zoltan Varga i Saša Đukić, a režirala Ivana Inđin. Nakon predstave vodio se razgovor o licemerju, kome su prisustvovali gosti – učenici MŠ „Isidor Bajić“, što će postati tradicija u ovom prostoru. Sledeće subote, gosti reprize biće učenici Građevinske škole i Karlovačke gimnazije. Suština je saradnja ART klinike i Ogledala, na projektu – kako lečiti licemerje, uz prisustvo mladih, pametnih ljudi koji mogu dati svoj kreativni prilog.
Šesta premijera Profesionalnog pozorišta na rumunskom u Vojvodini – „Pupoljci“ Vaska Pope, u režiji Stevana Bodrože (dramatizacija Sanja Domazet, prevod Ofelija Meza, scenografija Anđela Dan, alias Anđela Mijović, kostimografija Olivera Mihajlovski, muzika Jon Todoran), biće izvedena 20. februara od 19 sati na Maloj sceni vršačkog NP „Sterija“. U glavnim ulogama su Elena Ivanka gošća iz Rumunije, Jonel Kudžija, Otilija Peskariju i Marko Adžić. Ovaj lirski komad dobio je naziv po pesmi „Pupoljci“ koju je, Vasko Popa napisao na rumunskom 1939. i objavio u listu Biruinta. U viziji Stevana Bodrože i dramatizaciji Sanje Domazet, komad je na tragu Popine moralne čistote kao buktinja njegovog lirizma. „Pupoljci“ su drama o Vasku Popi, koja istražuje atemporalni svet njegovih stihova, kaže Petru Krdu, predsednik Umetničkog saveta Rumunskog pozorišta u Vojvodini, dodajući da su „Pupoljci“ komad čiji junaci govore glasom Vaska Pope, glasom koji nije pesma nad pesmama već žudnja nad žudnjama. On istražuje Popine mitove i polazi kako od slika Popine poezije tako i od zvuka. Na kraju, Haša Singer pesnikova životna saputnica i Vasko Popa ostaju poslednji ili su prvi na ovom svetu. Stevan Bodroža spada u reditelje mlađe generacije asistent je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, režirao je između ostalog i Eshilovog „Okovanog Prometeja“, „Krila od olova“, Andersenovu „Malu sirenu“… Sanja Domazet je književnica i dramska spisateljica, dobitnica prestižnih nagrada Žensko pero i Meša Selimović. Ovaj projekat Profesionalnog rumunskog pozorišta sufinansira Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu Vojvodine. Organizatori su za večeras najavili tzv. avan-premijeru tog komada – „22.22“ (22 sata, 22 gledaoca).
Festival „Kontrapunkt“ održava se ove godine od 19. do 26. februara, u Galeriji Međunarodnog kulturnog centra – YUBIN u Beogradu. Predavanja, performansi, prezentacije iz različitih oblasti, već tradicionalno se održavaju u postavci likovne izložbe, koja nosi tematiku festivala. Ovog puta reč je o izložbi fotografija grupe autora, pod nazivom „Svetovi“. Umetnički direktor festivala je Milica Krković, a organizacija i realizacija su rezultat saradnje NVO „Kontrapunkt“ iz Beograda i MKC YUBIN. Izložbom fotografija „Svetovi“ i koncertom muzičke radionice „Musica experimentica“ (Anja Čović – klavir i Damjan Krković – kontrabas i bas gitara), večeras od 18 sati, ovogodišnji Festival „Kontrapunkt“, zvanično će biti otvoren. Izlažu mladi beogradski umetnici Nataša Matović, Aleksandar Topalov, Nikola Topalov i Ivan Vukdragović (izbor je sačinila Vera Vitorović, istoričar umetnosti). Radionica „Musica experimentica“, koju vodi violončelistkinja Isidora Mirković, prvi put se publici predstavila na Festivalu „Kontrapunkt“ (2005), a funkcioniše zahvaljujući podršci Katarine Azanjac i MŠ „Vladimir Đorđević“ iz Beograda. Anja Čović i Damjan Krković će, uz pomoć i vođstvo Isidore Mirković, večeras od 19 sati predstaviti publici svoj doživljaj poznatih dela filmske muzike, rokenrola i džeza.
Brus Springstin, Selin Dion, Metallica, Jo-Jo Ma, Rodžer Voters, Rene Fleming i Andrea Bočeli našli su se zajedno na albumu kojim se odaje počast slavnom kompozitoru filmske muzike Eniu Morikoneu (78). CD se zove „We All Love Ennio Morricone“ i na njemu se nalaze brojne poznate teme koje su Leonea proslavile širom sveta. Selin Dion peva sentimentalnu pesmu „I Knew I Loved You“ koja otvara album („Beše jednom u Americi“), Springstin izvodi temu iz „Bilo jednom na zapadu“, a Herbi Henkok i Kvinsi Džons bili su zaduženi za temu iz filma „Dobar, loš, zao“. Naravno, grupa Metallica je nezaobilazna sa „Exstasy of Gold“, koju su oni prisvojili pre 24 godine i sa kojom otvaraju svoje žive nastupe. U svojoj karijeri, Morikone je ima 505 radova za film i televiziju (samo 1972. radio je na 35 projekata), plus još više od stotinu kompozicija među kojima su simfonijska dela i opere.
Vest o radu na novoj operi može se opisati i ovako – Neočekivani trio priprema neočekivano opersko delo. Kako, naime, drugačije prokomentarisati vest da kompozitor Hauard Šor, svetski poznati tenor Plasido Domingo i filmski reditelj Dejvid Kronenberg rade na operi „Muva“, prema istoimenom Kronenbergovom filmu. Već je najavljeno da će ovaj zajednički projekat Teatra du Šatelt i Losanđeleske opere imati premijeru 1. jula 2008. godine u Parizu, a 7. septembra će u Los Anđelesu otvoriti sezonu 2008/09. Domingo će dirigovati na oba ova izvođenja. „‘Muva’ će biti jedan još neviđen primer u operskom repertoaru. Postavljanje svake opere je kocka, kao što je i dokazano kroz istoriju muzike. Mnoge opere su imale premijere ali nisu izdržale test vremena. Zato ne postoji naučna formula, već jedino instinkt kad slušate postojeći rad nekog kompozitora. Slušao sam mnoge (filmske) radove Hauarda Šora, kao što je onaj za ‘Gospodara prstenova’ i, naravno, za ‘Muvu’ i znam da je to muzičar koji bi trebalo da piše operu“, izjavio je Domingo. Opera u dva čina biće bazirana uglavnom na Kronenbergovom filmu „Muva“ iz 1986. u kome se govori o genetskoj mutaciji naučnika u muvu. U njemu je Kronenberg drastično transformisao film iz 1958. koji je bio baziran na kratkoj priči Žorža Langelana. na ideju da film pretoče u operu došao je Hauard Šor. Opera će imati tri glavna junaka – bariton, tenor i mecosopran. Libreto će napisati dobitnik Toni nagrade Dejvid Henri Hvang, a Oskarovac Dante Fereti biće zadužen za scenografiju.
Nastavljajući tradiciju „redovnog obaveštavanja“ mladih i najmlađih ljubitelja Diznijeve osećajnosti, Egmont je ovih dana na kioske pustio februarski broj časopisa Vini Pu. Ovaj zabavnik za najmlađe, pored redovnih Vini Pu strana s njegovim prijateljima, upoznaje svoje čitaoce s „plavim kitovima“ i „snežnim sovama“, a tu su i bojanke i ostale zavrzlame za pametovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari