Rusija će obnoviti prestižno muzičko takmičenje „Čajkovski“, koje se održavalo jednom u četiri godine, a novo izdanje počinje 13. juna 2007, najavio je zamenik ministra kulture Dmitrij Amunts. Prema njegovim rečima, ministarstvo je sebi postavilo ambiciozan zadatak da takmičenju vrati značaj i prestiž u Muzičkom svetu.

Rusija će obnoviti prestižno muzičko takmičenje „Čajkovski“, koje se održavalo jednom u četiri godine, a novo izdanje počinje 13. juna 2007, najavio je zamenik ministra kulture Dmitrij Amunts. Prema njegovim rečima, ministarstvo je sebi postavilo ambiciozan zadatak da takmičenju vrati značaj i prestiž u Muzičkom svetu. Naime, ranijih godina bilo je optužbi na račun žirija, pa će tako ovogodišnje takmičenje biti prenošeno posredstvom interneta, da bi se „eliminisale sumnje prema odlukama žirija“. Budžet predviđen za nagrade je skoro udvostručen u odnosu na 2002, sada iznosi 4.6 miliona dolara. Tamičenje „Čajkovski“ bilo je zakazano za prošlu godinu, ali je pomereno kako se ne bi poklopilo sa Svetskim prvenstvom u fudbalu. Organizatori najavljuju da će cela Moskva biti transformisana u jedan veliki muzički centar. Profesionalci i studenti muzike izvodiće numere na otvorenom, tokom takmičenja.
Četvorica sinova Boba Marlija održaće koncert na kome će promovisati mir i ujedno obeležiti 62. godišnjicu rođenja slavnog rege muzičara. Koncert će biti održan 10. februara, pod nazivom „Osmehni se Jamajko“, u rodnom mestu Boba Marlija – Devet Milja u okrugu Sveta Ana. Na koncertu će nastupiti Stiven Marli i njegova braća Kaj-Mani, Damijan i Džulijan. Najčuveniji od sve Marlijeve dece Zigi Marli neće moći da prisustvuje događaju. On, inače, retko posećuje Jamajku. Bob Marli rođen je 6. februara 1945, a umro je od raka u Majamiju 1981, u svojoj 36. godini. Postao je poznat 70-ih godina hitovima kao što su „No Woman, No Cry“ i „I Shot the Sheriff“.
Don Henli, jedan od osnivača grupe Igls (Eagles), kaže da se privodi kraju njihov novi album – prvi sa originalnim materijalom u poslednjih skoro 30 godina. „Izaći će za 60 do 90 dana, ako se prvo međusobno ne poubijamo“, izjavio je Henli pred publikom u MGM Grand areni u Los Anđelesu. Poslednji album sa novim pesmama, grupa je objavila 1979. na albumu „The Long Run“, i sa njega je Gremi nagradu dobio prvi singl „Heartache Tonight“. Inače, njihov album sa najvećim hitovima iz 1976. najprodavaniji je američki album svih vremena, sa 29 miliona kopija.
Švajcarski Istorijski muzej u Bernu, otvoriće stalnu izložbu posvećenu nemačkom geniju na polju fizike Albertu Ajnštajnu, koji je živeo u Švajcarskoj (od 1896. do 1914) i tamo razvio svoju Teoriju relativiteta. Stalna izložba biće poznata kao „Ajnštajnov muzej“, a u okviru nje biće 200 predmeta, dokumanata i filmova. Velika izložba o Ajnštajnu u Bernu je, od jula 2005. do oktobra 2006, privukla više od 350.000 posetilaca. Ajnštajn je upravo u Bernu, 1905. napisao članak koji je postao osnova za Teoriju relativiteta, koja mu je donela Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine.
Banatsko urdruženje književnika, Art-Projekt i časopis za književnost i umetnost Natron iz Zrenjanina, dodelili su godišnju nagradu za najbolja objavljena dela u protekloj godini. U kategoriji „Najbolje iz Banata“ nagrađen je kao najbolji roman „Usekovanije“ knjiga IV Milana Paroškog, a roman Ljubomira Kokotovića „Trčanje za svojom senkom“ proglašen je za najoriginalnije pismo. Za najlepšu knjigu proglašen je roman „Delfini visoko lete“ Igora Aleksića, za najbolju ilustraciju Srđan Pečeničić, ilustrator knjige „Delfini visoko lete“, a za izdavački poduhvat nagrada je pripala izdavačkoj kući Draganić i dr Nikoli Grdiniću, koji je priredio dela Jovana Sterije Popovića. Prema rečima Ivana Danikova, predsednika Banatskog udruženja književnika, godišnja nagrada „Najbolje iz Banata“ ustanovljena je u spomen na velikane književnosti poput Miloša Crnjanskog, Jovana Popovića Steriju, Đuru Jakšića, Todora Manojlovića, Bogdana Čiplića, Miroslava Antića… svih poreklom iz Banata.
Za one koji bi želeli da saznaju nešto više o najmnogoljudnijoj zemlji sveta – Kini, Institut „Konfucije“ pripremio je seriju zanimljivih predavanja i projekcija dokumentarnih filmova o ovoj zemlji i njenoj kulturi, koja će do juna biti održavana petkom od 19 sati, na Filološkom fakultetu u Amfiteatru na V spratu. Dr Radoslav Pušić otvoriće večeras ovaj serijal svojim pedavanjem „Srbi o Kini: 1725-1940“, a nedelju dana kasnije arheolog Momo Cvijović govoriće o ranoj kineskoj bronzi iz dinastija Sja, Šang i Čou. Povodom proslave kineske Nove godine, 16. februara biće priređena prigodna svečanost u okviru koje će nastupiti Trio Simonuti i prikazan film „Banket“ iz prošlogodišnje produkcije. Poslednje predavanje u februaru je iz oblasti kineske arhitekture, a u martu nas očekuju predavanja o ekonomskom razvoju Kine (9. marta) i o razvoju kineskog novca kroz istoriju (23. marta). Kinesko slikarstvo u kolekcijama Narodnog muzeja biće predstavljeno 13. aprila, a dr Radoslav Lazić govoriće o estetici Pekinške opere 27. aprila. Konačno, za maj su planirana dva gostujuća profesora iz Kine, koji će održati predavanja na teme „Konfucijeva misao i moderno kinesko društvo“ (11. maja) i „Osnove tradicionalnog kineskog slikarstva“ (25. maja). Ulaz na sve događaje je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari