Hrvatski zajednički projekat kustosa, „Šta, kako i za koga“ prvi je dobitnik nagrade za kulturu i teoriju „Igor Zabel 2008“, saopštila je Erste fondacija. Nagrada se dodeljuje za kulturne aktivnosti od posebnog značaja u regionu centralne i jugoistočne Evrope, pod pokroviteljstvom Erste fondacije.

Hrvatski zajednički projekat kustosa, „Šta, kako i za koga“ prvi je dobitnik nagrade za kulturu i teoriju „Igor Zabel 2008“, saopštila je Erste fondacija. Nagrada se dodeljuje za kulturne aktivnosti od posebnog značaja u regionu centralne i jugoistočne Evrope, pod pokroviteljstvom Erste fondacije. Nagrada će po prvi put biti uručena ove godine, a svečanost će, uz predstavljanje nove knjige vezane za rad Igora Zabela, biti održana u Ljubljani, 21. novembra 2008. godine. Nagrada za kulturu i teoriju, „Igor Zabel“ ustanovljena je kao priznanje radu kulturnih poslenika, koji je posvećen proširivanju znanja o vizuelnoj kulturi u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, na međunarodnom nivou. U izbor laureata je uključen međunarodno priznati stručni žiri, koji je imenovala Erste fondacija. Ove godine, u sastavu žirija bili su Eda Ufer – publicista, kustos i dramaturg (Slovenija/SAD), Jozef Dabernig – umetnik (Austrija) i Čarls Eše – kustos i upravnik muzeja Van-Ebe (Holandija). Kandidati za dodelu nagrade bili su međunarodni kustosi, teoretičari, pisci, kritičari koji potiču, žive i rade u regionu i čiji se delovanje odvija u okviru centralne i jugoistočne Evrope. Pored novčanog dela nagrade (40.000 evra), dodeljene su i tri radne stipendije, u pojedinačnoj vrednosti od 12.000 evra. Srpski Prelom kolektiv, nemački urednik, pisac i lingvista Fuad Asfur, kao i turski pisac Erden Kosova, dobitnici su radne stipendije u trajanju od godinu dana. Prelom kolektiv je preduzeće iz Beograda, izdavač časopisa Prelom, koji je pokrenut 2001. kao projekat Centra za savremenu umetnost. Od samog početka, časopis je predstavljao prostor za izražavanje kritičkih osvrta na poliltičke konstelacije između umetnosti, filma i društvene teorije u savremenom dobu na prostoru bivše Jugoslavije. U leto 2004, urednički odbor pokrenuo je nezavisnu organizaciju – Prelom kolektiv, koji je počeo da se bavi izdavačkom delatnošću i na taj način postavio temelje za širenje kulturnih aktivnosti.
Treće međunarodno umetničko bijenale u Pekingu, koje se održava od 7. jula do 24. avgusta, pod nazivom „Colors and the Olympics/Boje i olimpijada“, ugostilo je 700 umetnika iz 80 zemalja, među kojima je i devet umetnika, koji finansijski potpomognuti od Ministrstva za kulturu Republike Srbije, predstavljaju Republiku Srbiju. Reč je o Vesni Stojiljković Pantelić (nagrada za skulpturu „Swim“), Miroljub Filipović Filimir, Branko Ticić Mohorović, Milica Rakić, Biljana Đurđević (nagrada za sliku „Sinhrono plivanje“), Vida Stefanović, Bojan Bikić, Šejma Prodanović i Mujo Alagić. Kako je već ocenjeno, selekcija ovogodišnjeg Bijenala pruža bogat presek međunarodnog likovnog stvaralaštva, a njegov slogan – „Colors and the Olympics“ ima za cilj da podvuče povezanost savremene umetnosti i olimpijskog duha, jer se olimpizam ne odnosi samo na sport, već i na miroljubivo takmičenje, prijateljstvo i progres.
Filmsko veče posvećeno Peđi Milosavljeviću biće održano večeras od 19 sati u izložbenom prostoru novosadske Spomen-zbirke Pavla beljanskog. Projekcija filma „Slikarstvo poetične melanholije“, još je jedan način na koji će se u SZPB obeležiti sto godina od rođenja ovog umetnika. Okružena Peđinim delima, publika će na ovaj način moći da iznova sagleda celinu izuzetne kreativnosti jednog od najvećih srspkih umetnika XX veka. Dokumentarni film „Peđa Milosavljević“ reditelja Gojka Škarića, za koji je scenario priredila vrsni poznavalac nacionalne istorije umetnosti, dr Irina Subotić, polusatnim sadržajnim prikazom publici će predstaviti život i stvaralaštvo jednog od naših najznačajnijih slikara. Mada je veoma rano dobio prve umetničke pouke (jedan od učitelja bio mu je i Jovan Bijelić), Peđa Milosavljević (Lužice, 4. februara 1908 – Beograd, 25. januara 1987) tek nakon okončanja studija prava i rada u našim diplomatskim poslanstvima u Parizu, Londonu i Madridu, formira svoj autentični izraz. Iz tog perioda datira i poznanstvo sa Pavlom Beljanskim, o čemu svedoči i njihova prepiska koja se čuva u Spomen-zbirci. U inostranstvu se, pored zajedničkih nastupa sa Društvom jugoslovenskih umetnika te na venecijanskom Bijenalu, predstavlja i samostalno: u Londonu, Parizu, Briselu… Radovi iz najplodnijeg perioda Peđinog stvaralaštva, od kojih je čak sedam reprezentativnih ulja zastupljeno u postavci Spomen-zbirke (1937-1956), plene svojom monumentalnošću. Polučasovni dokumentarni film o Peđi Milosavljeviću, rađen je u produkciji Televizije Beograd 1986. godine. Ulaz je slobodan.
Nakon brojnih gostovanja, predstava „Handle With Great Care“ koreografkinje Dalije Aćin, biće predstavljena 31. jula i 2. avgusta na jednom od najznačajnijih festivala u Evropi – IMPULSTANZ, koji se ove godine održava 25. put u Beču. Predstava „Handle With Great Care“, deseti autorski projekat beogradske koreografkinje Dalije Aćin, nastao je u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem. Specifičnost projekta sastoji se i u unapređivanju regionalne saradnje, s obzirom da u projektu kao saradnik učestvuje Saša Božić, mladi zagrebački plesni dramaturg i reditelj. „Handle With Great Care“ uklapa se u šire napore organizacije Stanica – Servis za savremeni ples (čiji je Dalija Aćin jedan od koordinatora) u oživljavanje i kontinuirano afirmisanje beogradske savremene plesne scene, te lobiranje za dignitet savremenog plesa, jednog od trenutno najprominentnijih umetničkih medija danas.
Sting, Dejv Metjuz, Mobi, Alanis Moriset, Džon Mejer i Suzan Vega uključeni su u projekat snimanja albuma „Songs for Tibet“, koji će svakako biti „osetljiv“ za vlasti u Pekingu, pogotovo u svetlo skorašnjih Olimpijskih igara. Sam album će se fokusirati na skretanje pažnje ljudima na značaj Tibeta i krize sa kojom se suočava tamošnji narod. Album izlazi 5. avgusta na ITUNES – tri dana pre svečane ceremonije otvaranja igara. Nedelju dana kasnije album će se naći u prodaji. Kina vlada Tibetom od 1951. godine, kada je poslala vojsku kako bi oslobodila region Himalaja. Protesti na Tibetu protiv vlasti u Pekingu doveli su do erupcije u martu, kada je poginulo nekoliko desetina ljudi.
Uprkos pogoršanim klimatskim uslovima, na centralnom gradskom trgu u Somboru večeras će biti održani, počev od 22 sata, koncerti bugarske grupe Dubble i američkog sastava Tito i Tarantula, saopšetno je juče Danasu u Kulturnom centru „Laza Kostić“ u Somboru. Za petak veče, takođe od 22 sata, ali u „Kabareu“, najavljeni su koncerti somborske grupe Neozbiljni pesimisti i benda Vasila Hadžimanova. Džez fest, predviđen za subotu i nedelju, otkazan je, a u okviru Somborskog leta u nedelju, od 22 sata u „Kabareu“ će nastupiti somborski bend Strah od letenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari