Predstava „Odumiranje“ Dušana Spasojevićau izvođenju Ateljea 212, pozvana je da ove godine učestvuje u zvaničnoj konkurenciji festivala Nove evropske drame u Vizbadenu, koji će se održati od 12. do 22 juna. Komad našeg mladog dramskog pisca Dušana Spasojevića, režirao je Egon Savin, a u predstavi igraju Dara Džokić, Boris Isaković, Igor Đorđević, Branka Šelić Ilić i Anđelika Simić.

Predstava „Odumiranje“ Dušana Spasojevićau izvođenju Ateljea 212, pozvana je da ove godine učestvuje u zvaničnoj konkurenciji festivala Nove evropske drame u Vizbadenu, koji će se održati od 12. do 22 juna. Komad našeg mladog dramskog pisca Dušana Spasojevića, režirao je Egon Savin, a u predstavi igraju Dara Džokić, Boris Isaković, Igor Đorđević, Branka Šelić Ilić i Anđelika Simić. Festival Nove evropske drame jedan je od najznačajnijih svetskih festivala savremenog dramskog teksta, navodi se u saopštenju Atelja 212. Održava se bijenalno, u Esenskom Gradskom pozorištu Vizbaden, pod umetničkim vođstvom Manfreda Bajlharca koji, zajedno sa umetničkim direktorima festivala, traga za uzbudljivim produkcijama novih, savremenih drama. U ovogodišnjoj selekciji, u kojoj ravnopravno učestvuju mladi autori, ponovo otkriveni pisci i međunarodno priznate zvezde pozorišne scene, biće prikazano 29 drama iz 24 zemlje. Svaka predstava igra se na originalnom jeziku uz simultani prevod na nemački.
Predstava beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca u režiji Aleks Čizholm, proglašena je za najbolju na Teatar-festu „Petar Kočić 2008“ u Banjaluci. Uglješa Šajtinac dobio je nagradu „Kočićeva knjiga“ za najbolji dramski tekst. Statuetu „David Štrbac“ za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Nebojša Glogovac za ulogu Ivana u predstavi „Hadersfild“. Ovogodišnji Teatar-fest „Petar Kočić“, prvi put je takmičarskog karaktera. Na Festivalu je učestvovalo osam predstava iz Banjaluke, Splita, Podgorice, Kragujevca, Beograda i Maribora.
Na nedavno završenom trećem South-East European Music Event (SEEME) u Sofiji, Urban Bug je proglašen najboljim muzičkim magazinom u jugoistočnoj Evropi, a u Srbiju su otišle još tri prve nagrade, od ukupno 17 nominovanih kategorija: za najbolji evropski festival Exit, najboljeg didžeja Marka Nastića i najboljeg mladog didžeja Mekonina iz Niša, što je Danas juče objavio. Urban Bug pobedio je u konkurenciji u kojoj su se našli i časopisi iz Bugarske, Grčke, Makedonije, Hrvatske i Ukrajine, pa tim povodom organizuje žurku u subotu u beogradskom klubu X-Lagoom. South East Europe Music Event (SEEME) – festival je elektronske muzike i mesto konferencije za organizacije i pojedince koji se bave elektronskom muzikom u jugoistočnoj Evropi. U protekle tri godine, na festivalu u Sofiji su nastupali izvođači, kao što su, Killa Kella, Pendulum, Hektor Romero, Džejms Zabjela, Li Buridž, M.A.N.D.Y, Lottie, Misstress Barbara, Bad Company, Fergie… Ove godine manifestaciju je obeležilo gostovanje Džefa Milsa, Edija Holivela, Pola Vulforda, Džona O’kalagana i drugih.
Del Arno Band, od 20. do 22. juna, na svojoj mini turneji obićiće Palić, Banjaluku i Novi Sad, navodi se u saopštenju te grupe. Na Paliću, DAB nastupa kao gost Etnofesta, u petak 20 juna, na Letnjoj pozornici, a dan kasnije, 21 juna, DAB će biti gosti Neofest International Summer Peace festivala u Banjaluci, u prostoru Kastel. Najzad, 22. juna DAB nastupa pred novosadskom publikom na Krigla festu, gde se ponovo pojavljuju na otvorenom prostoru.
Novi holivudski filmski hit „Seks i grad“, nastavak popularne televizijske serije o četiri Njujorčanke i njihovim ljubavnim problemima, imaće predpremijerne i premijerne projekcije 11. i 12. juna u Beogradu, a počeo je da se prikazuje i u pojedinim zemljama u regionu, saopšteno je iz Tucka. Filmski nastavak priče o Keri, Samanti, Šarlot i Mirandi, dugačak je više od dva sata, svetsku premijeru imao je nedavno u Londonu i Njujorku, u prisustvu sve četiri zvezde, Sare Džesike Parker, Kim Katral, Kristin Dejvis i Sintije Nikson. Predpremijera u Sava centru zakazana je za večeras od 20.30 sati, a narednog dana idu još tri premijerne projekcije – od 18, 20.30 i 23 sata.
Povodom 40. godišnjice studentskih protesta 1968, beogradski Dom omladine večeras od 19 sati prokreće ciklus tribina „Mašta na vlasti“ u Magacinu u Kraljevića Marka 4. Na tribini „1968: Učiniti nemoguće!“, govori Vladan Vukliš – mladi anarhosindikalista, istoričar iz Banjaluke, a biće reči o revolucionarnoj 1968. u Francuskoj i Italiji, uz pregled zapadno evropske 1968. i opšti osvrt i posledice: od Majske eksplozije u Nantereu i Sorboni do ustanka u Bolonji. Sledeća tribina biće održana u četvrtak, 19. juna, u Sali na prvom spratu DOB, takođe od 19 sati („Kako filozofi nisu postali kraljevi?“), a na njoj će učestvovati Mihajlo Marković – filozof i akademik, Nebojša Popov – sociolog, Svetozar Stojanović – filozof, dok će moderator biti Svebor Midžić – urednik tribinskog programa DOB. Ciklus se završava u četvrtak, 26. juna, kada će u Sali na prvom spratu DOB, opet od 19 sati biti održan okrugli sto – „Teatralizacija protesta ili teatar protesta“, sa učesnicima, Borkom Pavićević – dramaturškinjom i osnivačicom Centra za kulturnu dekontaminaciju i Ljubišom Ristićem – pozorišnim rediteljem i osnivačem KPGT. Moderator i učesnik biće Ivan Medenica, pozorišni kritičar i dramaturg. U saopštenju DOB navodi se da će ta ustanova tokom ove godine nizom manifestacija nastojati da postavi pitanje ponavljanja, radikalne i revolucionarne geste protesta kao pitanje naše savremenosti. „Naši govorni programi od juna pa do kraja ove godine imaće zajedničku crvenu nit dešavanja koja će se fokusirati na radikalne leve politike i pokrete kao i na presek umetnosti i politike u kontekstu 1968, ali i sa osvrtom na to šta taj događaj danas znači za nas i kako ga možemo danas misliti“, zaključuje se u saopštenju.
Upravni odbor Fondacije „Ivanka Milošević“ iz Čikaga imenovao je članove Saveta za Svetsku pravoslavnu književnu nagradu „Bogorodica Trojeručica“ za ovu godinu, u kome su Matija Bećković, Jovan Delić, Miroslav Egerić i Aleksandar Jovanović. „Dobitnik nagrade biće tradicionalno proglašen na Vidovdan u Srpskoj narodnoj biblioteci, zadužbini Miluna i Nade Nikolić u Čikagu, koja je i sedište Fondacije, a biće uručena i u Beogradu na jesen“, izjavila je Dragica Milošević, osnivač i predsednica Fondacije. „Bogorodica Trojeručica“ jedina je književna nagrada pravoslavnog sveta, koju Fondacija dodeljuje od 2001. Članovi Saveta predlažu kandidate Upravnom odboru Fondacije, koji bira laureata. Nagrada se dodeljuje za celokupno delo, pravoslavnim pesnicima čija je poezija nadahnuta duhom pravoslavlja, a sastoji se od ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, Povelje, štampanja knjige i novčanog dela. Dosadašnji laureati bili su Matija Bećković, Stevan Raičković, Atanasije Jevtić, Andrej Voznesenski, Amfilohije Radović, Bela Ahmaduljina i Ana Blandijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari