Britanska grupa Massive Attack gostovaće 10. jula u Ljubljani, u okviru turneje koju će početi 9. juna u Talinu, a završiće je sredinom avgusta u Španiji. Massive Attack nastupiće na početku turneje i 11. juna u Sankt Peterburgu, a sredinom juna na čuvenom Meltdaun festivalu u Sautbenk centru u Londonu, čiji su ove godine i kolektivni umetnički direktor.

Britanska grupa Massive Attack gostovaće 10. jula u Ljubljani, u okviru turneje koju će početi 9. juna u Talinu, a završiće je sredinom avgusta u Španiji. Massive Attack nastupiće na početku turneje i 11. juna u Sankt Peterburgu, a sredinom juna na čuvenom Meltdaun festivalu u Sautbenk centru u Londonu, čiji su ove godine i kolektivni umetnički direktor. Taj festival obuhvata koncerte, DJ nastupe, razgovore, filmove i prezentaciju vizuelne umetnosti. Članovi grupe Massive Attack najavili su program koji će objediniti razne vrste umetnosti i predstaviti „saradnju koja ima smisla, a u pojedinim slučajevima možda i nema“. Massive Attack nastupiće i 28. juna na čuvenom engleskom festivalu Glastonberi, a potom u Irskoj, Holandiji, Francuskoj, Poljskoj, a posle ljubljanskog koncerta, nastupiće i 11. jula na Balaton festivalu u Mađarskoj. Turneju nastavljaju u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj i Španiji.
Britanski rok bend Manic Street Preachers nastupiće 13. juna na Radar festivalu u Varaždinu, uz legendarnog američkog muzičara Boba Dilana. Manic Street Preachers dolaze prvi put u Hrvatsku, a ove godine nastupiće i na nizu evropskih festivala (Reading, Leeds, Rock im Park, Rock am Ring). Samo nekoliko dana uoči Radar festivala, nastupiće sa Foo Fighters na stadionu Mančester Sitija. Prošle godine objavili su osmi studijski album „Send Away The Tigers“ koji se žanrovski kreće u rasponu od alternativog indi-roka do popa i pank-roka, a pesma „Your Love Alone Is Not Enough“ s Ninom Peršon iz švedske pop rok grupe The Cardigans postala je internacionalni hit. Ulaznice za Radar festival po povoljnijoj ceni od 250 kuna mogle su se kupiti još samo juče, a od danas do 12. juna koštaće 290 kuna u sistemu Eventima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Austriji i Mađarskoj, kao i servisa Ticketline u Hrvatskoj i Srbiji.
Koncertom majstora na fruli, Bore Dugića, u pratnji simfonijskog orkestra na Trgu slobode u Kragujevcu, u ponedeljak je počelo obeležavanje Dana grada 6. maja i 190 godina od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije. Na centralnom događaju, današnjoj svečanoj sednici Skupštine grada u porti Stare crkve – u kojoj su tokom čitavog 19. veka donošene najznačajnije odluke za razvoj moderne srpske države – biće dodeljena najviša gradska priznanja. Svečanoj sednici Skupštine grada prethodiće karneval na gradskim ulicama. Večeras počinje i trodnevna manifestacija pod nazivom „Đurđevdan je…“, na kojoj će, na Trgu slobode, 6. maja nastupiti Zdravko Ćolić, 7. maja Sergej Ćetković a 8. maja Vlado Georgijev. U znaku obeležavanja Dana grada i prestoničkog jubileja su i pozorišna smotra najuspešnijih domaćih dramskih ostvarenja „Joakimfest“ (od 7. do 15. maja) i Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, koji će biti otvoren u nedelju, 11. maja. Povodom 190 godina od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije, tokom narednih meseci biće održano niz prigodnih manifestacija i naučnih skupova. U okviru tog jubileja, biće obeleženo i 175 godina postojanja Prve kragujevačke gimnazije, najstarije obrazovne ustanove tog tipa u Srbiji, kao i 170 godina od osnivanja Liceja, prve visokoškolske ustanove u Srbiji. U Kragujevcu bi ove godine trebalo da bude podignut i monumentalni spomenik utemeljivaču moderne srpske države, knezu Milošu Obrenoviću.
Glumac Slavko Štimac igra glavnu ulogu u filmu hrvatskog režisera i scenariste Gorana Rušinovića „Bjuik Rivera“, čija se premijera očekuje tokom ove godine. U Rušinovićevoj drami Štimac i hrvatski glumac Leon Lučev, uglavnom na engleskom jeziku, igraju dvojicu Bosanaca, muslimana i pravoslavca, koji se slučajno susreću u snegom zavejanim centralnim delovima SAD. Sa oko milion dolara budžeta hrvatsko-američka koprodukcija snimana je kod gradova Fargo u Severnoj Dakoti i Murhed u Minesoti, a junaci filma međusobno se tokom 24-časovnog susreta mentalno sabotiraju i prepucavaju oko odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini. Autor filmova „Mondo bobo“ (1997) i „Svjetsko čudovište“ (2003), Rušinović (39) je još pre dve godine na Kanskom festivalu najavio da će snimiti „Bjuik riveru“ – road movie „o usamljenosti sa kojom se čovek susreće prilagođavajući se životu u stranoj zemlji“, zasnovan na istoimenom romanu Miljenka Jergovića. Datum premijere Bjuik rivere još nije saopšten, a trejler se može pogledati na sajtu www.spike.com.
Muzej posvećen čuvenom Vudstok muzičkom festivalu iz 1969. godine, biće otvoren 2. juna na farmi (170 kilometara severno od Njujorka), u ruralnom delu države Njujork, gde je festival i održan. U muzeju će se naći filmovi i interaktivne izložbe, kao i predmeti koji će na najbolji način opisati festival koji je privukao skoro milion ljudi, i na kojem su nastale zvezde kao gitaristička legenda Džimi Hendriks, folk heroina Džoan Baez, bluz-rok pevačica Dženis Džoplin i rok grupa The Grateful Dead.
Međunarodna izložba pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna, 28. po redu, pod nazivom „Pronalazaštvo Beograd 2008“, otvorena je juče u Etnografskom muzeju u Beogradu. Predsednik Saveta pronalazača Beograda Đuro Borak, rekao je na otvaranju da je to najveća smotra pronalazačkih rezultata ostvarenih u privrednim preduzećima, institutima, fakultetima, školama, kao i kod samostalnih pronalazača i drugih organizacija i institucija. Prema njegovim rečima, na izložbi koja će biti otvorena do 9. maja, izloženo je oko 100 eksponata od 140 autora iz zemlje i inostranstva iz više kategorija. Stručni žiri će oceniti radove, a na zatvaranju izložbe će biti uručene nagrade u kategorijama za najbolji pronalazak, nove tehnologije i proizvodi, i industrijski dizajn. „Tokom izložbe biće održano predavanje o naučniku i pronalazaču Milutinu Milankoviću, čime Savet pronalazača ide u susret obeležavanju jubileja 130 godina od njegovog rođenja, 100 godina od dolaska na Beogradski univerzitet i 70 godina od početka rada na ’kanonu osunčavanja Zemlje’“, rekao je Borak. Na otvaranju izložbe dodeljena je i Zlatna plaketa i medalja s likom Nikole Tesle akademiku Nikoli Hajdinu za dugogodišnji doprinos u oblasti građevinarstva, kao i Udruženju inovatora Republike Srpske za desetogodišnju organizaciju izložbe INOST.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari